Amming krever mye energi fra mor og mange blir derfor kvitt de ekstra kiloene man har lagt på seg under svangerskapet når man ammer.

Likevel er det mange som føler at de ikke går raskt nok ned i vekt, og ønsker derfor å slanke seg i tillegg. Men dette er ikke alltid like lurt.

Gir avfallsstoffer i melken

- Hovedårsaken til ar man ikke skal slanke seg er at toxiner ligger lagret i fettet vårt. Når vi slanker oss frigjøres disse, og siden hovedbestanddelen av morsmelken er fett vil det lagre seg der lettere, sier jordmor Siri von Krogh.

Når babyen drikker denne melken vil den dermed få i seg disse avfallsstoffene.

Det er derfor ikke bra for barnet at mor slanker seg mens hun ammer.

Nivået på miljøgifter redusert

Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas er enig i at det ikke er veldig lurt å ville gå ned altfor mye i vekt når man ammer.

Hun sier også at dette er fordi de fettbindende miljøgiftene frigis når fettvevet brukes til forbrenning, noe som fører til at melken har en høyere andel av disse stoffene.

- Heldigvis har nivået av PCB og dioksiner blitt kraftig redusert de siste tiårene på grunn av strengere lovgiving, så jeg vil ikke bekymret med altfor mye over dette, poengterer hun.

Slanking og amming

GIFTSTOFFER: Slanking fører til at miljøgifter som lagres i fettvevet kan frigjøres i morsmelken, og dermed kan babyen får disse avfallstoffene i seg. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Melken reflekterer mors kost

Amming er svært energikrevende. Når man ammer går man derfor naturlig ned i vekt fordi man tærer sakte, men sikkert, på energilagrene i denne perioden.

Begrenser du matinntaket i tillegg, begrenser du samtidig inntaket av viktige næringsstoffer som både du og barnet trenger mye av akkurat i denne perioden.

- Husk at melkas sammensetning i stor grad reflekterer mors kosthold, sier Landaas.

Spiser mor mye fet fisk, inneholder morsmelken mye Omega-3, spiser hun rikelig med frukt og grønnsaker, blir melken rik på antioksidanter.

- Er det noe man skal kutte ut, bør det være næringstom mat som kaker og søtsaker, sier ernæringsfysiologen.

Spis litt mer enn vanlig

Landaas råder alle som ammer om å spise sunt, og i mengder som er litt større enn det som er vanlig for deg.

- Mor har allerede brukt en del vitaminer og mineraler på å lage en baby, understreker jordmor Siri von Krogh.

Hun forteller at når man ammer bruker man også av kroppens lagre, så disse kan bli ganske tommer hvis man i tillegg slanker seg.

Derfor er det vitkig å få i seg nok næring som er sunt for både deg og babyen.

- Og ikke minst, beveg deg! Barseltid gir rikelig med tid og mulighet for lange trillerturer, sier Landaas.

Les hele saken