Yoga for nyfødte

Kombinerer yoga med morsmelk

Disse babyene starter med yoga lenge før de kan krabbe.

TIDLIG START: Moren til lille Tomas har gått på yoga i flere år, og hun synes at det er greit for Tomas å begynne når han er tre måneder gammel.
TIDLIG START: Moren til lille Tomas har gått på yoga i flere år, og hun synes at det er greit for Tomas å begynne når han er tre måneder gammel. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen
Sist oppdatert

Yoga er for alle. Dette tar Yogacentrum i Praha på alvor, og tilbyr yogatrening for nyfødte babyer.

Atmosfæren i det lille yogarommet er overraskende rolig, tatt i betraktning at det er babyer fra tre til åtte måneder som småruller rundt på yogamattene.

Men freden varer ikke lenge. Fem måneder gamle Madhu skal ha mat, og hun bryr seg lite om hun lager oppstyr eller ikke. Hennes rop om føde går ikke ubemerket hen, og flere babyyogier vekkes opp fra den døsige ventingen.

- Babyyoga er en bra tålmodighetstrening for meg, men først og fremst for mammaene, sier instruktøren på senteret, Jana Smazikova, som har undervist i yoga for barn i over fem år.

Stive rygger

Mens Madhu "ammer" en tidlig lunsj, setter mødrene i gang med de første øvelsene. Det er ikke kun babyene som skal trene.

Det er korsryggen, bena og musklene mellom skulderbladene som skal strekkes.

- Kvinner har ofte problemer med ryggmuskulaturen. Gjennom øvelsene jobber vi bevisst med disse muskelgruppene og prøver å bli kjent med endringene som har skjedd siden fødselen, sier yogainstruktøren.

- Aerobic er ikke akkurat det første man hopper på rett fra fødestuen. Kroppen har gjennomgått mange endringer, og yoga hjelper meg med å komme i kontakt med den igjen, forteller moren til Madhu mens hun legger fra seg tåteflasken.

MAMMATRENING: Selv om det er Marketas tur til å trene, forblir hun i kontakt med Madhu.
MAMMATRENING: Selv om det er Marketas tur til å trene, forblir hun i kontakt med Madhu. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen

Enkle øvelser for de minste

- Men nå er det barnas tur, annonserer Smazikova.

- Vi tar det pent med en økt på ti eller femten minutter. Vi gjør bare enkle øvelser. Det holder mer enn nok for de små, sier yogalæreren.

Smazikova tar tak i hendene til lille Jonas (fem måneder.), og viser den første øvelsen. Mens hun holder på, synger hun en barnesang om tog. Hendene strekkes rytmisk til sidene og tilbake igjen. Øvelsen ligner på klapping. Mens toget i sangen går fra by til by, tar hun tak i venstre ben og høyre hånd for å trekke dem mot hverandre på tvers av den lille kroppen. Jonas ler. Han koser seg med treningen.

- Denne øvelsen skal stimulere koblingen mellom den høyre og venstre hjernehemisfæren. Det gjør at barna begynner å krabbe tidligere, forklarer Smazikova mens hun forsetter å demonstrere videre.

Hun mener at yoga styrker barnas muskulatur og hjelper i den videre utviklingen.

- De ruller fra side til side raskere og begynner med krabbingen tidligere, men det viktigste er at mor og barn gjør noe sammen.

Modner raskere

Bjørn Øglænd, spesialist i barnesykdommer og overlege ved nyfødtintensivavdelingen på Rikshospitalet, mener at barn ikke kan trene opp muskler, men at de ved økt kroppsbevissthet og stimulering kan oppnå raskere modning av bevegelsesapparatet.

- Generelt er det slik at alle bevegelser som barnet er fornøyd med og som ikke inneholder rykk, raske drag eller bøyninger, er ufarlige, sier Øglænd som selv er far til fire.

Livsviktig berøring

TØYER: Tomas tøyer ut med et smil.
TØYER: Tomas tøyer ut med et smil. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen

Jannicke Wiel er yogalærer i Oslo Yoga, og siden 2009 har hun undervist i barselyoga, som er yoga for mor med barn mellom to til syv måneder.

- Det er ikke vanlig i Norge å tenke at man skal "lære" barna noe i barselyogaen, man gjør som regel ingen yoga med babyen, sier hun.

Når Wiel underviser barselyoga, integrerer hun bevegelse og berøring av babyen gjennom bruk av norske barnesanger og regler. Kryssbevegelser av armer og ben, og berøring av ulike kroppsdeler stimulerer barnets hjerne.

- Berøring er livsviktig for et barn, og bevegelse er med på å stimulere nervesystemet og kroppen som helhet, sier hun - og legger til:

- Hvis vi kan gi barnet positiv oppmerksomhet, gjennom at vi ser det, roser det, leker med det, tilrettelegger og støtter dets naturlige utforskning av kropp og bevegelse, gjør vi det beste for barnet, sier den norske yogalæreren.

Sosialt for mor og barn

For den tsjekkiske yogalæreren er det viktig å skape en arena hvor mødrene og barna kan møte hverandre.

MAGEPRESS: Å presse litt på magen kan hjelpe mot kolikk. Det er ikke sjelden man må skifte bleier etter denne øvelsen, sier Jana Samzikova.
MAGEPRESS: Å presse litt på magen kan hjelpe mot kolikk. Det er ikke sjelden man må skifte bleier etter denne øvelsen, sier Jana Samzikova. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen
KONTAKT: Mor og barn er aldri langt unna hverandre under yogatreningen.
KONTAKT: Mor og barn er aldri langt unna hverandre under yogatreningen. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen

- Det er ikke meningen at babyer skal trene like mye som de voksne. Kurset holdes i tre år, helt frem til barna begynner i barnehage, og i løpet av den tiden blir alle godt kjent med hverandre, sier Smazikova.

- Yoga for babyer er visst på vei inn flere steder i verden. Å kunne trene er utvilsomt verdifullt for nybakte mammaer, og å trene samtidig som barna er med, er en flott idé, mener Øglænd.

- Ooommmm!!!

Så er det nok for i dag. Oppmerksomheten rettes tilbake til damene. Barna får hvile mens de voksne gjennomfører siste øvelser. Timen avsluttes med et langt ooooooommmm.

- Det merkelige er at ungene alltid blir rolige når vi setter oss i lotusposisjon og sier "ommmm", undres Smazikova.

Les også:

Dette må du vite om svangerskapskontroll

LEK: Litt leking og kos med mamma er en viktig del av yogatimen.
LEK: Litt leking og kos med mamma er en viktig del av yogatimen. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen
GØY: Lille Jonas synes det er gøy å få armer og ben i bevegelse.
GØY: Lille Jonas synes det er gøy å få armer og ben i bevegelse. Foto: FOTO: Lujza H. Olsen

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også