Det er hevet over enhver tvil at dagens smårollinger ikke mangler mye når det kommer til verken leker eller klær. Spennende og flotte barnerom har de ofte også. Og når både soverom og lekekasser flyter over, ja da er det kanskje ikke så rart at mange til og med har problemer med å vite hva de skal ønske seg til både bursdager og jul.

På Foreldre og Barns forumsider diskuteres det om dagens barn har for mange leker.

Men om du tenker at norske barn ruller seg i luksus når det kommer til leketøyet, ja hva skal man da si om barna som er de stolte eierne av disse ekstremt luksuriøse - og ikke minst kostbare - lekehusene? For her er nemlig ingen utgift spart på og ingen detalj glemt.

Spesialiserer seg på luksus til barn

- Ideen med å lage våre egne lekehus kom når min kone og jeg ikke kunne finne det lekehuset vi hadde lyst til å kjøpe til datteren vår, forklarer daglig leder av det Pennsylavina-baserte lekehusfirmaet, Lilliput Play Homes, Stephen Chernicky, til Foreldre og Barn.

- Så det aller første huset, som den dag i dag produseres under navnet Victorian Mansion Playhouse, ble laget til vår datter Alyssa, og slik var det alt begynte for oss.

Verdens flotteste lekehus.

GRAND VICTORIAN: Dette lekehuset fra det amerikanske firmaet Lillyput Play Homes koster den nette sum av 116 000 kroner. © FOTO: Produsenten/Lillyput Play Homes

Chernicky forklarer at de svært kostbare lekehusene er svært populære, og at de mottar bestillinger både fra privatpersoner som ønsker et helt unikt og ikke minst luksuriøst lekehus til barna eller barnebarna sine, men også fra kommersielle foretak som barnehager og lekeparker.

- For oss er det en helt unik følelse å kunne vite at vi på en måte deltar i å skape et sted for barndomsminner kommer til å dannes, forklarer Chernicky.

- Dagens lek og latter er det som skaper morgendagens minner.

Disse lekehusene er bestselgerne

1. Cotton Candy Manor Playhouse

Prislapp: 58 000 kroner

Dette sukkersøte lekehuset, som til og med har høstet oppmerksomhet på Oprah Winfreys Show, har innvendige vegger med svampeeffekt i malingen, skylightvinduer som kan åpnes og lukkes og en lekker balkong for barna å leke på.

- Alle modellene kan i tillegg gjøres personlig med nesten uansett hvilke detaljer du måtte ønske å tilføye, forklarer Chernicky.

- Få vegger malt i favorittfarger eller barnets navn på navneskiltet ved døren; mulighetene er mange.

Dyre lekehus.

COTTON CANDY MANOR: Det finnes nok ikke den fire-fem åring som ikke ville elsker et slikt lekehus i hagen. © FOTO: Produsenten/Lillyput Play Homes

2. Grand Victorian Playhouse

Prislapp: 116 000 kroner

Som tatt ut av et eventyr beskriver Lillyput denne luksusmodellen av et lekehus. Her får du et lekkert herskapshus i viktoriansk stil, med veranda som strekker seg rundt huset, vinduer med farget glass, vindusbokser med planter, skylightvinduer og en dørklokke som ringer når du trykker på den. Og det er bare på utsiden. Inne i huset finnes det en kosekrok i karnappvinduet, malte vegger og parkettgulv, i tillegg til peis og en egen loftetasje.

- Dette er vår mest luksuriøse modell, forklarer Chernicky.

- Og vil du virkelig slå på stortromma, kan du bestille møbler spesiallaget til dette huset også. Som for eksempel et flygel, tepper til gulvet og en håndmalt Aga-komfyr til kjøkkenet.

3. Sassafras Castle Playhouse

Prislapp: 40 000 kroner

Alle gutters drøm? Denne lekeborgen vil nok by på timevis med underholdning. Her finner du en klatrevegg inne å tårnet, en innelukket gårdsplass og et hemmelig rom gjemt inne i peisen.

Borgen kan utstyres med spesiallagede møbler om man så måtte ønske.

Lekehusene alle barn vil elske.

SASSAFRAS CASTLE: Her kan små riddere og prinsesser kose seg i timesvis. © FOTO: Produsenten/Lillyput Play Homes

4. Duffy's Diner

Prislapp: 41 500 kroner

Her er noe for de kuleste kidsa i gata! Hva med et helt eget gatekjøkken - i ekte retro 50-tallsstil? Duffy's Diner lekehuset kommer komplett med sjakkrutete gulv, mini-båser til å sitte i og et drive-through vindu på siden. Det er ingen tvil: Hamburgere og milkshake kommer aldri til å smake så godt som når de serveres her!

- Om man ønsker, kan sittebåsene fås i rødt skinn, forklarer Chernicky.

