Finn rett størrelse

  • Ta ut sålen når barnet prøver skoen.
  • Barnet skal ha 12 millimeter å gå på i lengden, når det står med full vekt på sålen.
  • Går det ikke an å ta ut sålen av skoen, kan du måle lengden med et målebånd inne i skoen.
  • Du kan la barnet stå på et hvitt ark og lage et avriss av foten. Klipp det ut og legg det på sålen.
  • Foreldre kan også skaffe seg et eget fotmål, som Pluss 12, som selges på nettet.

Billige barnesko er ikke nødvendigvis mye dårligere enn dyre, mener Petra Christensen, faglig ansvarlig for ergo- og fysioterapi i bydel Nordre Aker.

- Føttene til barn som er i ferd med å lære å gå er myke. Det anbefales at barn med normale føtter kan gå mye barbeint, for da bygger de opp stabilitet og muskulatur rundt anklene og under fotsålen, sier hun.

2-åringene sliter mest i barnehagen

Barn trenger imidlertid sko utendørs og når de skal gå mye på hardt underlag. I barnehager er det ofte harde gulv, og her kan det være fint å bruke sandaler, sklisikre sokker eller gå barbeint.

- Den overdrevne redselen for at barn skal fryse på beina inne er totalt ubegrunnet. De fleste barn er heller for varme, enn for kalde når de beveger seg inne, forklarer skofaglærer og daglig leder i Solsko AS, Karl Jacob Solheim.

Ta med barna

- I mange butikker kan en få god hjelp til å finne riktig størrelse sko og sjekke om skoen sitter godt på foten. Skoen skal gi mulighet til god avvikling av foten. Skobutikkene er flinke til å måle føttene, og det er bra, for noen kan ha feil fotstilling, og da gjelder det å ha riktig tilpassede sko, sier Christensen.

Ubrukelig babyutstyr: Sjekk de rare tingene

Hun understrker at barna bør gå med skoene i butikken.

- Da kan de ansatte se hvordan de går med én gang, sier hun.

Ulikt for alder

De aller minste barna som er i ferd med å lære å gå, trenger å bygge opp god muskulatur i føttene.

- Skoene skal gi godt støtte og rulle av roten, samtidig som den er myk under. Den bør også ha fast helkappe, understerker hun.

Fysioterapeuten slår fast at det er bra med variasjon.

- Det viktigste er imidlertid å følge med slik at barna ikke vokser ut av skoene. Mange barn vet ikke at sko kan bli for små og at de må få nye. Mange barn krøller tærne i skoene, og om man ikke legger merke til det tror man at skoene passer. Derfor gjelder det å kjenne etter at tærne får plass.

Kan gjerne arve

Det er ikke nødvendigvis tabu å arve sko, men en må vurdere hvor slitt skoen er, spesielt sålen og om læret fortsatt er mykt, sier Christensen.

- Sånn sett er det lettere å arve sko for de minste barna, fordi de vokser fort i starten og skoene ofte er lite brukt. Ellers er det fint med variasjon i både bruk av sko og å gå barbent, eller på sokkelesten, så lenge barna har en normal fot uten fotfeilstillinger.

- Alle har ulike måter å slite sko på, og når de er inngått anbefaler vi ikke at skoene arves eller byttes på, men så lenge de er lite slitt og ikke barna som har hatt dem har fotfeilstilling er det det fint å arve. Man må se an hvor slitt de er, sier hun.

Bra med variasjon

Når barna er litt større er ikke den faste helkappen like viktig.

- Da trenger ikke barna støtte rundt enkeltleddene lenger, sier hun.

Fysioterapeuten understreker at det er bra med variasjon.

Det viktigste er imidlertid å følge med slik at barna ikke vokser ut av skoene. Mange barn vet ikke at sko kan bli for små og at de må få nye.

- Mange barn krøller tærne i skoene, og om man ikke legger merke til det tror man at skoene passer. Derfor gjelder det å kjenne etter at tærne får plass.

Feil sko kan gi feilstillinger

Små barn har mest brusk i beina, og føttene er derfor lette å forme og kan fort bli deformert ved bruk av feil sko.

Samtidig er barns føtter mindre ømfintlige for smerter og trykk og barn kan, risikere å gå med feil type sko uten å merke det.

- Tette sko kan gi hudproblemer, sier Solheim.

Han opplyser at studier viser at en tredjedel av alle 6-åringer begynner på skolen med ødelagte føtter på grunn av for små eller for store sko.

Les også:

Språkutvikling: Forståelse viktigere enn uttale

Små barn skader seg mest

Slik får du barna til å elske matte

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!