Få av oss har regnet på hvor mye barnet koster oss i måneden, og barnet koster oss faktisk dobbelt så mye som vi tror.

Om ikke det er nok, så kommer vi foreldre i år til å kjøpe julegaver til barna våre for 1621 kroner i snitt. Det viser en nyere undersøkelse.

- Barn kan vente seg dyre gaver under juletreet fra foreldrene i år igjen, fastslår forbrukerøkonom Silje Sandmæl til Foreldre & Barn.

De barna som får aller dyrest gaver bor i Rogaland.

Samme nivå som i fjor

Nyere undersøkelser gjennoført av Ipsos MMI for DNB, viser nemlig at nordmenn sier at de skal kjøpe julegaver til barna sine for 1621 kroner i år, noe som er på samme nivå som i fjor. Og mens fedre sier at de skal kjøpe gaver til egne barn for 1821 kroner, sier mødre at de skal kjøpe for 1430 kroner.

- Jeg tror nok det er mer vanlig at kvinner kjøper praktiske gaver til barna, mens menn kjøper spill og elektroniske duppeditter, sier Sandmæl til Foreldre & Barn.

=

JULEGAVER: - Barn kan vente seg dyre gaver under juletreet fra foreldrene i år igjen, fastslår forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Forbrukerøkonomen ser imidlertid positivt på at kronebeløpet på gavene henger sammen med størrelsen på inntekten. Sandmæl har i sammenheng med TV-programmet Luksusfellen på TV3, sett at også de med lav inntekt skjemmer bort barna sine med dyre gaver.

- Men i undersøkelsen ser vi at jo lavere inntekt, desto billigere gaver.

Hva skal dere gi til deres barn på 2-3 år? sprør en mamma i vårt forum barnimagen.

Dyrest gaver i Rogaland

De barna som får dyrest gaver bor i Rogaland. De kan nemlig vente seg gaver under juletreet til 1 775 kroner, fremgår det i samme undersøkelse.

Samtidig som vi kjøper dyre gaver, synes vi at barna får for mange julegaver.

Hele 47 prosent i undersøkelsen sier de er helt eller delvis enige i at barna i familien eller omgangskretsen får for mange julegaver. Og av de over 60 år er det 54 prosent som mener at julegavehaugen er for stor.

-Jeg forstår godt at de eldre føler det på den måten. Når de var barn var det langt færre gaver under juletreet, forteller Silje Sandmæl.

barn og julegaver

JULEGAVER TIL BARNA: Mens norske fedre sier at de skal kjøpe gaver til egne barn for 1821 kroner, sier mødre at de skal kjøpe for 1430 kroner. © Foto: Thinkstockphoto

Mer tid sammen og mindre gaver

  • La barnet lage ønskeliste og få tenkt gjennom hva de synes betyr noe for dem.
  • La barnet ha tid til å kjenne på ønskene. Alle ønskene trenger ikke bli oppfylt. Viktig å la barnet utvikle forventning og glede seg!
  • Redusere antall gaver - det er ikke antallet eller mengden som betyr noe.
  • Ved å fokusere på gode opplevelser og stunder du tror betyr noe for barnet, så læres også barnet opp til at dette har verdi i seg selv. Det å være sammen gir mening og blir viktig.

Kilde: Psykolog Kjersti Hildonen

Nok med én gave

Forbrukerøkonomen understreker at det ikke er noe poeng å gi mange gaver. Fra èn til fire gaver kan være nok for barna til jul.

- Én gave kan være mer enn nok. La barnet ønske seg en gave - skrive det heller på ønskelista i stedet for å kjøpe det akkurat når barnet forteller at det vil ha noe, anbefaler Sandmæl.

Hun tror at grunnen til at gavehaugen har blitt større og dyrere, er at foreldre har mer penger mellom hendene kombinert med et økt kjøpepress.

- I fjor svarte 56 prosent at de synes kjøpepresset i forbindelse med julen var stort. I år har den økt til 68 prosent. Og det er igjen særlig de over 60 år som føler på dette, fastslår hun.

Økende kjøpepress

- Jeg synes det er synd at folk føler på at det er et kjøpepress i forbindelse med julen. Å handle julegaver skal være hyggelig og man skal ikke tenke på kronebeløpet, men hva man har lyst til å kjøpe. I dagens samfunn blir ordtaket «det er tanken som teller» litt visket bort, sier Sandmæl og tror at foreldre sparer den beste julegaven til barnet fra seg selv, fordi de ønsker å være barnets favoritt. Andre foreldre tenker kanskje også på seg selv når de velger gaveinnkjøp til barna.

barn og julegaver

DYRE GAVER: De barna som får dyrest gaver bor i Rogaland. De kan nemlig vente seg gaver under juletreet til 1 775 kroner © Foto: Thinkstockphoto

Foreldre gruer seg til jul

Psykolog Kjersti Hildonen er opptatt av at foreldre ikke bør kjøpe seg glade barn ved hjelp av gaver til jul. Hun opplever at foreldre hvert år i økende grad fanges av forbrukersamfunnet.

- Foreldre uttrykker ofte at de opplever et sosialt press for å følge strømmen, og mange med dårligere økonomi sier de gruer seg til jul - grunn av dette. Mange er redde for at barna deres skal føle seg utenfor, hvis de ikke har det nyeste av materielle goder og ligner alle andre, forklarer psykologen.

Det er mulig å få en jul uten stress.

Erstatter tid med gaver?

Hildonen tror mange har dårlig samvittighet på grunn av en opplevelse av manglende kvalitetstid med barnet og dermed «kjøper seg litt fri» ved å gi barnet ting fremfor mer tid.

- Dette bunner kanskje også i en misforståelse av hva barnet synes er mest viktig- nemlig tid. Eller føler vi oss ikke viktige nok i oss selv overfor barna? Har tingene blitt erstatning for gode stunder og opplevelser sammen med barnet? undrer hun.

barn og julegaver

PAKKER TIL BARNA: Kvinner kjøper praktiske gaver til barna, mens menn kjøper spill og andre elektroniske duppeditter. © Foto: Thinkstockphoto

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!