MORSMELK

SUNT FOR BARNET: Morsmelk er den beste næringen for barnet. Men ikke alle er like komfortable med å amme barnet utenfor sitt eget hjem. © Foto: Crestock

Kvinner i flere nettforum innrømmer at de gruer seg for å amme offentlig.

Stygge blikk

Mens noen synes det er flaut å "brette frem puppen" på en kafè eller et kjøpesenter, reagerer andre på blikk og kommentarer fra andre gjester og kunder:

"Jeg virkelig hater å amme offentlig! De siste gangene jeg måtte gjøre det, fikk jeg stygge blikk fra folk, og lange blikk fra menn, og folk flyttet seg.

En treningssak

I morgen skal jeg på kafé, og jeg vil unngå å amme mens vi er der. Jeg syns det er utrolig ubehagelig", skriver en kvinne på forumet til BarniMagen.com.

Flere er enige og sier at de også synes det er ubehagelig å amme ute, mens andre råder kvinnen til å øve seg på å amme mer diskré, slik at hun unngår blikk og kommentarer.

- Du risikerer å få kjeft

Anne Sigstad, informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen, har forståelse for at kvinner kan grue seg til å amme ute, siden det etter hennes erfaring generelt er overraskende stor motstand mot offentlig amming.

- Ammende kvinner skal være klar over at det er mange som bryr seg. Du risikerer faktisk å få kjeft av andre gjester, om du ikke er litt diskré under ammingen, sier Sigstad.

Vis ammevett

Av den grunn bør også de som i utgangspunktet ikke finner det ubehagelig å amme ute, tenke over hvordan de kan vise mest mulig ammevett, mener hun.

Også i diskusjonsforum på nettet kommer det fram at mange synes at amming er "ekkelt" å observere når de er på kafé.

- Fullt forståelig

- Etter at røykeloven trådte i kraft, er det blitt stadig vanligere å ha med seg babyen på kafeer og restauranter. Det er flott at disse er blitt mer tilgjengelige, men hvis ikke ammende tar hensyn til de andre gjestene, vil motstanden mot ammingen øke, sier Sigstad, som mener det er fullt forståelig at ikke alle har lyst til å se en naken pupp når de er på kafé.

Heldigvis finnes det flere tiltak som sørger for at ammingen forblir en privat handling, også når man er ute blant folk.

6 praktiske ammetips:

1. Se deg selv i speilet

Det kan være en god idé å øve foran speilet hjemme, mener Anne Sigstad. Sjekk hvor mye naken hud og pupp du viser, og prøv med ulike typer topper for å se hvilken type som gjør ammingen lettest.

2. Dra genseren opp, ikke ned

- Drar du brystet opp av utringningen når du skal amme, viser du veldig mye pupp og hud, sier Sigstad.

Trekk heller toppen eller genseren du har på deg opp, fremfor å dra den ned fra brystet.

3. Bruk ammetopp

Det finnes klær som er spesielt laget med tanke på å gjøre ammingen enklere. For eksempel stroppeløse singleter som kan festes på amme-bh-en og brukes under vanlige klær, eller spesielle ammetopper.

Merket Boob designer for eksempel ammetopper der tøyet ligger dobbelt over brystet med åpning, slik at babyen lett kommer til og du slipper å eksponere deg for trekk og andres blikk.

- Da trenger du ikke ha den nakne brystvorten ute i mer enn noen sekunder før babyen får fatt, sier Sigstad.

Ammeklær kan du blant annet bestille fra disse nettbutikkene:

BRYSTMELK

EN GOD START: De første dagene etter fødselen kan det være greit å holde seg hjemme, for å få ro til å komme i gang med ammingen. © Foto: Colourbox.no

4. Bruk ammesjal

Det finnes også egne ammesjal, som skjuler både puppen og barnet under ammingen.

- Ammesjal kommer selvsagt fra USA, der offentlig amming ikke er så vanlig som her. Men ammesjalet kan være greit å bruke når barnet blir større og lett mister konsentrasjonen under ammingen på grunn av det som skjer rundt, mener Anne Sigstad.

Ammesjal får du blant annet kjøpt hos Kvinneverden.no.

5. Bruk bæretøy

Bæretøy fungerer fint til å amme barnet i. Når du bærer barnet på deg, vil vil ingen legge merke til om du ammer, tipser Anne Sigstad.

Det finnes mye bæretøy å velge blant, som ringslynge, meitai, eller elastiske sjal.

DinBaby finner du en guide til ulike typer bæretøy, og hjelp til hvordan du bærer barnet.

Ønsker du å kjøpe bæretøy på nettet, kan du sjekke ut lotusbarn.no, babyslynga.no , ellevill.com , goklompen.no , kenguruloftet.no , mammamya.no og vidunderbarn.no.

tettinntil.no finner du enkle oppskrifter på bæresjal du kan sy selv.

6. Sett deg med ryggen til

Er du på kafé eller restaurant, kan du sette deg på et bord innerst i lokalet, gjerne med ryggen til, hvis det er plass.

Vær spesielt oppmerksom på at du kan trekke deg litt unna når du er sammen barselgruppen eller ammende venninner. Når flere ammer sammen, er det lett å glemme at man er på et offentlig sted. Men det kan fort bli litt voldsomt for de andre gjestene, tror Sigstad.

Babyens behov er viktigst

Om du fremdeles, selv etter å ha tatt i bruk disse tipsene, føler deg stresset og utlevert når du ammer ute blant folk, så er Sigstads råd at du forsøker å ikke tenke for mye på det. Smil og se selvsikker ut.

- Du har all rett i verden til å amme, og det viktigste av alt er å møte babyens behov, minner hun om.

Les hele saken
Les alt om: