Det er ingen tvil om at man skal kunne kose seg i påsken.

Har du likevel lyst til å kutte ned på fråtseriene som i verste fall varer en hel uke til ende, og i stedet legge noen sunne alternativer i påskeegget ditt, har vi funnet frem noen til deg.

Noen som gjør dette med stil, er ernæringsfysiolog og sunt snopekspert, Linn Hansen i Sprudlende sunn.

Hun hjelper folk i gang med en sunnere livsstil, i tillegg til å holde i kurs i kunsten å lage sunt godteri.

Nå gir hun sine beste tips til foreldre.no sine lesere før påsken er i gang for alvor.

- Jeg er stor fan av å kokkelere påskesnopet selv. Det er gøy, man kan gjøre det sammen og det smaker himmelsk. En bonus er at kroppen også blir glad av det, forteller hun.

Linn anbefaler "sjokkiskuler". Disse lager du enkelt av kakaopulver, valnøtter og dadler. Du kan tilsette noen dråper med stevia for kronen på verket, men det er ikke nødvendig.

Linns sjokkiskuler

Denne oppskriften gir seks kuler med browniesmak

  • 0,5 dl valnøtter
  • 5 dadler
  • 2 ss kakaopulver
  • 3-4 dråper stevia (kan sløyfes)
  • Sleng ingrediensene i en blender/mixer og kjør til en jevn klebrig masse. Form kulene og sett dem til avkjøling noen timer.

Linns påskegule gelefigurer

Dersom du er en av dem som elsker smågodthylla, kan disse hjemmelagede variantene være noe for deg. Denne oppskriften gir en hel liten ladning gelefigurer.

  • 1 stor moden mango
  • Saften av 1 sitron
  • 1/2 dl vann
  • 4 ss gelatin
  • 10 dråper stevia lemon
  • Kjør mangoen og sitronsaften til en fin puré i en blender. Varm puréen, vannet og steviaen. Tilsett en og en ss med gelatinpulveret og visp godt med en visp så alt pulveret blir rørt ut og ikke klumper seg.
  • Avkjøl blandingen litt før du heller den i former. Du kan gjerne bruke silikonformer som du får kjøt nesten overalt. Gjerne slike du bruker til isbiter.

Lov å kose seg

Også jenta bak bloggen Fitliving er opptatt av å kose seg. Det er lov å fylle på med både Kvikk Lunsj og kakao etter en strabasiøs skitur, mener personlig trener og ernæringsrådgiver, Maren Erdvik.

- Det er lov å kose seg i påsken. Man trenger energi etter en lang skitur. Men vi spiser ofte veldig mye i løpet av en hel påskeuke. Bytte ut noe av snopet med noe litt sunnere, foreslår hun.

- Usaltede nøtter, tørket frukt, f.eks. fersken og dadler eller superfood som gojibær, morbær/mulberries, kakaonibs og goldenberries. Mørk sjokolade over 60 prosent finnes i mange spennende smaker, forteller hun.

Det finnes også en rekke proteinbarer på markedet. Velg noen med lite innhold av sukker og høyt innhold av protein.

Les mer

Energidrikker er farlige for barn

Er en ettåring gammel nok til å spise is?

Lyver så det renner til barna

Kaker og konfekt du har godt av

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!