Høstferiequiz:

Hva kan du om geografi?

Har du fulgt godt nok med i geografitimene?

Sist oppdatert

Byer i Belgia, fjellkjeder i Europa, innsjøer i Afrika og havområdene utenfor Arktis: Fulgte du egentlig godt nok med i geografitimene?

Kan du for eksempel ramse opp alle hovedstedene i Asia? Vet du hvor mange øystater som fins i verden?

Om dere kjeder dere en grå innedag, kan du jo la barna leke seg gode i geografi?

Den første kjente kulturen som utviklet geografi som vitenskap var antikkens Hellas. Anaximander fra Milet skal visstnok ha vært den første som omkring 550 f.Kr. tegnet et kart over jorden og havet. Herodot fra Halikarnassos (484-424 f.Kr.) skrev et stort antall geografiske tekster.

Senere utviklet romerne avanserte kartografiske teknikker, men i middelalderen var det først og fremst arabere som Muhammad al-Idrisi, Ibn Battuta og Ibn Khaldun som videreutviklet den geografiske vitenskapen. De utviklet også nye, egne teknikker. Mens interessen for geografi gikk tilbake i middelalderens Europa, ble vitenskapen holdt i live i Kina og Orienten.

De lange oppdagelsesreisene på 1500- og 1600-tallet gjenopplivet interessen for geografien i Europa. Geografene utviklet stadig mer detaljerte kart og flere teoretiske idéer. Under den såkalte opplysningstiden ble geografi en anerkjent vitenskap.

I dag er geografi en vitenskap som får stadig større betydning. Det finnes ikke lenger såkalte "hvite flekker" på kartet, men geografi spiller i økende grad inn på blant annet globale, politiske beslutninger.

Det kan derfor være greit å kunne sin geografi.

Hvor mye kan egentlig du?

Les også:

Quiz: Hva kan du om dukker?

Quiz: Alt handler om tallet fem

Quiz: Hva kan du om mat?

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også