Anne Britt Orseth

Barnets 5.måned

Uten amming om natten, øker sjansen for å bli gravid igjen.

Når barnet ligger på magen, blir ryggmusklene sterkere. Det kommer godt med når man skal opp og frem. Barnet trives nå bedre med å ligge på magen. Hodet kommer godt opp fra underlaget og babyen har god oversikt over hva som skjer i rommet.

Sterk av nygjerrighet

Å ligge på ryggen er også fin trening for barnet ditt. Dette er en naturlig stilling for barnet som kanskje vil prøve å løfte hodet opp fra underlaget. Grunn: Babyen er nysgjerrig, og ønsker å se mer.

Allergi

Ingen er født med allergi mot noe spesielt, men disposisjonen for å få allergi er arvelig. Allergi oppstår først etter at man har vært utsatt for allergener over tid.

Refleksene forsvinner

I 4-månedersalderen forsvinner mange av refleksene spedbarnet var utstyrt med fra fødselen. I tillegg til griperefleksen, forsvinner de fleste refleksene i 3-4 månedersalderen. Refleksene er ukontrollerte og ubevisste reaksjoner som er medfødte.

Mer kveldsmat

I denne måneden kan du allerede starte med litt grøt. Noe fast føde på kvelden, kan nemlig gi deg lengre perioder med søvn. Erfaringer viser at det er 50 prosent sjanse for at barnet sover lenger og mer sammenhengende.

Mild mat for nybegynnere

Start introduksjonen av fast føde med små porsjoner. Det er fint å begynne med mild mat som barnegrøt av ris eller mais.

Potetmiddag

Barnets middag kan være enkel - men likevel spennende og næringsrik. I steden for å begynne med grøt som den første matvaren, kan du begynne med en kokt potet , finmost og gjerne blandet med morsmelk.

Kveldsrutiner

Dersom du ikke har gjort det allerede, er det lurt å innarbeide et fast leggerituale om kvelden. Barnet forstår tidlig hva som skal skje når du gjentar de samme tingene kveld etter kveld. Har du et barn som strever med å finne roen, er det spesielt viktig med slike rutiner. Ritualer om kvelden gjør barn rolige og trygge.

Les hele saken