img Del på Facebook



Utebingo finnes i utallige varianter og det er kun fantasien som setter grenser.

Tilpass bingobrettet etter årstidene. Om våren leter vi etter de første sommerfuglene, og om sommeren etter de fineste skjellene.

Når snøen daler ned ser vi etter istapper og dyrespor, og om høsten etter nøttene på bakken. Nå står sommeren står for døren er det morsomt å benytte seg av fine lyse dager og gjøre noe gøy sammen.

Naturbingo lager dere på et lite kvarter, og det er like moro for liten og stor. Bingobrettene lager du enkelt på data eller du tegner de raskt opp.

Dere trenger:

Et A4 ark

En tusj

Eventuelt en amineringsmaskin

Lag et rutenett på arket. Skriv navn på ulike ting man finner i naturen i rutene. Lim inn et bilde av tingen, eller lag en tegning av den.

Kombinasjonen av bilde og ord gjør at hele familien kan delta uavhengig av om de kan lese eller ei.

Har du tilgang på lamineringsmaskin kan du godt laminere brettet slik at det kan brukes flere ganger.

SAMLE DET OPP: En annen variant er å samle sammen det man leter etter. © ILLUSTRASJONSFOTO: Per Olav Sølvberg

Slik spiller dere bingo i naturen

Legg ut på tur eller gå ut i hagen. Del gjengen inn i par eller man skal spille en og en. Lagene får hver sitt bingobrett. Nå starter moroa.

Dere begynner å lete etter tingene som dere finner på brettet. Etter hvert som dere finner de ulike tingene krysser dere av på brettet.

Førstemann som har funnet alt roper BINGO og er vinneren.

Ulike varianter

Dere kan lage forskjellige til de ulike lagene slik at man leter etter forskjellige ting. Da bytter dere brett etter hver omgang. En annen morsom variant er å plassere tingene på brettet etter hvert som dere finner de.

Da blir det mye latter når for eksempel Mauren eller Skrukketrollet skal plasseres på brettet.

=

FØRSTEMANN: Den som finner alt først vinner! © ILLUSTRASJONSFOTO: Per Olav Sølvberg

Under følger en god oppskrift på turbarer dere kan kose dere med mens dere spiller bingo.

Dere trenger:

4 ss kokosolje

4 gode ss honning

150 g havregryn

50 g sesamfrø

50 g hakkete mandler

50 g kokosmasse

100 g rosiner eller annen tørket frukt

100 g mørk sjokolade (minst 70%)

Rist havregryn i en tørr panne. Bruk høy varme og følg med så ikke de svir seg. Bland alle de andre frøene sammen med rosinene i en bolle. Varm opp kokosoljen og honningen på svak varme. Når dette har smeltet helt heller dere det over grynblandingen. Smør en ildfastform og ha blandingen i formen. Stek 30 minutter på 160 grader.

Smelt sjokoladen over vannbad og hell over frøblandingen. La det stå til det er helt stivnet ig skjær i passelige biter.

Ypperlig turmat som alle kan kose seg med.

TURBARER: Disse barene er kjempegode. Se oppskrift over. © ILLUSTRASJONSFOTO: Per Olav Sølvberg

Les hele saken

Se flere saker fra: Per Olav Sølvberg

Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!