Valpefett eller farlig fedme?

Er denne babyen for tykk?

Småbarnsmammaen "Tonje" fikk beskjed om å slanke sin 8 måneder gamle datter. Mange frykter at babyen deres er en liten Buddha.

GRUNN TIL BEKYMRING?: De aller fleste norske barn ammes og følger derfor normal vekstkurve. Mange foreldre er likevel bekymret for at babyens vekt er for høy eller lav, og noen får beskjed om å "slanke" babyen.

GRUNN TIL BEKYMRING?: De aller fleste norske barn ammes og følger derfor normal vekstkurve. Mange foreldre er likevel bekymret for at babyens vekt er for høy eller lav, og noen får beskjed om å "slanke" babyen. Foto: Foto: www.iStock.com/Kate Monakhova

Publisert Oppdatert

"Tonje" (34) fikk beskjed fra helsestasjonen på Oslo Vest om at hennes 8 måneder gamle datter "Silje" var altfor tykk. - Du må "slanke" henne litt, hold igjen litt på maten hvis hun har stor appetitt, rådet helsesøster meg. - Hun gav meg noen tips om hva jeg skulle gjøre før jeg gikk hjem. Vel hjemme satte jeg meg ned og gråt. "Silje" er mitt første barn, og jeg var usikker. Jeg synes at det var dramatisk å få beskjed å holde igjen på maten til ei jente på 8 måneder. Datteren min skrek ofte etter måltidene og ville ha mer mat. Det ble veldig vanskelig, innrømmer "Tonje". Hun synes det var flaut å ha en tykk baby.

Fikk ros

"Tonje" sa det ikke til andre enn mannen hva helsesøster hadde sagt. Hun innrømmer at hun ikke klarte å slanke datteren etter helsesøsters "oppskrift". Da datteren "Silje" var 8 måneder veide hun over 11 kilo. Vekten hennes hadde økt med to percentiler i skjemaet fra forrige konktroll, og begge foreldrene er litt overvektige. Først da datteren var to år, og begynte å løpe rundt denne sommeren, gikk vekten hennes ned til normalvekt for hennes høyde. På 2-årskontrollen på helsestasjon fikk de ros for innsatsen.

Les også: Babyens utvikling det første året

MÅ SLANKES: Flere norske småbarnsmødre har fått beskjed på helsestasjon om at barnet deres bør miste vekt. De har reagert med harme. Debatten raser på www.dinbaby.com

MÅ SLANKES: Flere norske småbarnsmødre har fått beskjed på helsestasjon om at barnet deres bør miste vekt. De har reagert med harme. Debatten raser på www.dinbaby.com Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

Vektøkning og baby

Foreldre & Barn har vært i kontakt med flere småbarnsmødre som har fått liknende beskjeder på helsestasjonen sin, og flere av dem diskuterer dette på forum som Din baby og Barn i magen. Mange foreldre etterlyser tips om hvor de kan få kjøpt egne vekter til babyene, og gir uttrykk for at de ikke stoler på helsesøsters vurderinger av barnets helsetilstand og vekt. Flere debatter på vårt nettforum Din baby dreier seg om babyers og småbarns vekt. Noen foreldre er redde for at barna er for tynne, mens andre lurer på det stikk motsatte. Flere reagerer negativt på helsestasjonens beskjed.

Amerikanske forskere ved Harvard Medical School har i en ny undersøkelse funnet ut at babyer som la på seg fort de første seks månedene har en større risiko for å bli overvektige også som 3-åringer.

Amerikanske forskere ved Harvard Medical School har i en ny undersøkelse funnet ut at babyer som la på seg fort de første seks månedene har en større risiko for å bli overvektige også som 3-åringer. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

- De bør ikke ha egen vekt. Det tror jeg bare skaper stress. Barnets vekst må vurderes av en fagperson og må sees i et helhetsperspektiv, sier ernæringsfysiolog og leder for Nasjonalt kompetansesenter for amming, Anne Bærug.

Ikke slanke en baby

Det er en kjent utvikling at barn blir større - de veier gjennomsnittlig flere kilo mer enn de gjorde for noen ti-år siden i Norge. Men helsesøster Nina Misvær er skeptisk til at mødre får råd om å slanke babyer og spebarn.

- Nei, man slanker aldri en baby. Hvis barnet har en større vektøkning enn forventet ut fra kurven sin, kartlegger vi spisemønsteret sammen med foreldrene og veileder dem ut fra dette, sier hun. Utgangspunktet, det vil si fødselsvekten, er jo svært forskjellig: Noen barn veier 3 kg og andre 4 kg. De første ukene er det vanlig at barnet legger på seg 200 g og vokser 1 cm i uken.

- Om en baby er for stor eller tykk, kommer egentlig mer an på hvor mye og hva barnet spiser enn hvordan vekten er. Og et spedbarn som bare får morsmelk blir ikke for stor, understreker Misvær.

Les også: Dette kan babyen spise

Får få kontroller

- Temaet overvekt hos babyer må på banen fra babystadiet. Spesielt fra 5-6 måneder når de blir introdusert for fast føde, sier Solveig Ude i lokalgruppen for helsesøstre i Oslo. Hun er også medlem i prosjektgruppen Stor og Sterk ved Ullevål sykehus.

- Media har mye fokus på voksne og større barn som utvikler overvekt, men det er lite i media om aktiv forebygging fra spedbarnsalder. Det er også viktig å si at rammene som helsestasjonen jobber under er alt for trange og helt urimelig i forhold til hvor viktig tidlig det forebyggende arbeidet er. Helsetilsynet anbefaler at hvert barn får 12 helseundersøkelser mellom nyfødt og 5 år . I Oslo ligger tilbudet på mellom 8-9. Det vil si at hvert barn får 4-6 hele timer fra de blir født til de begynner på skolen.

