En nybakt mamma med baby på armen tiltrekker seg mye oppmerksomhet fra både kjente og ukjente. Og forbausende mange har meninger om alt fra mat og søvn til utseendet og påkledningen til den lille.

Men selv om kommentarene kan være godt ment, er det mye som tyder på at de fleste burde tenke seg om både tre og fire ganger om før de blander seg.

Responsen på Foreldre & Barns facebooksider var nemlig overveldende da vi ba mødre komme med eksempler på upassende og lite gjennomtenkte innspill fra folk på sidelinjen.

1. «Er han/hun snill?»

En gjenganger, til irritasjon for flere mødre, er spørsmålet om hvorvidt babyen er snill eller ikke.

«Det dummeste (og vanligste) folk spør meg om, er om babyen min er snill. Snill? Nei, hun er ond. Rett og slett født ond», skriver en mamma syrlig.

En annen leser har mest lyst til å svare følgende:

«Nei, hun er en to uker gammel demon.»

2. «Når kommer nestemann?»

Selv om mammaen har hendene fulle med sitt lille knøtt, er det flere som mener det er på høy tid å planlegge søsken.

«Fikk spørsmål om når neste skulle komme, fem dager etter fødselen,» forteller en oppgitt mamma.

«Når kommer neste da? Snart så bør hun vel få et søsken? Det spørsmålet fikk jeg et par uker etter fødsel. Jupp, første jeg tenkte på var å hoppe i køya og lage flere barn!», skriver en annen.

3. «Går du bare hjemme?»

«Hva driver du med, da? Du som bare er hjemme.»

Ulike varianter av den kommentaren er det mange som har fått høre.

«Jeg får stadig høre at det må jo være deilig å ha fri så lenge. Joda, gjennomsnittlig tre timer søvn per natt, og ellers en som er 100 % avhengig av deg 24 timer i døgnet, en mann som sjelden er hjemme så man i tillegg står alene med alle de huslige oppgavene - det er jo akkurat som en uke på Bahamas! Det er mange upassende kommentarer der ute, men ingen irriterer meg like mye som påstanden om at mødre i permisjon har fri!» skriver en mamma.

«Hater å få spørsmålet om hva jeg har gjort i dag. Virker som man må gjøre hovedrent hver dag når man går hjemme. Jeg tar meg faktisk av sønnen min,» er hjertesukket til en annen mamma.

4. «Nå er det vel ikke lenge igjen?»

Blir du spurt om når du har termin, uten å være gravid, føler du deg ikke akkurat som en smellvakker Kate Moss etterpå. Spørsmålet oppleves om mulig enda mer sårende når man nettopp har født og lengter etter å få sin gamle kropp tilbake.

«Jeg gikk med barnevogna en uke etter fødselen og fikk spørsmål om jeg var gravid igjen», forteller en mamma på Foreldre & Barns facebooksider.

En annen fikk spørsmålet da hun var på etterkontroll på sykehuset med sin to uker gamle jente.

«Da var det en som spurte meg om når jeg hadde termin. Jeg bare pekte på jentungen min og sa "for 2 uker siden". Da sa hun ikke så mye, bare gikk sin vei. Snart fem år siden og kjenner fremdeles den følelsen av å føle meg stor.»

5. «Er det en gutt eller jente?»

Det hjelper verken med rosa hårbøyler eller lyseblå strikkedrakter på de søte små. Folk vi uansett spørre om kjønnet.

«Var ute og trillet min førstefødte. Traff på en dame: "Ååå, kan jeg få se?" Ja, kjære deg, se du, svarte jeg. Hun bokstavelig talt flekket av dynen, der lå min lille prinsesse i rosa kjole. "Er det gutt eller jente?" Jaja, hva skal en svare da, liksom?»

6. «Å, ble det gutt denne gangen også? Får håpe det blir jente neste gang!»

Det viktigste er at barnet er friskt og velskapt. Eller?

«Jeg ble litt rystet over hvor folk hele tiden skulle ha oss til å ønske kjønn på barnet. Spesielt når vi ventet nummer tre, så sa alle: "Nå kommer vel jenta", eller: " dere håper vel på jente nå." Det verste var hun som sa: "nå må vi krysse fingrene for at det er jenta som kommer." Jeg svarte: "nei, vi krysser fingrene for at alt er bra, det er det viktigste for oss.»

Etter to gutter forventes det tydeligvis at mammaen blir skuffet om tredjebarnet ikke er en jente.

«Etter at vi fikk gutt nummer tre, sier mange at vi må prøve en gang til på jenta. Jeg svarer da at jentene kommer når gutta blir eldre, og hva skal jeg med jenter, jeg som har så flotte gutter. Og det er sant!»

Og hun som faktisk fikk en jente etter to gutter, fikk følgende kommentar: «Nå skal du vel gi deg vel? Nå som endelig jenta kom? Du skal vel ikke fø verden alene?»

7. «Du skjemmer han/henne bort»

En mamma irriterer seg over alle «bedrevitere» som mener at babyen bare har godt av å ligge å grine: «De blir bortskjemte av å bli dullet med hele tiden.»

«Fikk høre at jeg ikke måtte la min tre uker gamle sønn sove på meg, han ble bortskjemt!» skriver en annen mamma.

8. «Ammer du ikke?»

Sier du dette til en flaskemamma, kan du like gjerne spørre: «er du en dårlig mor?». Slik kan det i alle fall bli oppfattet av den som får spørsmålet.

En mamma skriver i e-post til Foreldre & Barn-redaksjonen at hun valgte selv å ikke amme datteren, noe som førte til en hel del kommentarer, både fra helsepersonell og folk hun kjente.

«Ammer du ikke? Du vet det er det beste, eller?»

«Jøss, får hun ikke ekte vare?»

«Du trenger ikke å være lei deg for at du ikke har melk til henne». (Hvem har sagt jeg noen gang var det? Det var meget bevisst å ikke amme).

"Se på lille babyen som får flaske, stakkars hun.»

En annen mamma slet med ammingen da hun fikk førstemann, og fikk derfor følgende slengbemerkning da hun fikk barn nummer to: «Prøv nå å amme denne gangen!»

Det er heller ikke bra å amme for lenge.

«Da babyen min var 9 måneder fikk jeg følgende kommentar av en nær slektning: "Ammer du virkelig enda? Herregud, det er unødvending. Det bør du slutte med",» forteller en mamma i en e-post.

9. «Vi ser jo at du gir ungen din mye mat!»

For mye eller for lite. Noen blir aldri fornøyde.

En keisersnittmamma som slet med å få i gang ammingen, fikk ikke mye oppmuntring av svigermor:

«Det verste var når svigermor, som satt rett ved siden av meg mens jeg pumpet meg, sa : "Oi, det var ikke akkurat mye melk du fikk ut", og "hvor lenge gidder du å drive med dette da?" og "dette er typisk keisersnitt! Da kommer melka i gang seint, om man i det hele tatt får det i gang". Rimelig sårende bare fem dager etter fødselen.»

En annen mamma forteller om følgende kommentar fra helsesøster: «Vi ser jo at du gir ungen din mye mat!»

Eller hva med denne:

«Sjekk de låra da. Skulle ikke kalt henne Mat-hilde! Høhø.»

Andre mener det kan bli for mye amming:

«Er vel på tide å begynne med fast føde snart?» (Barnet var to måneder.)

10. Tvillinger? Stakkars deg! '

Er du gravid med tvillinger, kan du vente deg masse sympati. En 21 år gammel mamma som har en jente på to år og tvillinger under året, fikk en del sårende kommentarer, spesielt fra eldre damer og unge jenter, forteller hun i en e-post til Foreldre & Barn.

«Stakkars deg som får tvillinger, hvordan skal dere klare det?»

«Hvordan skal dette gå? Du må flytte hjem til moren din for å få hjelp. Du kommer til å slite deg ut.»

«Gratulerer så mye med tvillinger. Kjenner jeg er glad det bare er en som kommer her».

Dette var noen av mange sårende kommentarer jeg har fått gjennom svangerskapet og i ettertid. Egentlig ikke sårende, mest irriterende. For jeg klarer det, vi har det helt fantastisk og det er langt fra så travelt og forferdelig som alle skal ha det til, skriver 21-åringen.

Frekke folk

Helsesøster Veslemøy Ruud ved Karlsrud helsestasjon i Oslo er enig i at folk kan være litt frekke mot nybakte mødre og babyer.

- Nybakte mødre er gjerne ekstra sårbare, og kan ta seg svært nær av negative utsagn fra svigermor og andre. Enkelte mangler også litt grenser når det kommer til babyer. De hoster og snørrer og går så bort og susser og tar på de små, noe de fleste foreldre vil reagere på, sier Ruud.

Det er gjerne familiemedlemmer som blander seg mest, tror helsesøsteren.

- Mødre og svigermødre kan ha sterke meninger om hva som er best for babyen og fokuserer ofte på det negative, det de mener mammaen gjør feil. De glemmer at mye har forandret seg siden de selv var småbarnsmødre, og legger seg oppi både påkledning og amming.

Kjenner du deg igjen, så har helsesøsteren følgende anbefaling:

- Bruk rådene for det de er verdt, men vurder dem, ikke ta de til deg ubegrunnet. Kanskje er det bedre å diskutere problemstillinger med venninner som selv har barn, og som du stoler på, enn med moren din? Husk at det sjelden er ett svar som er det eneste riktige når det kommer til babyer. Det finnes mange veier til Rom, sier Ruud.

Les også:

Tøft å bli mor: Mammasjokket

Test av amme-bh-er

10 tips til de 10 første dagene med baby

Derfor bør du ikke gi Paracet for ofte

Les hele saken