Myter og misforståelser

Tror eksem skyldes allergi: Eksem kan skyldes matallergi, men det er sjelden. Bare 15 prosent av barn med atopisk eksem har matallergi. Enkelte matvarer kan forverre eksem, uten at det er snakk om allergi. Det er for eksempel svært sjelden barn er allergisk mot sitrusfrukter, men ofte kan sitrus gjøre eksem verre. Mange barn opplever at eksem forverres i førjulstida. Foreldrene tror det skyldes juletreet, men det er langt fra sikkert. Når barna gleder seg voldsomt til alt som skal skje i jula, kan det være nok til at huden reagerer.

Redd for å bruke kortison: Mange foreldre er redde for å bruke kortison og bruker derfor for lite eller over for kort tid. Voksentoppen senter for astma og allergi (nå Rikshospitalet) har mange års erfaring med kortison, og bivirkningene har vært svært få. Det er bedre å behandle skikkelig enn at eksemen får irritere i årevis. Smør til det er bra - og så litt til. De mildeste kortisonkremene får du kjøpt reseptfritt, men få veiledning av lege eller helsesøster.

Kortisonen virker ikke: Grunnen kan være at du har brukt kortisonkrem på oppklort og sprukken hud uten å desinfisere huden i tillegg. Kortison demper eksem, men fjerner ikke sår og sprekker i huden. Du desinfiserer huden i spesielle bad med bakteriehemmende stoffer, ved omslag eller pensling. Noen kortisonkremer er også tilsatt bakteriehemmende stoffer.

Vil ikke bli avhengig av fuktighetskrem: Noen frykter at kremen er avhengighetsskapende. Det er feil. Atopisk hud har en genetisk mangel i fettproduksjonen, noe som gjør at fuktigheten fordamper. Huden trenger derfor all den fuktighet den kan få. Smør minst to ganger om dagen. Kremen bør være passe fet (30-70 prosent fett) og fri for parfyme og farge- og plantestoffer.

Vil bare bruke olje: Oljebad er en liten del av forebyggingen og behandlingen av eksem, men på atopisk hud blir det ofte for tett med bare olje. Hvis du ikke rengjør huden skikkelig med mild hudvask, vil oljen kunne kapsle inn bakterier, noe som igjen øker faren for infiserte sår.

(Kilder: Lege Cecilie Revhaug, sykepleier Sissel Bendiksen ved Rikshospitalet og Bente Kvenshagen)

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en betennelse i huden som gir kløe. Eksemhud har en endret fuktighetsbalanse. For mye vann forsvinner fra huden, blant annet på grunn av nedsatt talgproduksjon. Huden er stort sett alltid tørr, og tørr hud klør lett. Det oppstår sprekker, og huden kan bli sår. Under et eksemutbrudd øker blodgjennomstrømningen og betennelsesstoffer fraktes til huden. Forsvaret mot bakterier og virus er nedsatt, sannsynligvis på grunn av en forstyrrelse i immunsystemet. Bakterier opprettholder eksem og gjør behandling vanskelig. Tilstanden er kronisk, men i huden kan være bra i perioder.

Kilde: Eksemskolen.no

Sol og saltvann gjør at mange barn er mindre plaget av eksem enn ellers i året. Dessverre er gleden ofte bare kortvarig.

Mangler naturlig smøring

Mange barn sliter med hissig eksem, sår og kløe i mange år uten at de får den hjelpen de trenger. Foreldrene tester ut utallige kremer, søker på nettet, går til ulike leger og kutter ut matvarer fra barnas kothold - ofte uten resultater.

Atopisk hud mangler naturlig smøring. Derfor er det viktig å tilføre huden nok fuktighet og fett fra kremer og salver.

Rammer én av fem

Omtrent ett av fem småbarn er rammet av atopisk eksem i en eller annen grad, og symptomene dukker ofte opp allerede i spedbarnstida.

Heldigvis vokser de fleste av seg plagene før 3-årsalderen. Ni av ti blir kvitt eksemen før ungdomsårene, men huden vil nesten alltid trenge ekstra fuktighet.

Kløfri etter tre dager

Nora Wulff-Pedersen (9) hadde for kort tid siden kraftig eksem, ekstremt tørr hud og sår oppover begge beina. Hun har klødd mer eller mindre siden hun ble født.

Nora fikk derfor time hos lege Cecilie Revhaug ved Barneklinikken på Rikshospitalet. Der fikk hun et detaljert smøreskjema med beskrivelser av hvordan huden skulle smøres.

Det er var en revolusjon for familien.

- Etter tre dager var hun kløfri. Nora sa selv at det var helt fantastisk ikke å klø, forteller mamma Kari Eritsland.

Les også: Huden fra A til Å.

Riktig fuktighetskrem

For de fleste består behandlingen i å smøre daglig med riktig fuktighetskrem og eventuelt kortisonkrem, samt jevnlige bad i vann tilsatt bakteriehemmende stoffer.

I tillegg er det ofte nødvendig å desinfisere sprekker og sår i huden, samt unngå at nye sår blir til.

Les også: SOS til huden.

Må tåle mer smerte

- Hud som trenger behandling, skal få behandling. Har du barn med atopisk eksem og sår, skal du ikke akseptere å måtte prøve på egen hånd litt til, sier lege Cecilie Revhaug.

- Eksembarn må ofte tåle mer smerte enn andre.

RÅD TIL BARN MED EKSEM:

Hvite bomullsklær: Noen barn med eksem reagerer på ull og fargestoffer i klær. Bruk i så fall hvite, ublekede bomullsklær nærmest huden, særlig på overkroppen. Unngå klær som gnisser.

Kjølig soverom: Barn med atopisk hud er ofte varme. Blir de for varme om natta, vil det forverre kløen. Bruk heldekkende pysj, slik at det blir vanskeligere å klore opp huden.

Rent soverom: Bruk soverommet primært som soverom. Unngå for mange lodne leker og tepper. Oppbevar lekene i skap om mulig.

Sommer og saltvann: Er du i varmere strøk, eller opplever en god sommer i Norge, utnytt muligheten til å bade i saltvann. Mange blir bedre om sommeren.

Forverrende faktorer: Finn ut om barnet er allergisk for noe, eller om det er noe som forverrer eksemen (matvarer, husdyr, sigarettrøyk, stresssituasjoner, kjemikalier, klorvann, såpe). Hold neglene korte for å unngå kloring. Husk fuktighetskrem etter all kontakt med vann.

Profesjonell hjelp: Få et skreddersydd opplegg og smøreskjema som passer akkurat ditt barn.

Oljebad: I tillegg til daglig smøring med fuktighetskrem, eventuelt kortison og rengjøring av huden, kan oljebad være til god hjelp. Tilsett 10-20 ml badeolje (stort badekar) i kroppstemperert vann. La barnet sitte i badet i 10-20 minutter.

(Kilde: Rikshospitalet)

Les mer: Eksemskolen.no, Barnelegesenteret.com, Astma- og Allergiforbundet

Les hele saken