Når feberen stiger og junior ligger slapp på sofaen, kan det være fristende å hente frem en Paracet.

Det bør du imidlertid ikke gjøre dersom barnet ikke har tydelig nedsatt allmenntilstand, smerter eller han tidligere har hatt feberkramper.

En syk kropp jobber nemlig aller best uten piller.

Medisiner ved ubehag

Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad er forsiktig med å anbefale febernedsettende. Hun mener de fleste barn tåler litt feber, og at du derfor ikke trenger å ty til Paracet selv om feberen kryper opp mot 39 grader.

- Har barnet derimot tydelig ubehag, kroppssmerter og sover urolig, er det greit å gi febernedsettende, sier Løvendahl Mogstad.

Det er det å automatisk ty til medisiner hun er skeptisk til. Foreldre må rett og slett lære å tolke barnet sitt.

- Man må også bli flinkere til å kle av barnet sitt og bruke en lettere dyne som tiltak for å få ned feberen. Husk også å gi barnet vann, sier hun.

Hvor lenge kan små barn ha høy feber før lege kontaktes? Vær med på diskusjonen her.

Har også bivirkninger

- Man skal alltid ha et bevisst forhold til inntak av legemidler - også når det gjelder medisiner man gir til barna sine, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Ha til en hver tid i bakhodet at barn er små mennesker i en rivende utvikling.

Deres små kropper tar opp medikamenter annerledes enn større barn og voksne, og aller mest sårbarhet er det hos premature og barn under seks måneder.

- Legemidler som har virkning, har jo også gjerne en bivirkning, og av og til kan det være vanskelig å tolke barnas signaler, sier hun.

Du bør gi Paracet til barnet når:

- Allmenntilstanden er nedsatt. Ikke bruk pillene kun for å få ned feberen hvis barnet ellers er i grei form

- Barnet har smerter eller ubehag

- Barnet sliter med å sove på grunn av høy feber

Derfor bør ikke barnet ditt få Paracet for ofte:

  • Legemidler med virkning har gjerne også bivirkninger
  • Immunforsvaret jobber bedre når du ikke har tatt piller
  • For hyppig bruk kan være skadelig. Jevnt bruk kan blant annet disponere barnet for leverskader, astma og allergi
  • Barnet bør lære at feber, hoste og litt ubehag ikke er farlig

Immunforsvaret jobber

Også Helsesøster Hege Christine Sørensen mener at barnets form bør vurderes før vi gir dem en tablett eller stikkpille.

- Husk alltid å se på allmenntilstanden til barnet. Har barnet 38.5 i feber og kun føler seg slapp, er det bare dumt å gi smertestillende. Det er en grunn til at vi får feber, og da må immunforsvaret få tid til å jobbe for å gjøre oss friske igjen, sier Sørensen.

Hvis feberen stiger, mener hun imidlertid at det er i orden å gi en Paracet.

- Har barnet over 39 i feber, kan det være greit å gi febernedsettende, sier hun.

Lavere terskel for medisinbruk

Det er ikke uten grunn at legen ber oss holde igjen litt også på legemidler som Paracet. Terskelen vår for å gi medisiner synes nemlig å ha blitt lavere de siste årene.

- Det har vært en økning når det gjelder bruk av smertestillende og febernedsettende de siste 20 årene, og dette gjelder både for barn og voksne. Personlig tror jeg den lettere tilgangen av smertestillende som Paracet, Ibux og nesespray er med på å senke terskelen for når folk tar det i bruk, sier hun.

Løvendahl Mogstad mener det gir en negativ signaleffekt at preparatene ligger så tilgjengelig i matbutikken.

Dette kan gi oss forbrukere inntrykk av at de er helt ufarlige.

Gode tiltak ved feber

- Kle av barnet

- Bruk en tynnere dyne eller teppe

- Gi barnet mye drikke - fortrinnsvis vann

- Senk romtemperaturen, men unngå trekk

- Gi barnet ro til å bli frisk

Vær varsom

For selv om det stort sett vil det være trygt å bruke medisinene når bruksanvisningen følges, gjelder dette kun hvis de brukes moderat.

- Det er selvfølgelig viktig at man ikke tar i bruk medikamenter for ofte og ved det første symptom på tett nese og mild feber. Blir medisinene brukt stadig vekk, kan de være skadelige selv om de er kjøpt over disken på Rema eller en bensinstasjon, sier Løvendahl Mogstad.

Hun legger til at det er vanskelig å vurdere barn, og at det helt sikkert også er underbehandling hos enkelte barn.

- Særlig når det gjelder bruk av smertelindring, sier hun.

Les bruksanvisningen

Seniorrådgiver ved Legemiddelverket Hilde Samdal er enig.

- I utgangspunktet er det trygt å bruke reseptfrie legemidler som Paracet dersom man leser og følger bruksanvisningen i pakningsvedlegget. Det betyr imidlertid ikke at reseptfrie legemidler er ufarlige, sier Samdal.

Hun understreker at reseptfrie legemidler også kan ha bivirkninger, selv om risikoen for alvorlige bivirkninger skal være lav dersom de brukes over kort tid og bruksanvisningen følges.

- Feilbruk som bruk på feil sykdommer eller av personer som en eller annen grunn ikke burde bruke legemiddelet, kan imidlertid ha alvorlige konsekvenser, sier hun.

Skadet eller forgiftet

Heldigvis skal det mye til å forgifte barn med medisiner. Det skal også veldig hyppig og langvarig bruk til før man kan skade organene til barnet.

- Men i verste fall kan Paracet gi leverskade og Ibux kan gi mage- og tarmblødninger. Gjennom forskning har man også sett økt forekomst av blant annet astma hos barn som har fått mye Paracet - særlig til babyer under seks måneder, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Er du usikker på om barnet har fått i seg for mye medsin?

Ring Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.

Vær gode forbilder

- Vi må ta det på alvor dersom det viser seg at vi til stadighet tyr til medisiner, noe vi også ser en tendens til innen antibiotikabruk, sier Løvendahl Mogstad.

Legen mener foreldre må være bevisst sin rolle som forbilde for sine barn.

- Det er vår jobb å vise dem at det ikke er farlig om man har feber, hoster eller har litt vondt et sted. Det er ikke alltid nødvendig med en pille, sier hun.

Husk for øvrig å være ekstra forsiktig med reseptbelagte medisiner. Her er det klare retningslinjer i forhold til bruk og mengde.

Ta tiden til hjelp

Når alt kommer til alt er det tid som er den beste medisin, og i likhet med oss voksne bør også barna få den tiden kroppen trenger til å komme seg igjen etter sykdom. Selv om det betyr fri fra barnehage og jobb.

- Se an barnets allmenntilstand. Det er ikke greit å gi barnet en paracet og sende ham eller henne i barnehagen, for får ikke barnet den tiden det trenger til å restituere seg kan det bli dårligere igjen og sykdomsprosessen vil vare lengre, sier Løvendahl Mogstad.

Vi må også forstå at de ansatte i barnehagen ikke har anledning til å være sykepleiere og ta seg av barn som blir liggende på sofaen hele dagen.

- Men har de hatt ørebetennelse, og har smerter om natten, men ellers er i form, kan de ha det helt greit i barnehagen selv om de fikk en Paracet natten før, sier hun.

Medsinbruk barn.

NÅR DET TRENGS: Det er godt å ha medisiner å ty til når det trengs, men ikke bruk dem for ofte. © www.colourbox.com

Les hele saken