Baby med flatt bakhode

FØR OG ETTER: Ti uker tok behandlingen, som startet da denne babyen var 5 måneder. © FOTO: Cranial Technologies

Stadig flere spedbarn utvikler flatt eller asymmetrisk bakhode, på engelsk kjent som plagiocephaly.

En hovedårsak til deformasjonen er den økte bevisstheten om at magesoving kan føre til krybbedød - med den konsekvens at babyene stort sett ligger på ryggen. Utstrakt bruk av bilstol som oppholdssted for de minste, kan også trigge skjevhet.

I land som USA, Storbritannia, Spania, Nederland og Hellas - for å nevne noen - rettes hodefasongen opp ved å sette en korrigerende hjelm på barnet mens det er i alderen 3-18 måneder.

Baby med flatt bakhode

Denne hjelmen kan sammenlignes med tannregulering, og er spesielt tilpasset barnets hode. Hjelmen blir stadig justert, og former hodet mens det vokser seg symmetrisk. Behandlingen tar 2-4 måneder.

- Vi har behandlet mer enn 75.000 babyer med DOC Band i løpet av de 25 siste årene, sier Tim Littlefield, vice president ved Cranial Technologies i Tempe, Arizona.

En av ti

- Da vi startet, hadde om lag ett av 300 barn plagiocephaly. Men etter at foreldre ble rådet til å legge barna på ryggen for å sove, ser vi at 1 av 10 barn får skjev eller flat hodeform, sier han til Foreldre & Barn.

Ifølge Littlefield tar ikke barnet skade av å bruke en slik hjelm. Det skal heller ikke gjøre vondt å ha den på.

Plagiocephaly

Er betegnelsen på en asymmetrisk forskjøvet hodeform - en avflatning på den ene siden, oftest i bakhodet. På samme side hvor hodet er flatt, ser man ofte at panne og øre blir forskjøvet litt fram. Hodet utsettes for store krefter når det presses gjennom fødselskanalen. Øvre nakke og overgangen til bakhodebenet er spesielt utsatt under fødselen og det oppstår ofte nedsatt bevegelighet og spenninger i dette området, noe som kan føre til avflatning av bakhodet med og uten asymmetri. Fordi en babys hode er mykt og ikke helt sammenvokst, er det lett formelig. En ensformig posisjon av hodet den første tiden etter fødselen kan derfor føre til en ujevn eller flat form. Plagiocephaly rammer omtrent 1 av 60 barn i Norge.

Kilder: Spesialist i barnefysioterapi Ute Imhof og osteopat Linn Cathrine Øglænd

Lett å forme

Plagiocephaly kan skyldes at barnet har låsninger (KISS/KIDD) i nakken og ligger med hodet i én stilling over lang tid. KISS kan bli oversatt som en kraftig nakkelåsning som påvirker spedbarns utvikling. KIDD er betegnelsen på den samme tilstanden hos eldre barn.

En babys hode er tungt og formelig, og når den samme siden av hodet presser mot underlaget over tid, blir det flatt og får en asymmetrisk form.

Men også andre årsaker kan føre til flatt bakhode. Allerede under svangerskapet kan hodet forme seg asymmetrisk - hvis mor har trangt bekken, hodet fester seg tidlig, eller man har tvillinger i magen.

Tilstanden finnes ofte hos premature barn som ligger med hodet én vei for å kunne puste, eller barn med hørsels- eller synshemminger som snur hodet i samme retning hele tiden.

- Det er viktig å utelukke andre diagnoser, som Kraniosynostose, som betyr at en eller flere suturer/sømmer mellom hodebeina vokser sammen for tidlig, påpeker osteopat Linn Cathrine Øglænd.

- Dette kan utelukkes ved hjelp av røntgen eller CT-scan.

- Prosessen er gjerne verst for foreldrene. De bekymrer seg for barnet sitt, for hvordan dette kunne skje og om behandlingen virker.

Omstridt metode

En viss skepsis er også å spore blant de norske fagfolkene vi har snakket med.

- Jeg har større tro på en mer naturlig korrigering, sier Linn Cathrine Øglænd, osteopat ved Balderklinikken i Oslo.

- Hjelmen korrigerer hodefasongen, men ikke bevegelighet. Derfor er metoden meget omstridt, sier Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi.

- Tenk selv hvor vanskelig det ville vært å gå med en hjelm på hodet hele dagen og gjøre balanseøvelser! Som fysioterapeut mener jeg at man først og fremst skal behandle og bedre bevegeligheten i nakken. Alle tiltak må avgjøres individuelt og kritisk.

Må behandles tidlig

I Norge brukes andre behandlingsformer enn hjelm, og ofte settes det ikke i gang tiltak selv om et hode er flatt. Man satser på at det vokser seg til - eller blir mindre synlig når babyen får hår. Mange foreldre får beskjed på helsestasjonen om å vente og se an situasjonen.

Ute Imhof understreker viktigheten av å gjøre noe:

- Hvis du ser at barnet ditt mangler bevegelighet i nakken, er det viktig å ta affære med én gang. Forbeiningsprosessene starter etter fødselen og på et tidspunkt blir det umulig å gjøre noe med hodefasongen, sier fysioterapeuten.

- Til nå har det vært lite kunnskap om behandlingstiltak for plagiocephaly blant helsepersonell, sier osteopat Linn Cathrine Øglænd.

- Osteopati kan optimalisere den naturlige utviklingen av kraniebena. Men behandlingen bør starte før babyen er 5 måneder, før forbeiningsprosessen har rukket å komme for godt i gang.

"Det ordner seg"

Dersom babyen din har flatt bakhode, kan det hende du selv må ta initiativ til behandling. Du står fritt til å oppsøke andre fagpersoner enn de som helsestasjonen anbefaler, og ofte kan det vise seg å være lurt med en second opinion.

- I Norge er den generelle holdningen at dette ordner seg. Vel, jeg har sett barn og voksne med skjev hodefasong - hvor det ikke ordnet seg, sier Ute Imhof.

Utsatt for lærevansker

- I Tyskland får man babydorm-pute (en spesialpute som hidrer avflatning, journ.anm.) på blå resept. Da unngås etterpåklokskap, når foreldrene en dag finner ut av at barnet sliter med smerter i hode og nakke. Nye studier antyder at disse barna er mer utsatt for lærevansker, forteller Imhof, som i 12 år har jobbet med KISS/KIDD-problematikk.

- Hjernehinnen fester seg på innsiden av hodet og strekker seg langs ryggraden helt ned til korsryggen. Hvis denne hinnen blir dratt i asymmetrisk retning, kan dette forårsake smerte før eller siden.

Baby med flatt bakhode

LETT PÅ: DOC Band må brukes minst 23 timer i døgnet. Hjelmen veier så lite som 170 gram, for ikke å hindre barnets balanse og motoriske utvikling. © Cranial Technologies

Slik kan du forebygge

  • La babyen ligge på siden i vogna og senga, på den siden som ikke er flat. Pass på at barnet ikke vender tilbake til sin favorittside. Støtt opp med et sammenrullet håndkle bak ryggen, så barnet ligger stødig.
  • La barnet få mye tid i mageleie på dagtid mens det er våkent, slik at det ikke blir for ensformig leie på rygg.
  • Bruk Babydorm-pute eller tilsvarende. Den hindrer at hodet blir flatt selv om barnet ligger på ryggen og ikke snur hodet til siden.
  • NB! Ikke legg barnet til å sove på magen før det selv kan snu seg, da dette er forbundet med krybbedødsfare.

Kilder: Spesialist i barnefysioterapi Ute Imhof og osteopat Linn Cathrine Øglænd

Behandlingene utfyller hverandre

Mens en fysioterapeut viser deg teknikker for hvordan du kan øke bevegeligheten hos barnet, kan en manuellterapeut manipulere barnets muskler og ledd. Dette er ikke ubehagelig, og trykket er omtrent like hardt som når du presser på en ringeklokke.

En osteopat kan også - ved å jobbe med spenninger i barnets hode - løsne på ledd, fjerne låsninger og hjelpe de myke delene til å vokse sammen riktig.

Før du bestiller time, bør du undersøke om vedkommende fagperson har erfaring med å behandle spedbarn. Osteopaten bør beherske kraniosakral osteopati, mens manuell-/fysioterapeuten bør være kjent med KISS/KIDD-problematikk.

Les hele saken
Les alt om: