Gammeldagse babyråd

Nei, litt whiskey er ikke den beste medisin mot såre gommer

Disse rådene har gått ut på dato.

DÅRLIGE RÅD: Stol på magefølelsen og løft opp den gråtende babyen din. Han blir garantert ikke bortskjemt av det. 
Illustrasjonsfoto: Colourbox
DÅRLIGE RÅD: Stol på magefølelsen og løft opp den gråtende babyen din. Han blir garantert ikke bortskjemt av det. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Nybakte foreldre får gjerne utallige råd fra både venner, kjente og familie, men det hender nok at de velmenende rådene er gått ut litt på dato.

Særlig de du får servert av babyens besteforeldre og oldeforeldre.

Som regel kommer du aller lengst med å bruke magefølelsen eller å ta en prat med dem på helsestasjonen, men her skal du få litt hjelp på veien.

Disse rådene mener privatpraktiserende helsesøster Tone Aanderaa og Caroline Lorentzen ved Solvehjelp.no du trygt kan kassere som utgått på dato.

1. Litt whiskey hjelper mot såre gommer

Det er nok ikke så mange babyer som får smurt whiskey på såre gommer i dag, og det er ifølge helsesøster Tone Aanderaa veldig bra.

- Såre gommer kan ha ulike årsaker, men ofte skyldes det sopp eller trøske i munnen. Når man tidligere har foreslått whiskey mot disse plagene, har nok det sammenheng med at ren sprit fjerner bakterier, sier hun.

Likevel er altså ikke dette å anbefale.

Alkoholen i seg selv er svært skadelig for små barn, hvilket er årsaken til at man anbefaler at en ammende mor ikke drikker i alle fall de første seks ukene.

- Babyens lever er umoden og må jobbe hardt for å rense og skille ut alkoholen, og når alkoholden kommer rett inn via spyttet, blir det veldig tøft for leveren selv om det er snakk om små mengder, hun.

Aanderaa anbefaler derfor heller litt farris på gommene eller soppmiddel fra apoteket hvis det er sopp som er årsaken.

- Forsøk også å finne grunnen til at gommene er såre. Skyldes det at barnet suger feil, må man jo heller hjelpe det med å suge riktig, sier hun.

2. Ikke ta opp babyen når den gråter, da blir den bortskjemt

Som nybakte foreldre kjenner man gjerne at det kribler litt i fingrene etter å plukke opp babyen.

I alle fall helt til en gammel tante eller oldemor kommer og forteller at man skjemmer bort den lille ved å gå og bære på ham eller henne hele tiden.

Dette rådet trenger du ifølge Aanderaa ikke å lytte til.

- Man kan aldri skjemme bort et nyfødt barn. Barnet har ligget ni måneder i en trang mage og trenger mye nærhet den første tiden i en stor og skremmende verden. Hudkontakt er viktig, så det å ta opp et gråtende barn er helt greit, sier hun.

Det er faktisk viktig at barnet får kjenne at det blir hørt, og at det hjelper å si i fra.

- Når det er sagt, er det viktig å være klar over at barn har mange søvnstadier. Ofte vil særlig førstegangsforeldre være litt kjappe med å ta opp et barn som smågråter. Vent til barnet er helt våkent slik at spisesituasjonen blir effektiv og nyttig, sier hun.

3. Kvitt deg med kjæledyret før babyen kommer. Barn og dyr hører ikke sammen

Hvis du har kjæledyr når du blir gravid, er det ikke umulig at det dukker opp noen skrekkhistorier forkledd som velmente råd.

Historier om katter som legger seg over barnets hode eller hunder som glefser etter små barnehender.

Så du har da ikke tenkt til å beholde Fido eller Gråpus når babyen kommer, har du vel?

- Det stemmer ikke at barn og dyr er en dårlig kombinasjon. De passer tvert imot veldig godt sammen, med mindre barnet er allergisk. Det vet man jo ikke på forhånd, men hvis ingen av foreldrene reagerer på kjæledyret, er det i alle fall mindre sjanse for at barnet gjør det, sier Aanderaa.

