Probiotika eller biola kan forkorte sykdomsperioden om det inntas tidlig i sykdomsforløpet. Maria Bunæs Haffeld, spesialist på barnesykdommer

Mini brekker seg og opp kommer middagen.

Eller: Han er litt sliten, småkvalm og uggen i opptil et døgn før helvete er løs. Gårsdagens lunsj kommer opp, samtidig som dagens middag kommer ut bak.

Spydde ned DVD-spilleren

Selv om den stort sett er ufarlig kan omgangssyken gi assosiasjoner til skrekkfilmer. Vi spurte brukerne på Barn i magen om deres verste opplevelser (se enda flere historier nederst i saken).

«En gang greide datteren min å spy ned sofaen, gulvteppet og DVD- spilleren i løpet av ti sekunder», forteller en anonym bruker.

En annen bruker skriver:

«Jeg var alene med tvillinger på åtte måneder og gutten vår på fire. Mannen min var bortreist, og vi fikk omgangssyken om natten. Jeg var så utrolig dårlig, fikk høy feber og hentet alle barna inn i min seng. Når de måtte spy holdt jeg dem bare utfor sengekanten, slik at de kunne spy på gulvet. Det samme gjorde jeg. Jeg hadde ikke sjans til å tørke det opp. Det var litt av et syn som møtte mannen da han kom hjem.»

Historiene sier noe om hvor satt ut vi blir når omgangssyken er i hus. Vi mister kontrollen, og toalettet blir vår beste venn. Desto viktigere blir det å forsøke å unngå smitte. På engelsk heter den winter vomiting disease, men viruset går sin gang, også om våren og sommeren.

Du blir syk av å tørke opp

Det er som oftest noroviruset som er på ferde.

Viruset har kort inkubasjonstid og er ansvarlig for over 50 prosent av alle mage- og tarminfeksjoner på verdensbasis. Man kan skille ut virus i perioden før sykdommen bryter ut, og også etter bedring og oppkaststopp.

Etter 1-3 dager slipper som regel grusomhetene taket.

Du kan unngå å bli smittet om du har beredskapen i orden.

- Du trenger kun ti til hundre viruspartikler for å bli syk. I et gram avføring skjuler det seg opptil en milliard virus, og de er ekstremt smittsomme, forteller Heidi Lange, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

- Du blir lett syk av nærdråpesmitte, det vil si at du puster inn små dråper av oppkastet. Dekk derfor til området med husholdningspapir før du tørker opp, sier hun.

Grundig håndvask med såpe og rennende vann er ekstremt viktig for å unngå å bli smittet. Men antibac-en kan du droppe.

- Vask med klorin eller sterk såpe og tørk av dørhåndtak, blandebatterier og fjernkontroller. Her er sprer smitten seg raskt. Antibac (alkoholholdig hånddesinfeksjon) er mindre effektiv mot norovirus, forteller Lange.

Fjernkontrollen er laget i metall, og gir større kvalitetsfølelse enn selve skjermen.

FJERNKONTROLL: En vanlig kilde til smitte. © FOTO: Knut-Arild Vold

Slik kan du unngå grumsomhetene

Vask hender kontinuerlig med sterk såpe og rennende vann

Må du tørke oppkast, dekk det godt til med husholdningspapir før du tørker opp.

Prøv å unngå å puste inn gass fra oppkastet. Du er utsatt for nærdråpesmitte.

Bruk hansker og munnbind når du tørker opp hvis nødvendig

Vask dørhåndtak, fjernkontroller, tastaturer, blandebatterier, kjøleskapshåndtak og toalett etc med klorin eller sterk såpe

Husk på lekene til ungene. Tørk av dem med en klut med klorin eller såpe. Vask kosebamser og klær i maskinen.

Ikke la ungene leke med samme leker hvis det er omgangsyke i hus.

Vær litt hysterisk

I tillegg kan det lønne seg og være litt hysterisk.

Hvor har den syke oppholdt seg? Hva han han eller hun tatt på? Her er det bare å sette fantasien i sving. Leker, bamser, klær, kopper og kar. Vask i maskin eller tørk av med en klut eller en våtserviett.

I tillegg er sengetøyet viktig. Viruset overlever temperaturer på inntil 60 grader, så her er det viktig å sette i gang maskinen med én gang sykdomsperioden er over.

Det kan likevel være vanskelig å skjerme seg helt.

