Du er desperat. Partneren din er desperat. Naboene er desperate.

Du har prøvd alle verdens søvnråd, blant annet faste leggerutiner og ulike varianter av skrikekurer. Likevel er fem timers sammenhengende søvn bare en fjern drøm du aldri rekker å drømme.

En parykk var redningen

Det er tid for å finne fram til de desperate løsningene.

Line Fredheim Storvik, journalist i blant annet Foreldre & Barn og Klikk.no, fikk endelig en hel natts søvn da hun kjøpte en parykk til minstemann. Han fikk nemlig ikke sove om han ikke kunne tvinne mammas hår mellom fingrene.

Heldigvis godtok han, under tvil, at en parykk egentlig var en helt grei erstatning for mammahår.

Del

Bilde av mamma i senga

Søvnterapeut Karin Naphaug har hjulpet mange desperate foreldre med å få barn til å sove.

Hun forteller om et foreldrepar som endelig fikk datteren til å sove alene etter å ha hengt et bilde av mamma og pappa på innsiden av sprinkelsenga.

Holde i hånda

Ikke alle foreldre finner fram til like gode løsninger.

Naphaug husker et foreldrepar som hele kvelden satt i hver sin stol på hver sin side av sprinkelsenga og holdt i hver sin barnehånd. De trodde det var det som måtte til for at deres ett år gamle datter skulle føle seg trygg.

- Det første jeg gjorde var å fjerne stolene og sette sprinkelsenga inn i et hjørne. Det var ikke mer enn to netter som skulle til før datteren ble vant til å sove alene.

Nakkeproblemer

Hun forteller også om en fireåring som kommanderte foreldrene rundt i huset i flere timer for å hente vann og bamser og dekke diverse behov. Jenta kalte selv foreldrene sine for tjenere.

Et annet lite barn insisterte på å ligge i foreldrenes seng og holde mamma rundt hodet. Mamma fikk nakkeproblemer fordi hun ikke kunne bevege hodet uten at barnet våknet.

- Og så var det pappa'n som var så desperat at han tok med seg ungen i bilen. Før han visste ordet av det hadde han kjørt fra Oslo til Trondheim.

Andre desperate løsninger

  • Noen har god erfaring med å ta opp mammas eller pappas stemme og spille den for lillegull etter leggetid. Da slipper du kanskje å tilbringe hele kvelden ved sprinkelsenga.
  • Mange kolikkbarn liker å sove til lyden av en støvsuger. Det er verdt å prøve, men husk at lyden er slitsom å høre på - om enn ikke så ille som babyskrik.
  • Enkelte foreldre er så desperate at de tar med babyen på kjøretur midt på natta. Andre går byen rundt for å finne den perfekte brosteinen å trille på.
  • Det finnes vuggemaskiner som vugger barna for deg, men disse har gjerne en irriterende lyd, og mange babyer mener visstnok at gyngingen ikke er kraftig nok.
  • Noen investerer i spesialbygde babysenger med spesiallagde fjærer til å henge i taket. Kanskje kan en slik vertikal gynging være redningen, kanskje ikke.
  • Andre får babyen til å sove ved å løfte halve sprinkelsenga opp og ned. Dersom det fungerer kan du få større muskler på kjøpet.

Det er lov å gi opp

Noen resignerer. De innser at det eneste som fungerer er å ligge med babyen på brystet hele natta.

Andre tar et endelig valg. De kjøper to dobbeltsenger som de snekrer sammen. Dermed blir hele soverommet en eneste stor seng for hele familien. Ikke en ideell løsning for alle, selv om flere eksperter mener at samsoving kan gjøre barnet tryggere.

Lukten av mamma

Bjørg Grova, spesialist i klinisk psykologi og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, har jobbet mye med barn og søvnproblemer. Hun har hørt de rareste historier fra desperate foreldre, men parykkhistorien var ny for henne.

Prinsippet er likevel velkjent. Foreldrenes hender - eventuelt hår - bør erstattes med noe annet.

- Jeg pleier å anbefale sutteklut eller et mykt, lite kosedyr til alle, bortsett fra de aller minste, som mamma har gnidd mot egen kropp slik at objektene lukter mamma. Mange barn må læres å holde i dette som et søvnsignal, altså må barna mens de ennå er våkne, men på randen til å sove, gis tingen i hånden, forklarer Grova.

Og dette må gjøres over tid.

- Hensikten er at de skal assosiere objektet med søvn. Det kalles på psykologisk fagspråk for "overgangsobjekt" og skal hjelpe barna til å roe seg selv, uten altfor mye støtte av foreldre.

Vær tålmodig

Psykologen mener det er svært viktig at foreldrene ikke gir opp for lett og skifter taktikk hele tida.

- De fleste tiltak hjelper når de anvendes systematisk over tid. Det som ikke hjelper, er den desperate jakten på nye ting som anvendes over kort tid fordi foreldrene er så utslitte at de skifter strategi straks noe ikke ser ut til å virke. Alt som kan hjelpe foreldre til å holde ut, som for eksempel å gå på skift, vil for de fleste virke over tid.

Kontakt lege hvis ...

Noen barn er dårlige sovere uansett hva man gjør. De bør undersøkes nærmere, råder psykolog Grova.

- Om søvnen ikke har kommet inn i en rytme - selv om den inneholder oppvåkninger om natten til omtrent samme tidspunkt - i løpet av første halvår, bør en lege se på barnet.

Har du et desperat søvnråd som fungerer? Del gjerne i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Les mer:

- Å forlate gråtende barn er uheldig

- Legger barna for sent

Når kan man gi barn sovemedisin?

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Les hele saken