Hun ser derfor ingen grunn til å kvitte seg med kjæledyret sitt når man skal ha barn.

- Det finnes utallige nydelige bilder og filmer av dyr og barn som viser hvor fint de kan ha det sammen. Det er likevel viktig å la dyret venne seg til det nye familiemedlemmet og å unngå å la en baby være i et rom sammen en hund eller katt uten oppsyn, sier hun.

4. Babyen bør holde seg hjemme den første tiden fordi den ikke har fått bygget opp immunforsvar ennå

- Dette er ikke et godt råd. Babyen trenger tvert imot å utsettes for bakterier og virus for å bygge opp et godt immunforsvar. Hvis man skjermer barnet fra omverdenen, vil dette ta lengre tid, sier Aanderaa.

Som nyfødte har vi svært svakt immunforsvar, men barn som ammes bygger særlig de første tolv ukene opp en viss beskyttelse mot sykdommer mor har hatt gjennom livet.

Barn som får morsmelkerstatning må derimot bygge opp immunforsvaret helt selv.

- Da er det ekstra viktig å utsettes for smitte. Det betyr naturligvis ikke at man skal besøke barn med vannkopper og trykke den lille babyen opp i ansiktet til dem som er forkjølet, men det er i alle fall ikke riktig at man må holde barnet inne. Bruk sunn fornuft, sier Aanderaa.

5. Bit tilbake hvis barnet begynner å bite. Da lærer hun...

- Et barn lærer ikke på denne måten. Dersom barnet biter deg, blir du kanskje litt barnslig og tenker at det skal få smake sin egen medisin, men det beste er å si strengt nei, forklare at man ikke kan gjøre slik og avlede, sier Aanderaa.

Hun forteller at forsterket oppmerksomhet på negativ adferd virker som oppmerksomhet, så det er ingen læring i at du biter tilbake.

- Er det snakk om en liten baby som biter puppen, må man ta brystet fra babyen hver gang dette skjer og vente med å amme igjen. Tar du puppen ut og inn gjentatte ganger, virker dette som en lek for barnet. Husk for øvrig at bitting i puppen skyldes at barnet klør når tennene kommer, så da er det smart å gi barnet en bitering eller smøre på litt kløestillende dentinox fra apoteket, sier hun.

6. Det er helt greit å ta med barnet i bilen uten bilsete hvis man bare skal en liten tur i butikken

Når barnesetet står i den andre bilen, eller bestemor skal ha med barnebarnet i butikken, kan det kanskje virke som en grei løsning å sette barnet i de vanlige bilselene.

Dette skal imidlertid aldri være et alternativ.

- Det er selvfølgelig ikke greit å la barnet sitte på i bilen uten bilsete. De minste har ikke en gang sterk nok kjernemuskulatur til at de kan sitte oppreist, og selv for større barn kan det ha fatale følger dersom man kræsjer uten god nok støtte til nakke og rundt skuldrene. Mindre barn skal jo også sitte bakovervendt, og det lar seg ikke gjøre uten bilsete. Det at du kun skal en liten tur er altså ingen unnskyldning, sier Aanderaa.

7. Babyer bør gråte seg i søvn, så lærer de å sove

Skrikekurer har vært brukt lenge, og de fungerer på et vis.

Barnet slutter å gråte etter noen dager, i alle fall i solskinnshistoriene, men det lærer ifølge Caroline Lorentzen ikke at det blir tatt vare på eller at de er trygt å legge seg.

Barnet blir stresset og sovner til slutt av redd og fortvilet av utmattelse.

- Det vil ikke være noe læring eller mening for barnet i å ligge alene å gråte. Det lærer kun at de fortvilte skrikene ikke blir hørt og at det ikke har noen hensikt å gråte mer. Foreldre er fornøyde og barnet stille hele natten, men dette er en lite barnevennlig metode, mener hun.

Lorentzen forteller at det strider mot hennes overbevisning om hvordan man skal behandle et medmenneske.