Viktig å reagere raskt

Solveig Ude sier at barnets inntak av mat må kartlegges dersom vekten øker minst to percentiler fra en kontroll til neste.

FOR TYKK: Noen mammaer tror babyen er for tjukk, tror andre at nurket er undervektig. Flertallet av norske småbarn følger normal vekstkurve.

FOR TYKK: Noen mammaer tror babyen er for tjukk, tror andre at nurket er undervektig. Flertallet av norske småbarn følger normal vekstkurve. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

Dette er percentilskjemaet:

Percentilskjema er et standard skjema med en gjennomsnittskurve som brukes på helsestasjonen for å sjekke at barnet fra tre måneders alder følger sin vekt relatert til høyden.

Percentilskjemaet relaterer barnets vekt til høyden, i stedet for alder, selv om man også tar alder med i betraktning. Dette gjøres for å se etter vektavvik.

Gjennomsnittskurven er 50 percentiler, og der barnet ideellt sett bør ligge.

Ligger et barn på 50 percentiler, for så å øke til 90 ved neste kontroll, betyr det at barnet har gått opp to kurver.

Helsesøster Solveig Ude understreker at selv om barnet ligger på øverste kurve, men ellers fremstår som friskt og sunt, så kan barnet være der. Det er ikke slik at alle barn skal inn på samme kurve på samme alderstrinn.

Kilde: Helsesøster Solveig Ude

- Vi må også finne ut om foreldrene er bekymret. Hva tror de selv er årsaken til vektøkningen?, sier Ude. Hun sier at det er viktig å reagere raskt på økning av vekt før barnet utvikler overvekt og så videre fedme.

- Finner vi avvik på percentilen så bør foreldrene få tilbud om ekstra oppfølging, som for eksempel støtte og oppmuntring for å se at barnet utvikler seg som det skal. Det kan jo og være at barnet blir liggende på den percentilen det økte til.

Les også: Godt kosthold for baby - fra melk til fast føde

Barnas rollemodeller

- Når fedmen først har satt seg, er det vanskeligere å få barnet tilbake i normalvekt. Her er det ikke snakk om slanking, men å tilby gode måltider med sunn mat. Vann som drikke og naturell frukt. Pass på at barnet får D-vitamintilskudd. Ligger barnet på øverst percentil, og foreldrene har et bevisst kosthold, sunne mat- og drikkevaner, så får barnet være der! Alle barn skal ikke inn i samme kurve på samme alderstrinn. Min erfaring er at de fleste overvektige barn har store foreldre.

Status med tykke barn

Barnas vekt har ulik status i ulike land.

- Det er viktig å vært oppmerksom på kulturforskjeller. I mange kulturer er det status å ha tykke barn. Da betyr at foreldrene har vært flinke. Matlysten varierer og det trenger foreldre informasjon om. Ingen barn spiser like mye hver dag, sier Solveig Ude.

- Mange helsearbeidere synes det er vanskelig å ta det opp med foreldrene når de ser at barnet har en uheldig vektutviking. Men vi har et stort ansvar for å gjøre nettopp det.

Tjukk baby = overvektig voksen?

Amerikanske forskere ved Harvard Medical School har i en ny undersøkelse funnet ut at babyer som la på seg fort de første seks månedene har en større risiko for å bli overvektige også som 3-åringer. Under studien fulgte de 600 babyer. Av disse var 40 prosent av babyene som lå øverst på vektskalaen i forhold til kroppslengde ved 6-månederskontrollen, overvektige da de var 3 år. Tidligere studier har vist at barn som har rask vekst de første to årene i livet, kan ha noe økt risiko for overvekt senere i livet.

Les også: Slik stimulerer du babyen smart

Uheldig vektutvikling

I mange år var det en stor bekymring for svært store, nyfødte barn. Det ser ut til å ha endret seg, og færre babyer veier over 4 kg ved fødselen nå enn for bare noen år tilbake.

- Jeg har møtt flere barn med uheldig vektutvikling før de fyller 1 år. Jeg ser ofte en stor vektøkning hos barn mellom 15 måneders alder, som er siste kontroll på helsestasjonen før 2 år, og når barnet er 2 år . Jeg mener at det skulle det vært flere avtaler i den tiden og også mellom 2 og 4 år . Vi kunne avdekket og kommet inn før problemet ble for stort, sier Solveig Ude.

Solveig Ude synes det at det er en dårlig vane å trøste barn med mat og drikke.

- Vi har i dagens travelhet lite toleranse for gråt og vil fjerne gråten raskt. Ofte gjøres det med noe å putte i munnen. Jeg ser det spesielt når vi starter første vaksine ved tre måneders alder. Når barnet gråter, som er en helt naturlig ting når barnet kjenner smerte, så vil foreldrene vil gi pupp, smokk og så videre. Men barnet trenger å bli holdt kjærlig, trøstet og vugget, og få rom til å gråte, sier hun, og minner om at gråt ikke alltid er et uttrykk for ønske om mat.

Helserisiko

Det er en stor helserisiko at barn utvikler overvekt eller fedme. - På sikt vil disse barna ha større risiko for diabetes, hjerteproblemer, belastningsproblemer, høyt blodtrykk, kreft og ikke minst et sosialt problem med mobbing og dårlig fysisk mestring. Risikoen for at de får dårlig helse øker. Vi kan ikke la barn bli påført u-helse uten å reagere og gjøre noe med dette. Dette problemet kan forebygges og det må ansvarlig myndighet snart innse og tilføre det forebyggende arbeidet økte resurser, sier Solveig Ude.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning