Amming

Foruten å være en optimal næringskilde for spedbarn inneholder morsmelk en rekke immunologiske komponenter som direkte bidrar til å beskytte barnet mot infeksjoner og til å utvikle og modne barnets eget immunapparat.

Kilde: Tidsskrift for Den Norske Legeforening

- Å amme baby er noe av det beste du kan gjøre for å forebygge sykdommer, infeksjoner og allergi hos barnet ditt, sier Cecilia Kleven, jordmor ved Oslo Jordmor- og Kvinnesenter AS.

Undersøkelser viser at brysternærte barn er friskere enn barn som får morsmelkerstatning. Å amme er forebyggende helsearbeid.

- Av og til kan du møte problemer i forbindelse med ammingen, som gjentatte brystbetennelser, såre brystvorter, smerte, for lite melk eller andre momenter.

Det forekommer mange spørsmål om amming, og jordmor Kleven gir deg svar på noen av de åtte vanligste.

Har jeg tilstrekkelig med melk?

- De aller fleste kvinner produserer nok melk til sitt barn. Legg til oftere for amming så øker du produksjonen. Vektoppgang hos barnet og bløte bleier indikerer på at barnet får nok mat.

Hvor lenge skal jeg amme?

Det er flott dersom du ammer barnet ditt første leveår. Det anbefales fullamming første seks måneder i deretter begynne å introdusere litt annen mat ved siden av amming.

Hvor ofte skal barnet die?

Barnet bør legges til når de ønsker, dette er noe individuelt hvor ofte det da blir. Generelt bør du legge til for amming 8-12 ganger per døgn. Når barnet har blitt noen måneder reguleres det gjerne til at barnet ikke suger like hyppig.

Hvordan vet jeg at barnet er mett?

Barnet slutter å suge når det er mett. Dersom barnet har et stort sugebehov, bør du gjerne lære forskjellen på dette og om det er sultent etter hvert. Du som mor lærer deg å tyde barnets signaler etter hvert.

Må barnet rape etter amming?

Om barnet må rape eller ikke er også individuelt, men det er lurt å holde barnet opp litt etter amming eller i en pause, slik at det får mulighet til å rape dersom det er behov. Noen svelger mer luft enn andre.

Skal jeg vekke barnet om det sover lenger enn fire timer?

Det er lurt, spesielt de første ukene. Deretter etter behov i forhold til barnets vektoppgang.

Hvordan vet jeg at brystet er tomt?

Det er noe du lærer å kjenne etter hvert, men kan være vanskelig å vite i starten.

Kan jeg spise alt mens jeg ammer?

I utgangspunktet kan noen barn kan reagere på enkelte ting du spiser og da må du vurdere om du skal unnvike det. Vanlig mat barn eventuelt kan reagere på er løk, kål, melk og kullsyre.

Les også: Så mange kopper kaffe er greit når du ammer

Ammemyter

Rachel Myr er ammehjelper på 30. året og æresmedlem i Ammehjelpen, jordmor, IBCLC (internasjonalt godkjent ammespesialist) og MPH (master i folkehelsevitenskap).

Bla igjennom guiden for å få svar på de 11 vanligste mytene om amming:

Les hele saken