- Mange spedbarn sovner til brystet eller ved annen stimulering som byssing og bæring. Dette er helt naturlig og ikke galt. Etter en stund bør jo barnet lære å sovne selv, uten hjelp, men da trenger det å ha en voksen som støtter og hjelper det i prosessen, sier hun.

Kanskje vil barnet gråte og klage fordi det må lære noe nytt, men Lorentzen syns likevel ikke det skal føle seg forlatt eller utrygt.

- Det er unaturlig for pattedyr å forlate sine små. Vi er pattedyr, og det er risikofylt for spedbarn å være alene. Instinktivt vil vi passe på barna våre, og instinktivt vil barnet føle frykt for å være alene, sier hun.

9. Babyer skal bare ha mat hver tredje time. Ikke mat for ofte, og vekk barnet om natten hvis det ikke våkner av seg selv

Når det gjelder barn, finnes det ingen fasit.

Heller ikke når det gjelder mating.

- Barn er forskjellige. Det er helt vanlig at barnet ønsker å die hver annen time, hele døgnet, i begynnelsen. Andre barn har sjeldnere behov, så det viktigste er å se sitt barn og ikke lage noen faste regler som skal gjelde for alle barn, sier Lorentzen.

Det er godt for barnet å styre hvor ofte det vil ha mat den første tiden, men samtidig er det viktig at brystet ikke blir en erstatning for smokk.

- Barnet må suge, spise og slippe brystet slik at mors bryst ikke blir betent eller får sår. Melkeproduksjonen er for øvrig også avhengig av hyppig amming og nattamming, sier hun.

Av og til har barn økedager, og da er det i alle fall ikke lurt å ha en tretimersregel.

Mor kan da etter hvert få for lite melk, og hvis barnet må jobbe veldig hardt for maten, kan det miste interessen.

- Resultatet kan da bli at ammingen avsluttes før mor egentlig hadde tenkt det på grunn av lite melk. Det å vekke små barn om natten for at de skal spise, er heller ikke nødvendig hvis det ikke er en medisinsk årsak til å gjøre det. Det er svært plagsomt for barnet å bli vekket ofte, og dette kan igjen forstyrre søvnen hos enkelt. Barn under ett år er veldig små, så vi må huske å behandle dem skånsomt, sier hun.

10. Babyen skal sove hele natten fra den er tre måneder hvis ikke er det noe galt

- Det er mange måter å ta selvtilliten fra nybakte foreldre, og en er å komme med en slik påstand. Nesten ingen barn sover hele natten fra de er tre måneder, sier Lorentzen.

Det er derimot normalt å våkne en gang om natten i alle fall til barnet er ett år.

- Faktisk våkner alle mennesker flere ganger hver natt uten å merke det, men når man har lært det, snur man seg bare rundt og sover videre, legger hun til.

Dette øver barn på lenge, og som ettåring får de det som regel til kanskje med unntak av en gang per natt.

Det viktigste er at barnet føler seg trygt når det våkner, for da vil søvnen komme tilbake.

- Stress og frustrasjon fra foreldrenes side er sjelden søvndyssende for barn, sier Lorentzen.

11. Babyer må ikke få sovne ved puppen, da lærer de aldri å sovne alene

Ifølge Caroline Lorentzen er det helt greit å la barnet sovne ved puppen, spesielt i begynnelsen.

- Det er det mest naturlige av alt, og de deilige og avslappende hormonene som mor får når hun ammer, bør hun dra nytte av så godt hun kan. De kommer av en grunn, sier hun.

Hormonenes oppgave er altså å gi mor hvile.

Kanskje hun også sovner litt, og det trenger hun.

- Hvis barnet ikke slipper brystet, kan det være lurt å lirke det ut, men sitt og nyt avspenningen som kommer innenifra. Hvis mor stresser for å legge barnet ned i egen seng, og barnet i verste fall våkner, forsvinner denne naturlige hjelpen med å slappe av, sier hun.

Barn kan imidlertid også sovne uten pupp.

De fleste barn sovner hvis man bysser eller triller dem i vogn.

- Og det er ingen sak å lærer barnet å sovne selv når tiden er inne for det, sier Lorentzen.

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også