Det finnes også andre - mindre kjente - årsaker til at mødre må gi opp ammingen.

- Såre brystknopper, melkespreng, tette melkeganger, brystbetennelse og usikker melkemengde er de viktiste årsakene til ammeproblemer, sier Elisabeth Tufte, helsesøster ved ved Nasjonalt kompetansetjeneste for amming.

Hun gjennomførte i 2005 en undersøkselse om hvilke ammeproblemer som er de hyppigste, og når problemene oppstår.

For lite melk

Norge er kjent som et land hvor mødrene ønsker å amme sine babyer. Fire av fem gir fortsatt bryst når barnet er et halvt år gammelt.

Bare 3 prosent av de som i Spedkost-undersøkelsen (2006-2007) sa de hadde sluttet å amme før barnet var 6 måneder, oppga som årsak at de ikke hadde lyst til å amme lenger.

Resten forklarte at de sluttet på gå grunn av ammeproblemer. «For lite melk» var her den største kategorien. 42 prosent av de som måtte gi opp ammingen, slet med for lite melk i brystene.

For sjeldne måltider

- For sjelden stimulering av brystene og et ikke optimalt sugetak hos barnet, er - og vil alltid være - den vanligste årsaken til lite melk og dårlig melkeproduksjon, mener leder av Ammehjelpen, Vibeke L. S. Høgseth.

- Dersom du har for lav melkeproduksjon, er det som oftest nok å legge inn noen ekstra måltider noen dager, sier ammehjelper Vibeke Støbakk Myren.

- Dette kalles økedager. Legg barnet ekstra ofte til brystet, minst annenhver time på dagtid og 1-2 ganger på natten, råder hun.

Ammehjelpen blir hvert år kontaktet av rundt 8000 kvinner som trenger veiledning og råd. På langt nær alle årsakene til ammeproblemer er like utbredt som brystbetennelse og melkemangel. Her er 6 av de mindre kjente:

1. Mannlige kjønnshormoner

Høyt nivå av mannlige kjønnshormoner (androgener) i blodet kan påvirke ammingen negativt. Forskere ved NTNU har nylig påvist hvordan polycystisk ovariesyndrom (PCOS) gir redusert insulinresistens i blodet, noe som ser ut til å forårsake høye nivåer av frie androgener.

Forebygging av ammeproblemer:

1. Sørg for en god ammestart allerede på barsel.

2. Kommer du hjem og sliter med ammestillingene? Sjekk ut videoene på Ammehjelpen.no, som viser de ulike stillingene og veileder deg trinn for trinn.

3. Verker brystene? Dette kan være begynnelsen på en brystbetennelse. Ha på varme omslag og/eller masser brystene under en varm dusj. Det anbefales også bruk av ammeinnlegg i ull for å forebygge.

4. Prøv å tenke på ammingen som noe hyggelig og noe som kun tilhører deg og babyen - ikke se på det som et ork.

5. Sørg for en god amme-BH som passer brystene.

2. Rester av morkake

Morkakerester påvirker også den hormonelle produksjonen. Det er fraværet av morkaken som er selve startskuddet for hormonforandringen i kvinnens kropp, som i sin tur starter melkeproduksjonen. Eventuell rester av morkake i kroppen vil hemme hormonproduksjonen. Symptomer er langvarig blødning.

3. Medisiner

Medikamenter kan gi opphav til for lite melk. P-piller er vanligst, derfor bør ammende få p-piller med en hormonsammensetning som påvirker melkeproduksjon minst mulig (minipiller).

Andre medikamenter å være på vakt mot er enkelte allergimedisiner, vanndrivende medikamenter, medikamenter mot høyt blodtrykk, slankepiller og L-dopa.

Hvis kvinnen selv opplever at introduksjon av et medikament har påvirket melkeproduksjonen, bør virkningen av medikamentet undersøkes.

4. Stor blødning

Dersom mor har blødd mye - over én liter - under og etter fødselen, kan dette påvirke hypofysen, som i sin tur gir forstyrrelser av de melkeproduserende hormoner.

Hvor kan jeg få hjelp?

De første dagene hjemme etter fødselen kan du ringe barselklinikken for råd. Helsesøster - og ammetelefonen - i din kommune gir også ammeveiledning. I tillegg er flere norske helsestasjoner sertifisert som en Ammekyndig helsestasjon.

På Ammehjelpen.no kan du se videoer om alt fra massering av brystene til håndmelking, ammestillinger og pumping. Her kan du også få god og faglig informasjon, samt kontakte en ammehjelper som kan veilede deg over telefon - eller komme hjem til deg.

- God og riktig veiledning som blir gitt i tide, samt videre oppfølging når det er alvorlige problemer, vil løse de fleste ammeproblemer, sier ammehjelper Anne Sigstad.

5. Sykdommer

Enkelte sykdommer som ikke er direkte hormonelle kan true melkeproduksjonen. Diabetes og høyt blodtrykk er blant disse sykdommene.

6. For lite brystkjertelvev

Brystreduksjon er den vanligste grunnen til for lite kjertelvev. Hvis kvinnen har tatt vekk mye av brystet, vil det nødvendigvis følge med kjertelvev i tillegg til fettvev. En svært sjelden grunn er at kvinnen er født med for få brystkjertler, noen av disse kvinnene får bryst med en spesiell "tubeform".

Kilde: Ammehjelpen.no

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Fy-mat når du ammer

Riktig BH til full pupp

Du kan drikke alkohol mens du ammer

Les hele saken
Les alt om: