Vinterens aller første, lette snøfnugg daler ned utenfor vinduene på St. Hanshaugen i Oslo. Duften av nystekte pepperkaker og skinnet fra to blafrende fakler hjelper oss å finne veien hjem til arkitekt Lars Eirik Ulseth, kona Stine, datteren Lisa (9) og hunden Pia. Vi har hørt gjetord om deres pepperkakehus, -borger og -slott, og nå skal vi få lære hvordan de klarer å bygge både høyere og flottere enn vi noen gang har våget å tenke.

Lager privat konkurranse

Foreldre & Barn har fått kopi av invitasjonen Lars Eirik og Lisa har sendt arkitektkollegene i Tag arkitekter, og ord som agenda, prosjektering, komplettering og montasje gir oss forventninger til et juleverksted i byggeteknisk samarbeidsånd.

Men det er på skisseblokken. I praksis råder en litt annen stemning når i underkant av 20 arkitektbakere i alderen fra 1 ½ til 40 pluss møtes til det som viser seg å være en beinhard arkitektkonkurranse. Og like sikkert som vi begynner å planlegge pepperkakehusbaking, forbereder vi årets julekalender til barna. Men ikke alle barn får det, skal vi tro foreldrene i vårt forum.

lego bondegård

PREMIE: Vinnerne av de to fineste pepperkakehusene får denne flotte pakken fra Lego til en verdi av 1000 kroner hver.

pepperkaker bake barn pepperkakehus knekk jul

PEPPERKAKER: Mange like biter gjør susen når dere skal bake pepperkakeslott. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Arkitektenes byggetips

  • Lag mange like moduler. Har du nok deler, kan du bygge nesten hva som helst.
  • Dropsvinduer gir deg et proft pepperkakebygg: Stikk hull i noen av pepperkakeveggene (bruk gjerne pepperkakeform eller skjær rundt andre fine former, for eksempel perlebrett).
  • Knus drops (kamferdrops er lette å knuse) og fyll i vindusåpningen før steking.
  • Dropsene smelter i ovnen og stivner igjen etter avkjøling.

Du kan bli med i vår konkurranse

Vi ble så inspirert av disse familiene at vi nå oppfordrer deg til å være med i Foreldre & Barn sin egen pepperkakekonkurranse. Send oss ditt pepperkakehus da vel! Foreldre & Barn kårer Norges fineste pepperkakehus. Gå inn på denne nettsiden og legg inn bildet ditt. Fristen for å legge inn bildet er mandag 17. desember. Vi kårer en vinner og en nummer to som får en flott pakke med Lego til en verdi av 1000 kroner per pakke.

Bygger etter legoprinsipp

- Velkommen til det komplette kaos! ønsker Lars Eirik.

Bygårdsleiligheten er fylt til randen av kjeglende, konspirerende og deigspisende bakere. Stine har kjøpt sju kilo pepperkakedeig og en gigantisk skål med pen godteripynt. Lisa og venninnen Mia har delt inn i fire lag, og tema for konkurransen er modulbaking og frihåndsbygging. Her finner du Christoher Sjuves oppskrift på pepperkaker om du heller vil lage deigen selv.

- Kvelden er delt i fire: baking, design, bygging og fasade, forklarer Lars Eirik.

- Vi tegner ingenting på forhånd, bygget blir til etter at vi har bakt delene. Trikset er å bake mange like deler etter legoprinsippet. Har du nok deler, kan du egentlig bygge hva som helst.

Det blir snart klart at de ulike lagene har hver sin strategi. Mens noen fremstår som ryddige og gjennomplanlagte - med det arkitektene selv ville ha kalt en god produksjonslinje - er andre mest opptatt av pynten.

Fagdiskusjonene ligger i grenseland mellom arkitektur og konditorkunst. Hvor stor grunnflate kan vi ha? Hvilken skala er dette tårnet, skal vi si 1:10? Og hva er egentlig best egnet som festemateriale: knekk eller melisglasur? Mobiltelefoner brukes til å google oppskrifter og kaste diskolys inne i ferdige byggverk. Og kanskje noen fant filmen om pepperkakehus for dummies ...

Vennskapelig uvennskap

Og mens noen når fin flyt tidlig, sitter andre på sidelinjen og konspirerer.

- Mens de andre bare kjører på uten noen som helst byggeplan, jobber vi etter skjema. Nå er vi klare, sier Bibbi Irminger Thomassen. Hun har kanskje googlet 10 tips til perfekte pepperkakehus?

Det viser seg at hun og makker Maren Spilling har samlet inn store mengder like, rektangulære pepperkakebiter. Nå spekulerer de andre vilt i hva jentene har tenkt å bygge. Det hviskes om skittent spill og industrispionasje. Drøye påstander om rått tyveri blir kastet fram, men aldri bekreftet. Og til slutt: Stor uenighet om det ble gitt noen innleveringsfrist i denne arkitektkonkurransen!

pepperkakehus glasur smake barn pynt bake jul

PEPPERKAKE PÅ PRØVE: Mia er erfaren pepperkakebaker og vet at det er viktig å prøvesmake! © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Vinnerne skal kåres

Så ble det kanskje ikke en kveld der julens budskap sto i høysetet. Men minneverdig, det ble det definitivt. Konkurranse og lek er nemlig like morsomt enten du er barn eller bare en barnlig voksen. Det eneste som skiller er dette: Mens de voksne poserer stolt foran sine respektive kakekunstverk og er fornøyd med det, krever barna at det utropes en vinner. Du kan godt la småen få viljen sin, men gjør det på en smart måte.

Julefreden er i ferd med å bli en uoppnåelig drøm, idet Lars Eirik kommer med den eneste verdige løsningen: Han oppretter kategorier, og dermed ender bakekvelden i fred og fordragelighet med soleklare vinnere i hver sin kategori: høyest, mest nøyaktig, mest koselig og julete, samt mest avansert (innovasjonsprisen).

Og snipp, snapp snute, så var bakeinspirasjonen over oss. Og er du ikke inspirert ennå, så les pepperkakearkitektenes tips til modulbygging i boksen ved siden av.

Selv endte jeg med å bygge årets tøffeste piratalveborg!

pepperkaker bake barn pepperkakehus knekk jul

PEPPERKAKEBAKER: Designsjef og byggeleder Lisa (9) viser stolt fram sitt lags mesterverk. © Foto: Yvonne Wilhelmsen

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!