Du går en enklere tid i møte. Babyen er ikke lenger så vanskelig å tolke, den har tydelige smil og viser klart når den er fornøyd.

Mer kroppskontroll

I tillegg til lyder og smil, svarer babyen med hele kroppen ved å fekte med armer og ben. Nakkemusklene er sterkere og babyen trenger ikke så mye støtte for å holde hodet oppe. Selv om hodet er tungt i forhold til kroppen, får barnet kontroll over hodet først . Det er en stor forskjell fra da barnet var nyfødt og kun hadde styring på munnen sin.

Elsker bevegelse

Allerede da barnet var noen dager gammelt, la du kanskje merke til hvordan det roet seg når det ble båret rundt i rommet. Dette er fortsatt en effektiv metode ved gråt og uro. Også bevegelser i ansikter og tonefall er helt topp.

Finne søvnen selv

Babyen har forhåpentligvis sin lengste soveperiode om natten. For å komme et skritt videre i å lære barnet gode søvnvaner, er det en fordel å lære babyen å finne søvnen selv.

Oppdager hånden sin

Rundt 3-månedersalderen gjør barnet en ny oppdagelse: Hånden sin.

Vekst

Babyen din har vokst mye disse tre månedene. Aldri vil barnet legge på seg så mye i forhold til sin kroppsvekt som det har gjort den tiden som har gått. Vektøkningen varierer mye fra barn til barn, men de fleste har nå lagt på seg 2,5-3 kilo.

Alkohol og amming

Mange lurer på om det er ok å ta et glass vin når de ammer. Desto yngre barnet er, jo dårligere er leveren utviklet til å bryte ned alkohol.

Vanntilvenning

En god vane er å drikke vann. Start allerede nå med å venne barnet til smaken av vann. Kok vann i 10 minutter, sett det i kjøleskapet. La det bli lunket og gi barnet noen teskjeer pr. dag.

3-månederskontroll

Det er på tide med en ny visitt hos helsestasjonen . Dette kan foregå som gruppekonsultasjon sammen med andre, eller på individuell basis. Ved denne konsultasjonen får barnet vaksiner.

Økedager

En del foreldre begynner med fastere føde nå, men det er en fordel å vente noen uker til på grunn av barnets tarmsystem. Da er det bedre å øke melkeproduksjonen til ditt voksende og stadig mer sultne barn.

Melkemengden i brystene er et resultat av et fint system der produksjonen styres av etterspørsel. Dette er barnets metode for å øke melkemengden.

Råd mot forstoppelse

Barn som får morsmelk behøver ikke å ha treg mage selv om det går mange dager før det kommer en bæsjebleie. Morsmelksernærte barn kan ha avføring ved hvert bleieskift eller hver 14. dag.

Viljestyrte hender

Bevegelsesmønsteret begynner å endre seg. Du kan se at hendene åpner og lukker seg. Barnet er ikke så styrt av refleksene mer.

Bedre syn

Synet var den dårligst utviklede sansen ved fødselen. Øynene bevegde seg gjerne uavhengige av hverandre, og det var bare kort tid barnet holdt blikket ditt. Nå har det skjedd mye med synet.

 

Les hele saken