Dårlig søvn? Prøv dette:

- Lag og gjennomfør en fast plan for dagens aktiviteter. Avslutt før sengetid.

- Sørg for tilstrekkelig søvn på dagtid.

- Legg barnet til samme tid, enten det er helg eller hverdag.

- Vær konsekvent i gjennomføringen av positive rutiner rundt sengetid.

- La barnet lære seg å sovne på egenhånd, i sin egen seng – ikke i mors og fars armer.

- Sørg for at barnet er mett og tørt når det legges.

- Smokk og/eller koseklut kan gi den tryggheten barnet trenger for å sove.

- Når du har prøvd alt, og babyen fortsatt ikke vil sove: Ta imot all avlastning dere kan få. Trøtte foreldre har mindre kapasitet til å snu barnets uheldige sovemønster.

Kilder: Eli Sørensen, overlege og søvnforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer.

- Undersøkelser viser at selv seks til åtte uker gamle babyer kan sove fra midnatt til klokken 06.00, sier Eli Sørensen, overlege og søvnforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer.

- Men siden spedbarn ikke er født med gode søvnvaner, er det foreldrenes ansvar å lære dem forskjell på dag og natt.

Vil ikke sove

Det finnes konkrete, velprøvde råd, og metoder som virker. For godt til å være sant? Nei, mener ekspertene, men det kreves en innsats av dere som foreldre.

Hva gjør du når babyen din ikke vil sove?

Aller først må du kunne utelukke sykdom, fysisk eller psykisk, anbefaler søvnforskeren.

Hyperaktiv av søvnmangel

Tro ikke at et svært aktivt barn ikke kan lide av søvnmangel – det er nemlig tvert i mot.

Viser barnet ditt tegn på hyperaktivitet, nedsatt oppmerksomhet og økt irritabilitet, vær obs! Dette kan være direkte utslag av for lite søvn eller dårlig søvnkvalitet.

Søvn avler søvn

Det er ingen grunn til å kutte ut dagsovingen, i den tro at babyen da vil sove bedre om natten – det fungerer faktisk stikk motsatt. Et overtrøtt barn har ofte vanskelig for å finne ro og falle i dyp søvn.

Men å begrense tiden barnet sover på dagtid, er ofte nødvendig etter hvert.

Forskjell på dag og natt

Og det skal være forskjell på dag og natt, fra første dag, råder Sørensen.

Er du en døgnåpen servicestasjon? Hold stengt, eller tilby minimal service om natten! Når du vet at barnet ditt er friskt, er det bare å sette i gang med de gode rutinene, og her må de aller fleste foreldre starte med seg selv

Ond sirkel

Det er viktig at barnet lærer å sovne selv, også ved oppvåkningsperioder om natten.

- Legg babyen når den er trøtt, men ikke vent til den har sovnet på armen. Jo mer du styrer med barnet før leggetid, jo mer vil det kreve ved oppvåkning om natten. Da kommer dere inn i en ond sirkel, der verken barn eller foreldre får sove, noe som selvfølgelig vil prege familielivet på dagtid også, sier Sørensen.

Bli vant til vanlige lyder

Når babyen skal ha babyblundene sine på dagtid, kan dette skje ute i vogn, eller inne i et lyst rom. Men når babyen skal legges for natten, bør rommet være mørkt og ikke for varmt.

Ikke list dere rundt, men la babyen bli vant til husets vanlige lyder, slik at disse ikke medfører oppvåkning.

- Foreldrene som går inn til barnet ved det minste lille knyst, lager ris til egen bak. Men Har du sykt barn som skriker, skal du selvsagt gå inn, også om natten, sier Sørensen.

Bli kjent med barnet

Barnesykepleier og helsesøster Karin Naphaug, bedre kjent som ”Sovekarin”, har hjulpet mange foreldre og barn med søvnutfodringer.

- De første seks ukene er det ofte babyen som styrer foreldrenes liv, nesten som en ”bli-kjent-fase”. Alle barn har ulike personligheter og forskjellig temperament, og du må lære å kjenne og forstå ditt unike barn. Har du for eksempel et spesielt sensitivt barn, bør det skånes for høye lyder, sier Naphaug.

Forutsigbare foreldre

Sover barnet ditt best ute eller inne? Her er det store variasjoner.

- Det finnes ingen fasit, men tydelige og forutsigbare foreldre lykkes lettere med å innføre og gjennomføre gode soverutiner, mener Naphaug.

Samsoving

Hvis barnet legges for sent, og/eller uten å ha fått tilstrekkelig søvn på dagtid, blir ofte nattesøvnen dårlig. Her gjelder det alltid å være i forkant, så barnet ikke tipper over og blir overtrøtt.

- Hvis du sverger til samsoving, bør dette avsluttes senest når barnet er tre måneder. Da er det på tide å innføre faste leggerutiner i egen seng, mener Naphaug.

Ikke alle er enige i dette. Blant annet er tilhengerne av tilknytningsomsorg skeptiske til slike regler. Mange har god erfaring med samsoving i flere år.

Slutte med nattmat

Tidspunkt for avslutning av nattmåltid varierer, men friske barn, som legger godt på seg, trenger sjelden nattmåltid etter de første seks månedene.

Men du må være sikker på at babyen får i seg nok mat på dagtid, før nattmåltidet kuttes ut.

- Det finnes løsninger for alle familier. Og husk at den som er hjemme med spedbarnet, også bør ta seg en babyblund på dagtid, sier Naphaug.

Les hele saken
Les alt om: