Avvliver myter om morsmelk

Ammende mødre får ofte høre at sommerfristelser som jordbær og reker er forbuden frukt. Men landets ammeeksperter sier man kan spise stort sett hva man vil, og det med god samvittighet. Drikke er imidlertid en annen skål.

FULL PUPP: Eksperter mener ingen mat er dømt bort i ammeperioden. Alkohol og tobakk er derimot noe veldig annet.

FULL PUPP: Eksperter mener ingen mat er dømt bort i ammeperioden. Alkohol og tobakk er derimot noe veldig annet. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

- Så klart man kan spise jordbær! Bare ikke i enorme mengder, sier Elisabet Helsing.

Helsing har arbeidet med amming i hele sitt yrkesliv. Hun startet Ammehjelpen, har skrevet flere bøker om temaet, og har også en doktorgrad i ernæringspolitikk. Saken er at kvinners brystmelk er ganske lik, uavhengig av kosthold. Men hvis man spiser veldig mye av én ting, kan det gå over i melken.

- Ikke spis to kilo druer på en gang, men spis variert og med måte. Nyt sommerens fristelser, og ikke la deg plage av velmente råd som ikke stemmer, sier Helsing.

Overdreven allergiredsel

Som ammende er det nemlig mye man får høre at man bør holde seg unna. Jordbær er en klassiker. Andre ting medsøstre, svigermødre og mødre er ivrige på å advare mot er reker, blåskjell, løk, kål og blåskimmelost.

- Bør man styre unna disse matvarene når man ammer?

- Svaret er egentlig enkelt: Ingen mat er dømt bort i ammeperioden, sier fødselslege på Rikshospitalet Gro Nylander, som står bak flere kjente bøker og filmer om amming.

- Hvor bør man starte opprullingen hvis barnet man ammer plages av mageknip eller utslett?

- Som regel er det ikke maten mor har spist som er årsaken til babyens magesmerter, men hvis barnet skriker veldig mye kan man spørre seg om det likevel finnes en sammenheng. Og det finnes mat som kan gjøre at babyen får vondt i magen, det stemmer at kål er en god gammel "magekniper", sier Elisabet Helsing.

Ammende trenger heller ikke bekymre seg for at maten de spiser kan fremprovosere allergi hos barnet.

- Bare i familier med mye ekstrem allergi gir man en sjelden gang kost-restriksjoner, og da helst i samarbeid med allergolog. Men det skal mye til, sier Gro Nylander.

Matportalen skriver på sine hjemmesider at fra et allergisynspunkt er det ikke holdepunkter for å anbefale spesielle kostholdsråd til ammende. Rådene på Matportalens hjemmeside oppdateres kontinuerlig av offentlige myndigheter og forskningsmiljøer, og er derfor et godt sted å orientere seg.

Styr unna miljøgifter

På matportalens hjemmesider finner man blant annet en oversikt over mat ammende bør styre unna fordi de kan inneholde miljøgifter som kan gå over i melken. Dette gjelder visse typer sjømat (se egen ramme), hvalkjøtt, måsegg og mat med radioaktiv forurensning. Ammende kvinner kan også beskytte barnet mot miljøgifter ved å unngå bevisst slanking. Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden, men bevisst slanking bør unngås fordi større mengder miljøgifter da frigjøres fra morens kroppsfett og kan gå over i morsmelken. Ammende frarådes også å bruke CLA-preparater (slankepiller). Hos ammende mødre som bruker CLA-tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet.

Dropp røyken

Mange av de rundt 4000 stoffene fra sigarettene, for eksempel nikotin, kullos, blåsyre og tjære, passerer over i melken. Innholdet av nikotin i morsmelk er flere ganger så høyt som i mors blod. Hvis mor snuser, vil også en del uheldige stoffer gå over i melken.

- Barn av røykende mødre skriker gjerne mer, er urolige og legger ofte ikke på seg like mye som andre barn, sier Gro Nylander.

Hvis man allikevel velger å røyke, bør man gjøre dette rett etter at man har ammet for å skåne barnet mest mulig. Nikotinkonsentrasjonen i melken er nemlig på topp like etter en sigarett. Men ikke unngå å gi brystmelk selv om slutteprosjektet ditt gikk opp i røyk.

- Selv om du ikke klarer å stumpe røyken helt i ammeperioden, viser forskning at det er ekstra viktig for barn av røykere å bli ammet, sier Nylander.

Gravid drikking verre enn ammedrikking

Det er stor forskjell på hvordan mors promille påvirker barnet under graviditet og under amming. Under graviditeten vil barnet ha samme alkoholnivå i blodet som det moren har i sitt blod. Under amming drikker barnet melk med samme promille som det morens blod har. Mengden alkohol som barnet får i seg blir dermed minimal, sammenlignet med hvis mor drikker alkohol under graviditeten.

- Er det greit å drikke et glass vin til maten når man ammer?

- Det er ingen holdepunkter for at ett enkelt glass vin, en øl eller en drink av og til spiller noen rolle. Melk med en ørliten promille inneholder svært lite alkohol. Dette handler om mengde: Du må regne med at et helt glass vin, en drink eller en halv flaske pils normalt gir en kvinne omtrent 0,3-0,4 promille i melken etter 1/2 til 1 time. Jo mindre du veier, desto høyere promille. Imidlertid brytes rundt 0,15 promille ned pr time. Det betyr at hvis du venter i 2 til 3 timer med å amme, vil dette ene glasset langt på vei være ute av systemet ditt, sier Gro Nylander.

Når det gjelder nyfødte er det litt annerledes.

- Nyfødte barn er umodne, og har minimal evne til å nedbryte selv små mengder alkohol. Du bør derfor avstå helt til det i alle fall er gått 6 uker etter termin, råder Nylander.

Unødig å pumpe dagen derpå

Hvis man vil ta seg en ordentlig fest, bør man vente med å amme til alkoholen er ute av blodet.

- Etter en skikkelig rangel der mor har hatt høy promille, kan brystbarnet

bli alkoholforgiftet og være sløvt og påvirket i flere døgn, fordi spedbarn ikke klarer å bryte ned alkohol slik vi voksne gjør, forteller Nylander.

Det har imidlertid ingen hensikt å pumpe ut melken etter at du har drukket alkohol, fordi mengden alkohol i melken hele tiden avspeiler alkoholmengden i blodet. Vent i stedet en tid etter inntaket slik at alkoholmengden i blodet har sunket før du ammer igjen (kilde: Matportalen).

- Når du igjen har lov til å kjøre bil, er det også lov til å amme, sier Nylander.

Når det gjelder kaffe, te, cola og annen koffeinholdig drikke har stort inntak av disse blitt forbundet med symptomer som irritabilitet og søvnforstyrrelser hos barnet. Men 1 til 2 kopper kaffe om dagen vil ikke påvirke de fleste barn (Kilde: Ammehjelpen).

Bruk brystet

- Er det noe annet ammende bør tenke på nå som det er sommer?

- Ikke sitt med våt badedrakt! De kalde sommerne vi har i Norge er ikke bra for tilstoppede melkeganger. Skift raskt til tørt tøy, sier Helsing.

Ellers påpeker både Nylander og Helsing at mange misforståelser gjør ammingen vanskeligere enn den trenger å være.

- Be mødrene slappe av og kose seg, men trå forsiktig med alkohol og røyk, råder Nylander.

- Du har brystet, bruk det! Bryst er uslåelig på ferie og varme sommerdager. I Norge kan man gjøre det hvor som helst. Det er en velsignelse, fastslår Elisabet Helsing.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning