Mødre som pendler:

Tonje (37) er borte fra barna to uker i strekk

- Det knirker litt i mammahjertet, innrømmer hun.

MYE BORTE: - Pendling er vår løsning på tidsklemma, sier Tonje (37) til Foreldre & Barn.
MYE BORTE: - Pendling er vår løsning på tidsklemma, sier Tonje (37) til Foreldre & Barn. Foto: Anders Martinsen
Sist oppdatert
BORTEMAMMA: Både Tonje og ektemannen pendler, og er mye borte fra barna. Som regel er Tonje borte i 14 dager av gangen.
BORTEMAMMA: Både Tonje og ektemannen pendler, og er mye borte fra barna. Som regel er Tonje borte i 14 dager av gangen. Foto: Anders Martinsen

- Kanskje noen prøver å gi meg dårlig samvittighet fordi jeg ikke alltid er til stede for barna mine? Kanskje de mener at dette ikke er en ideell familieform for en mamma?

I halvannet år har trebarnsmamma Tonje Bye Lindvik jobbet offshore. Hun får mange reaksjoner på at hun er så mye borte fra barna. Særlig kvinner lurer på hvordan det er mulig.

Offshorebransjen sliter med å få kvinner ut på plattformene, kun 10 prosent av dem som jobber til havs er damer, i følge Offshore.no. Det er cirka 20 prosent kvinner i olje- og gassindustrien totalt sett, men majoriteten av disse jobber på land.

- Jeg synes ikke det er noe problem at barna ikke ser meg hele tiden, de er jo sammen med pappaen sin og har det trygt og godt!

Datteren på 11 år er enig. Hun vil ikke at foreldrene skal jobbe på noen annen måte.

Fullt fokus

Tonje gir ha det-kos til barna på 11, 4 og 2 år. Det er 14 dager til de ser hverandre igjen. Disse avskjedene er familien blitt vant til. Tonje gjør sitt beste for å overhøre de små stikkene. Hun liker best å jobbe på skift.

- Mannen min og jeg har bestemt oss for at dette er en måte å leve på som vi har tro på. Ellers ville vi ikke ha gjort det.

Tonje har vært hjemme i Sandnes nesten to uker nå, og det er enda en uke til før hun reiser offshore igjen. 11-åringen har kommet hjem fra skolen, og mamma har all verdens tid til å hjelpe henne med norsk- og matteleksene. De to minste barna skal snart hentes i barnehagen, middagen er ferdig og logistikken for 4-åringens turntrening er i boks.

- Det gjelder å se fordelene ved pendling. Jeg ser jo barna mye mer enn gjennomsnittet når jeg er hjemme, vi har lange ferier sammen og en av oss er alltid til stede for dem. Det gjør at de får en roligere hverdag, hver eneste dag. Og når barna virker fornøyde og sier at det er greit, så velger vi å tro på dem.

Hvor tidlig er det egentlig greit å reise fra de små? Barnepsykolog gir råd.

Begge pendler

Også mannen til Tonje pendler. Han skulle egentlig vært hjemme i dag, men ble beordret til å være igjen på båten noen dager ekstra. Foreldrene ser hverandre kun to av seks uker.

- Vi rekker i alle fall ikke å bli lei av hverandre, ler Tonje. Hun gleder seg alltid til å se mannen sin igjen.

Tonje er petroleumsingeniør og jobber i Schlumberger. Siden i fjor høst har hun vært i Nordsjøen to uker av gangen, før hun har rundt 23 dager fri. Siden hun jobber 80 prosent, har hun veldig lang sommerferie, fordi hun da hopper over en jobbperiode.

Førstevalget

De to pendler ikke fordi de må, men fordi de har gjort et bevisst familievalg.

- Vi har valgt denne formen for arbeid blant annet fordi vi vil at det alltid skal være en person hjemme. Ulempen er at den andre da er borte. Vi er mye aleneforeldre, men det er vi innstilt på.

- Jeg føler at jeg tilbringer mye tid sammen med barna mine. En gang i uka er de minste hjemme fra barnehagen, og vi finner på noe sammen. De andre dagene blir de levert litt senere og hentet tidligere enn de andre barna.

SAVNER MAMMA: Dagene etter at Tonje har reist, går minstemann rundt og kikker litt etter mamma. Men så går det fint. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
SAVNER MAMMA: Dagene etter at Tonje har reist, går minstemann rundt og kikker litt etter mamma. Men så går det fint. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: David De Lossy

Savner mamma

Offshore jobber Tonje omkring 12 timer i døgnet. Det blir ikke tid til å savne og lengte etter familien hjemme.

- Men det er klart det er vanskelig å være så langt unna når et av barna er lei seg. Jeg ser jo at de er glade for at jeg kommer hjem igjen. De første dagene spør de ofte hva jeg skal hvis jeg bare går en tur i butikken. Noen ganger knirker det litt i mammahjertet når jeg er så lenge borte, innrømmer Tonje.

Uten en mann hun stoler hundre prosent på, hadde hun ikke valgt denne arbeidsformen.

- Jeg vet at han har full kontroll når jeg er ute på jobb. Det gjør at det er "trygt" å reise fra dem.

Kontraster i hverdagen

Livet på plattform er veldig annerledes livet i enebolig med tre barn i Sandnes. Offshore blir maten servert, skittentøyet vasket og brettet, og det er ingen som skal kjøres eller hentes.

Hjemme er det bånn gass med tre barn.

- Pendling er vår løsning på tidsklemma, sier Tonje.

- Fordi jeg har mye fritid når jeg er hjemme, er jeg klassekontakt på skolen og oppmann i håndballklubben. Det føler jeg at jeg faktisk har tid og overskudd til. Ikke alle trebarnsmammaer har det sånn.

Les også:

PÅ PLATTFORM: Livet på plattform er veldig annerledes livet i enebolig med tre barn i Sandnes, mener mamma Tonje. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
PÅ PLATTFORM: Livet på plattform er veldig annerledes livet i enebolig med tre barn i Sandnes, mener mamma Tonje. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: curraheeshutter

Langrennsløper Eldar Rønning er borte fra barna halve året

Slik blir dere supermamma og superpappa

Får kritikk for å feriere uten babyen (7mnd)

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også