14 uker pappaperm

Pappaer vil helst være alene

Ni av ti i pappaperm holder seg unna organiserte nettverk.

MOTSTRØMS: Disse pappaene utgjorde landets første barselgruppe for menn, etablert ved Sagene helsestasjon i Oslo i fjor: (f.v.) Anders (33), Joakim (36), Ole Morten (31) og Christian (31).
MOTSTRØMS: Disse pappaene utgjorde landets første barselgruppe for menn, etablert ved Sagene helsestasjon i Oslo i fjor: (f.v.) Anders (33), Joakim (36), Ole Morten (31) og Christian (31). Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Sist oppdatert

SV-leder og tidligere familieminister Audun Lysbakken har tatt til orde for egne pappagrupper for å gjøre permen mer attraktiv for menn.

- Jeg tror mange fedre kan tenke seg å være med i en pappagruppe. Dette er helt frivillig selvsagt, men de forsøkene vi har gjort har vist at dette er populært, har Lysbakken sagt til NRK.

En undersøkelse gjort av Respons Analyse for klikk.no viser at Lysbakkens ideer ikke har et spesielt godt fotfeste i målgruppen. I den samme undersøkelsen går det også fram at både mammaer og pappaer er skeptiske til hele ordningen pappaperm-ordningen, som nå utvides til 14 uker.

Oppsøker ikke nettverk

I undersøkelsen svarer 74 prosent av pappaene "helt uenig" på utsagnet "Jeg har oppsøkt organiserte nettverk (for eksempel, barselgruppe eller åpen barnehage) i min del av permisjonstiden", 8 prosent er delvis uenig.

Pappaer i Oslo/Akershus har i større grad oppsøkt slike nettverk enn pappaer i andre deler av landet. Av pappaene i denne regionen oppgir 63 prosent at de ikke har oppsøkt organiserte nett verk, men 18 prosent er "delvis enig" og 8 prosent "helt enig" i utsagnet over.

Av pappaer med lite utdannelse (ungdomsskole/yrkesskole) svarer hele 86 prosent at de ikke har oppsøkt et slikt nettverk, mens omtrent 20 prosent blant dem med mer utdannelse (1-3 år/høyere utdannelse) har oppsøkt organiserte nettverk i permisjonstiden.

Barselgruppe for menn

- Jeg vil være forsiktig med å konkludere at mennene ikke er interessert i mer nettverk eller kontakt, men mistenker at det mer handler om skepsis til ting som blir for "mamma-aktige", sier professor Øystein Gullvår Holter ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.

Barselgrupper har vært et kvinnedomene, naturlig nok.

Men det blir nødt til å endre seg, nå som permisjonen utvides til 14 uker, tror Ole Morten Knudsen. Han var selv med i det som trolig er landets første barselgruppe for menn, som ble igangsatt av Sagene helsestasjon i Oslo i fjor.

Knudsen vedgår at det var kona som pusjet ham til å respondere på lappen som hang på tavla på helsetstasjonen.

- Jeg skal innrømme at jeg var ganske skeptisk til å begynne med. Tenkte at dette kanskje var litt feminint og fotformsko-aktig. Men det var helt vanlige, forskjellige menn.

Mannebarselgruppa ble en suksess - ingen kjente hverandre fra før, men flere av dem treffes fortsatt, nesten ett år seinere.

- Vi gjorde alt fra å gå på kafé til å oppsøke husdyrpark, lekeplasser, bading og kino, forteller Ole Morten Knudsen.

- For få tilbud

At det er få som oppsøker nettverk, henger sammen med at det er få nettverk å oppsøke, tror helsesøster Wenche Sivertsen ved Sagene helsestasjon. Forsøkene med egne pappagrupper i bydel Sagene ble startet opp i mars 2012.

- Vi ha strevd litt med å nå fram. Vi prøvde oss først med et møte en gang i måneden, og da kom det litt for mange. Så prøvde vi to ganger i måneden, men da kom det for få. Nå er vi tilbake på en gang i måenden, sier Sivertsen.

Det første møtet med pappagruppene er med en representant for helsestasjonen - deretter er det opptil pappaene å treffes. De som ønsker dette, har stort utbytte av det, mener helsesøsteren.

- Dette er menn som søker fellesskap. Mange av tilbudene i barseltida er veldig kvinnedominerte. Vår oppgave er å forebygge psykisk helse og nettverk, og vi trenger tilbud som er rettet spesielt mot pappaene. Jeg vil absolutt oppfordre andre helsestasjoner til å sette i gang liknende tilbud, sier Wenche Sivertsen.

- Går på veggene

Fredrik Antonsen sto fram på klikk.no onsdag med sin mistrivsel under pappapermen:

- Jeg kan ikke si jeg koste meg masse, sier Fredrik.

Han er skeptisk til barselgrupper for menn, men har heller ikke prøvd det:

- Barselgrupper blir litt som en gruppesamtale - litt "anonyme alkoholikere", liksom. Skal være forsiktig med å si at det er fordi jeg er mann, men for meg er det ikke nok fellesreferanse at man har baby. Hva skal vi snakke om?

Knudsen derimot nøler ikke med å anbefale andre pappaer å oppsøke en barselgruppe.

At permisjonen forlenges til 14 uker, tvinger i større grad sosialt samvær, tror han.

- Hvis du blir gående alene i 14 uker, kommer du til å gå på veggene. Du blir nødt til å finne noen andre å treffe - det blir for tungt for mange å bli gående og trille vogn alene.

Les også:

Stor test av redningsvester

Slik trener du barnets intelligens

20 tegn på vidunderbarn

Hvor mange barn passer du til å få?

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også