Test av julekalendere 2012

Denne julekalenderen er best i test

Sjekk barnas dom over årets julekalendere. Skalaen kunne gjerne gått lengre enn terningkast 6.

TESTPANELET: Fra venstre Henriette Kvarud (6), Runar Frøhaug Johnsen (8), Emmeline Berentsen (6), Steffen Risa (8) og Aurora Sexe (6).
TESTPANELET: Fra venstre Henriette Kvarud (6), Runar Frøhaug Johnsen (8), Emmeline Berentsen (6), Steffen Risa (8) og Aurora Sexe (6). Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert
HVA SKJULER SEG: Bak luken, mon tro?
HVA SKJULER SEG: Bak luken, mon tro? Foto: Foto: Tore Fjeld
NAMNAM: Kjempegodsjokolade, synes Aurora.
NAMNAM: Kjempegodsjokolade, synes Aurora. Foto: Foto: Tore Fjeld

Adventskalendere

Kalendere for å telle ned de 24 dagene fra 1. desember til julaften oppsto tidlig på 1900-tallet. Siden 1960-tallet er det noe misvisende begrepet julekalender blitt brukt om TV-serier med daglig episode på barne-tv.

Den første adventskalenderen med små luker som kunne åpnes ble trykt i Tyskland i 1904. Til å begynne med hadde kalenderne fromme bilder fra bibelhistorien.

I Norge ble den første adventskalenderen utgitt til advent i 1947, av Norsk Speiderpikeforbund.

Noen foreldre lager julekalendere til barna selv, mens mange kjøper ferdige kalendere med gaver eller sjokolade. Det haglet med høye terningkast da Foreldre & Barns testpanel skulle teste årets julekalendere, eller adventskalendere som de egentlig heter.

- Skriv hundre, nei skriv tusen! 6-åringene Emmeline, Henriette og Aurora, og 8-åringene Runar og Steffen synes godt poengskalaen kunne gått lengre enn til terningkast 6.

Foreldre & Barn har testet 13 av årets julekalendere for barn. I testpanelet satt to gutter og tre jenter.

I årets test av julekalendere hadde vi med både spiselige kalendere, kalendere med leker og en spesiell gavekalender fra Forskerfabrikken. Og det er ingen overdrivelse å si at stemningen i testlokalet var euforisk da de ulike kalenderne ble åpnet i en rasende fart.

"Å, den var kul!" "Kjempefin!" "Det smaker så godt at jeg nesten dør!" Superlativene haglet etter hvert som lukene ble åpnet, og det var til tider svært vanskelig å oppnå kontakt med testpanelet.

Både de spiselige julekalenderne og lekekalenderne var gjennomgående svært godt likt, og aller best likte jentene Lego Friends-kalenderen og Littlest Pet Shop-kalenderen. Guttene holdt en knapp på kalenderne med spiselig innhold.

Tullekalender?

Forskerfabrikkens kalender falt ikke spesielt godt i smak hos jentene, men guttene synes den var ganske kul. Eller i hvert fall helt grei.

- Dette er ikke en ordentlig kalender, dette er noe dere har laget selv. En tullekalender, mye bedre med en vanlig, var den umiddelbare kommentaren fra Henriette til Forskerfabrikkens julekalender.

Og det var litt rare gaver som dukket opp i de nummererte papirposene, for eksempel noen latekshansker og et par veldig snåle briller!

I rettferdighetens navn skal det sies at jentene nok er litt for små for Forskerfabrikkens kalender, samt at vi heller ikke hadde anledning til å prøve ut de gavene. Kalenderen består av vanlige gråpapirposer med nummer fra 1 til 24, som inneholder forskjellig laboratorieutstyr for små forskerspirer.

Emmeline, Aurora og Henriette vendte alle tommelen ned for nyvinningen, mens Runar og Steffen synes det var litt morsomt med en julekalender med ting de kunne teste ut.

Kalenderen fra Forskerfabrikken helt klart et alternativ for deg som ønsker å gi barna dine en litt annerledes gavekalender, men de bør være så store at de kan lese en bruksanvisning og ha tålmodighet til å prøve ut forsøkene som er beskrevet.

Gutte- og jentekalendere

Som de fleste har fått med seg opererer dagens lekebutikker med gutte- og jenteavdelinger. Dette gjelder også julekalendere, og testpanelet delte seg raskt i en gutte- og en jenteleir.

Vi valgte å være så politisk ukorrekte at vi lot jentene teste "jente-kalenderne", siden guttene allerede på forhånd sa klart fra at rosa ikke var noe for dem. "Det hadde blitt terningkast 1 på alle", slo Runar og Steffen fast.

De la til at det sikkert var gøy for jenter med sånne julekalendere, men selv hadde de mest sansen for geværer og andre ting man kan skyte med.

Jentene derimot synes rosa er helt topp, jo mer jo bedre. Det var også ganske interessant å legge merke til hvordan de etterhvert som de pakket opp kalenderlukene kom på stadig nye bruksområder for sine nye "skatter". "Å, denne kan vi bruke til Lego Friends-ene!" "Oi, dette passer til Pet Shop!"

Etter hvert ble testpanelet så oppslukt i leken at det var litt vanskelig for oss voksne å oppnå kontakt, og Emmelines mamma Cathrine mente de kunne ha sittet og bygget Lego i mange timer hvis de fikk lov. Noe som er et argument for å ikke kjøpe nettopp Lego-kalenderen, for hvordan får du ungene med deg ut av huset om morgenen hvis de insisterer på å bygge ferdig kalendergaven?

Nedenfor ser du resultatet av årets test av julekalendere for barn.

KALENDER-NISSENE: Runar og Steffen liker best kalendere som kan spises.
KALENDER-NISSENE: Runar og Steffen liker best kalendere som kan spises. Foto: Foto: Tore Fjeld
TULLEKALENDER: Jentene i panelet synes kalenderen fra Forskerfabrikken var litt rar.
TULLEKALENDER: Jentene i panelet synes kalenderen fra Forskerfabrikken var litt rar. Foto: Foto: Tore Fjeld
VANSKELIG ÅPNING: Runar strever litt med lukene i Playmobil-kalenderen.
VANSKELIG ÅPNING: Runar strever litt med lukene i Playmobil-kalenderen. Foto: Foto: Tore Fjeld
HEST ER BEST: Steffen og Runar tester hester.
HEST ER BEST: Steffen og Runar tester hester. Foto: Foto: Tore Fjeld

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også