Palmeolje i barnemat

- Slapp av, palmeoljen i barnegrøten er helt ufarlig

Advarslene mot barnegrøt med palmeolje skaper unødvendig hysteri, mener ernæringsfysiolog.

FRISKMELDT: Palmeolje inneholder de samme fettsyrene som morsmelk, og oljen forekommer i så små menger i barnemat at det er helsemessig helt ubetydelig, mener ernæringsfysiolog Anne Sofie Biong i Tine Meierier.
FRISKMELDT: Palmeolje inneholder de samme fettsyrene som morsmelk, og oljen forekommer i så små menger i barnemat at det er helsemessig helt ubetydelig, mener ernæringsfysiolog Anne Sofie Biong i Tine Meierier. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

I NRK-programmet FBI 26. oktober 2011 rettes søkelyset mot den omstridte palmeoljen, som er en av ingrediensene i blant annet barnegrøt og morsmelkerstatning.

Den norske småbarnsmoren Stine Tønnesen fortalte i programmet at hun drar til Sverige for å kjøpe barnegrøt til sønnen, etter at hun oppdaget at det var palmeolje som skjulte seg bak betegnelsen vegetabilsk olje i barnegrøtene som selges i Norge.

Hun fikk støtte av ernæringsprofessor Christian Drevon, som mener andelen palmeolje bør reduseres i barnegrøt og alle andre matvarer.

- Ulempen med palmeolje er at den er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har, sier professor Drevon til NRK.

Han mener at personer som har anlegg for det, får økt kolesterol i det øyeblikket de begynner å spise slik olje, også når de er små.

Øker ikke hjertefaren

Dette er ikke ernæringsfysiolog Anne Sofie Biong i Tine enig i. Hun har doktorgrad på teamet fett og hjerteinfarkt, og mener Drevon her snakker om hjerteproblemer hos voksne, og ikke burde uttalt seg om spedbarnsernæring:

"Spedbarn må ha en viss andel av mettet fett i kosten, og jeg har aldri sett noen studie som har vist at mettet fett fra morsmelk eller spebarngrøter kan føre til hjerteinfarkt i voksen alder", skriver Biong på sin blogg.

Ernæringsfysiologen mener palmeolje med fordel kan fjernes fra produkter for voksne og større barn, men kan være en nyttig ingrediens i spedbarnsernæring:

"Når palmeolje brukes i spedbarngrøt, er det i små mengder og for å lage en optimal fettsammensetning for spedbarn. Man tar utgangspunkt i fettsammensetningen i morsmelk, og prøver så å lage så likt som det. I og med at morsmelk inneholder endel mettet fett, må dette tilsettes i grøtblandingen, og olein fraksjonen av palmesyre er ideell for å få inn de optimale mettede fettsyrene til blandingen. Så tilsettes umettede fettsyrer fra andre vegetabilske oljer fordi barnet også har behov for disse. Dette er nøye tilpasset barnets behov."

Biong påpeker at palmitinsyre, som er den fettsyren som i størst grad øker kolesterolet, også finnes i melkefett og morsmelk.

Trygt, sier Helsedirektoratet

Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet mener foreldre trygt kan gi barna sine ferdiglaget barnegrøt, selv om de fleste typene på markedet inneholder palmeolje.

- I de små mengdene det her er snakk om, er jeg ikke bekymret for bruken av palmeolje i barnegrøt, sier Øien.

Hun påpeker at barnematprodusenter er underlagt svært strenge krav, som gjør at foreldre skal kunne føle seg trygge på at de gir barna sine en god og fullverdig ernæring. Hipp og Nestlé bruker palmeolje i sine produkter.

- Barn skal ha en viss andel mettet fett i kosten. Ut fra et ernæringssynspunkt er ikke palmeolje "verre" enn andre typer mettet fett, sier avdelingsdirektøren.

TRYGG MAT: Lille Eline Bratvold Wahl kan trygt spise opp grøten sin, selv om den inneholder palmeolje, mener Helsedirektoratet.
TRYGG MAT: Lille Eline Bratvold Wahl kan trygt spise opp grøten sin, selv om den inneholder palmeolje, mener Helsedirektoratet. Foto: Tore Fjeld

Spedbarn trenger fett

Helsedirektoratet anbefaler at barn i aldersgruppen 6-12 måneder får 30-45 prosent av energien sin fra fett, 1/3 av dette fra mettede fettsyrer. I morsmelk utgjør fett 35-50 prosent av energien. Det betyr at dersom du kutter ned på mengden morsmelk, bør du kompensere med andre fettkilder.

Dette er palmeolje

  • En type vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Palmefrukten er kilden til palmeolje.
  • En av få vegetabilske oljer som har en relativt stor andel mettet fett, i likhet med kokosolje.
  • Inneholder fettsyren palmitinsyre, som er den fettsyren som har mest uheldig effekt på kolesterolet.
  • Palmeolje finnes i en rekke produkter som selges i Norge, for eksempel margarin, kjeks.
  • Oljepalmene dyrkes på plantasjer i blant annet Indonesia, noe som er omstridt fordi det bidrar til avskoging av regnskog.
  • EU jobber nå med nye regler for merking av produkter som inneholder palmeolje, som også vil gjelde i Norge om få år.

For befolkningen generelt er Helsedirektoratet bekymret for at inntaket av mettet fett er for høyt.

Palmeolje inneholder mye mettet fett, og finnes i en del produkter som vi bruker i vårt daglige kosthold. De ser derfor positivt på at palmeolje er erstattet med solsikke-, raps- og olivenolje i produkter som for eksempel potetgull.

- Palmeolje og annet mettet fett øker risikoen for høyt kolesterol og utvikling av hjerte- og karsykdommer. Men veldig små barn er ikke i risikogruppen for dette, påpeker Øien.

Vil fortsette med palmeolje

Verken Hipp, Nestlé eller Småfolk/Semper har planer om å skifte ut palmeoljen med andre typer olje i verken barnegrøt eller morsmelkserstatning.

- Nestlés morsmelkeerstatninger har en fettsyresammensetning som så langt som mulig skal etterligne morsmelken. Dette innebærer at våre morsmelkerstatninger har et palmitinsyreinnhold på 22 prosent, det vil si på samme nivå som morsmelk, sier kommunikasjonssjef Marianne Aaberg i Nestlé.

Morsmelkerstatning er også en viktig ingrediens i de fleste typer ferdiglaget barnegrøt.

Skal spare regnskog

Produsenten Hipp, som bruker økologiske ingredienser i sin barnegrøt, sier de kontinuerlig vurderer ingrediensene de bruker, men at forandringer skal være til beste for barnet og miljøet.

- Hipp bruker en blanding av sertifisert, økologisk holdbar raps-, solsikke og palmeolje, forteller ernæringsansvarlig Agneta Kjällman i Hipp.

Også Nestlé opplyser at de ønsker å gå over til å bruke sertifisert palmeolje, som ikke bidrar til avskoging av regnskog.

- Nestlé har som grunnpilar i vår forretningsmodell at vi skal beskytte miljøet. Dette gjelder også å sikre at vi ikke bidrar til avskoging av regnskog. I 2010 satte vi oss målet å ha 100 prosent sertifisert palmeolje innen 2015. Vi forventer å ha 50 prosent sertifisert palmeolje innen utgangen av dette året, så vi er på god vei, sier Marianne Aaberg.

Ikke bedre med fløte

Det svenske firmaet Semper, som eier barnematprodusenten Småfolk, produserer de økologiske barnegrøtene som småbarnsmoren i NRK-programmet reiste til Sverige for å kjøpe.

Denne inneholder ikke palmeolje, men dette er ikke fordi de har noe imot å bruke denne oljen i barnemat.

- Det viste seg å være veldig vanskelig å skaffe økologisk palmeolje i så små kvanta som det vi hadde behov for. Dermed måtte vi bruke en annen fettkilde - fløte, forteller produktsjef Mette Bogen i Semper barnemat.

Melkefett inneholder som nevnt tidligere i artikkelen også palmitinsyre.

- Det er absolutt ikke noe politisk bak at vi ikke har palmeolje i akkurat de grøtene, det er praktiske årsaker, sier Bogen.

Hun peker også på at den mengden fett som er i en porsjon barnegrøt, tilsvarer det som er i et lite glass lettmelk. Av dette er kun en andel palmeolje.

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også