- Det er vanskelig å beskytte seg mot sin egen familie, men det er definitivt verdt et forsøk. Det er forferdelig når hele familien må kaste opp etter tur, sier Maria Bunæs Haffeld, spesialist i barnesykdommer ved Volvat Medisinske Senter.

- Du må lure tarmen

Det kan være vanskelig å holde på væsken når man har omgangssyken, men det er svært viktig for å hindre dehydrering. Da må du rett og slett spille tarmen et puss.

- Gi 2,5-5 ml drikke hvert femte minutt. Da lurer du tarmen, i stedet for å pøse på slik at det blir for mye for magen og alt kommer opp igjen, forteller Haffeld.

Hun anbefaler både omgangssyke voksne og barn å drikke væske som inneholder rikelig med salter. Farris og eplemost er en grei start, men inneholder ikke nok salter til at det alene vil gjenopprette saltbalansen. Det beste er derimot spesielle blandinger fra apoteket.

- Jeg anbefaler blandinger fra apoteket som har en helt riktig sammensetting av salter og mineraler. Gem eller Resorb er to effektive produkter ved både diaré og oppkast, forteller hun.

De er respetfrie og bidrar til å opprettholde væske- og saltbalanse når man er på vei til å bli dehydrert. Det å drikke ofte og lite er stikkord her.

- Av fast føde anbefaler jeg noe salt. Kjeks, chips eller saltstenger er fint å få i seg, forteller hun.

Sjekk almentilstanden

Dersom det er vanskelig for barnet å drikke, må du følge ekstra nøye med. Viktigst er evnen til å innta og holde på væske.

Du kan også sjekke følgende: Kommer det tårer eller «tørrgråter» barnet? Er øynene innhulte eller ikke? Har urinen vanlig lysegul farge eller er den mørk? Er barnet apatisk og slapp eller i relativt grei form?

- Hold øyet med barnet og dra til legen hvis det er vanskelig å innta og holde på væsken, samt hvis almenntilstanden er dårlig, sier hun.

Forumbrukernes tips

Vask hendene jevnlig i klorin eller annen sterk såpe

Appelsiner er visstnok gode å ha når spyingen er over

50/50 med cola og vann, drikkes i små slurker

Ristet loff med jordbærsyltetøy

Eplejuice og farris i en miks

Saftis

Små biter av raspet eple er friskt og godt

Tørt knekkebrød

Iskaldt vann med isbiter i små mengder kan være oppkvikkende

Salte kjeks og salt potetgull skal visstnok dempe kvalme

Ikke bare Novoviruset

Det er slett ikke bare novoviruset som gjør at vi kaster opp eller får diaré. Det kan forårsakes av en rekke andre faktorer også. Rotavirus og bakteriene salmonella og ecoli er også gjengangere.

- Virus, for eksempel rota- eller noroviruset, er en av de vanligste årsakene til omgangssyke hos barn i Norge. Bakterieinfeksjoner som salmonella og ecoli er mest vanlige ved ferier i utlandet, sier Haffeld.

Det finnes en vaksine mot rotaviruset. Den bør tas på helsestasjonen eller hos legen før barnet er 16 uker, i to intervaller med fire ukers mellomrom. Det er en dråpevaksine som tas i munnen og har få bivirkninger.

Oppkast i ørene og i bh-en

I forumet er det flere historier:

«Jeg skulle hjelpe en venninne som hadde syke tvillinger på elleve måneder. De sov begge to med hodet på skulderene mine.

Ut av det blå begynner begge to å kaste opp noe helt forferdelig. De spydde ned meg, hverandre og store deler av sofaen. Jeg hadde oppkast i begge ørene, bh-en min var fylt opp, det rant i strie strømmer nedover ryggen, og håret mitt var klissvått. Lukta var grusomt intens, så det endte med at jeg leverte lunsjen utover stuegulvet selv. Det var et trivelig syn som møtte venninnen min da hun kom hjem.»

Smittet på sekundet

«Ettåringen hadde ekstrem diaré. I det bleia ble tatt av, fikk jeg selvfølgelig jeg også omgangssyken. Jeg stod over toalettet og kastet opp, samtidig som jeg prøvde å holde ungen borte. Og måtte så tørke opp både det ene og det andre. Forferdelig minne.»

«Treåringen min skulle vekke meg for å si at han måtte spy. Våknet av en splæsj av kroppstemperert væske i fjeset og oppdaget at jeg sov med åpen munn.»

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!