- Og det er også et alternativ å få satt opp en TV-skjerm på utsiden av bygget, slik at du får en ekte drive-through kinoopplevelse.

5. Nickelodeon Theater

Prislapp: 34 600 kroner

Finnes det et kulere lekehus? Denne kinoen, som må settes opp innendørs, kommer garantert til å høste stående applaus lover Chernicky.

- Eksteriøret er helt klart Art Deco-inspirert, og du finner billettluke, neondetaljer og en lystavle hvor du selv kan bestemme og forandre hva det skal stå på.

På innsiden av kinobygget finner du teppegulv, trapp og en liten balkongplass hvor du kan plassere kinopublikum. Og selvsagt; veggplass til å henge TV-skjermen på.

Sjekk disse lekehusene.

NICKELODEON THEATER: Hva med en egen liten mini-kino på lekerommet? © FOTO: Produsenten/Lillyput Play Homes

Unike og eksklusive lekehus.

DUFFY'S DINER: Her kan de små kokkene dine servere sultne venner. © FOTO: Produsenten/Lillyput Play Homes

Spesialbygger luksuslekehus til barn

I staten Virginia har bedriften PoshTots også spesialisert seg på luksuslekehus til smårollinger. Ifølge bedriftens nettside inkluderer klientlisten kjente navn som skuespillerne Jada Pinkett Smith og Chris O'Donnell, og supermodellen Heidi Klum.

- Alle våre lekehus spesialbygges på stedet, forklarer eier og grunnlegger av PoshTots, Andrea Edmunds til nettstedet Pregnancy & Baby om firmaet hun startet for 13 år siden da hun selv var på jakt etter unike møbler og pynt til barnerommet til sin datter.

- Lekehusene våre har vært avbildet og omtalt i magasiner som People Magazine, House Beautiful, InStyle, Better Homes and Gardens og mange andre publikasjoner.

Her er noen av bestselgerne:

1. The Princess Castle Loft

Prislapp: 90 000 kroner

Dette innendørs lekehuset er både slott og seng på samme tid, og vil garantert bli en suksess hos en liten prinsesse. Innebygde hyller er også praktisk. All dekor på slottet er håndmalt.

2. Deluxe Pirate Hideaway Tree House

Prislapp: 151 000 kroner

Hvilken liten pirat ville vel ikke elske denne trehytten? Her er det bare å grave dypt i lommeboken.

3. Sophie's Magical Windmill Playhouse

Prislapp: 219 000 kroner

Om du kan komme over prislappen, er det ingen tvil om at dette lekehuset er som et lite kunstverk i seg selv. Her finner du håndmalt dekor, vinduskasser til planter, myke kroker til å lese i, dekorative LED lys, lønnetreparkett på gulvet og håndmalt tapet på veggene.

Luksuslekehus.

PRINCESS CASTLE LOFT: Om du har 90 000 kroner å avse, kan denne bli din. © FOTO: Produsenten/PoshTots

Verdens lekreste dukkehus.

SOPHIE'S MAGIVCAL WINDMILL: Vil du investere i denne til gulljenta, må du nok ut med godt over 200 000 kroner. © FOTO: Produsenten/PoshTots

Her er lekehusene du bare kan drømme om.

DELUXE PIRATE HIDEAWAY TREE HOUSE: Perfekt for en liten pirat. © FOTO: Produsenten/PoshTots

Mer opptatt av å bruke penger på "fornuftige" ting

At nordmenn bruker penger på barna sine er det ingen som tviler på. Norske foreldre har god økonomi, og i tillegg har både barneklær og leker blitt billigere i forhold til innrekt enn det det var før.

- Men likevel blir luksusen på en litt annen måte enn dette, forklarer forbruksforsker Ragnhild Brusdal hos Statens Institutt for Forbruksforskning (Sifo) til Foreldre og Barn.

- For selv om folk mer enn gjerne kjøper dyre ting til barna sine, så tror jeg fokuset i Norge er mer på kvalitet når det gjelder for eksempel yttertøy og sportsutstyr, enn nødvendigvis denne typen innkjøp.

Brusdal forklarer at det at norske foreldre har god økonomi i forhold til å bruke penger på barna bunner i mange faktorer.

- Mange får barn senere i livet, og man får få barn, forklarer forskeren.

- Disse barna er gjerne også veldig planlagte, og man vet man har råd til å sørge for at de har det de trenger. Mange har også besteforeldre som fortsatt er i arbeid, og som bidrar i form av gaver og tilskudd til barnebarna. Dermed har man mer til disposisjon.

Men der hvor man i andre land er svært komfortabel med å vise frem overdådig luksus, er nok Norge fortsatt litt styrt av både Jantelov og fornuft.

- Det er for eksempel noe annet å bruke penger på "fornuftige" ting som dyre ullklær og utedresser enn å legge det i luksusleker, forklarer Brusdal.

- Norske foreldre legger ofte stor vekt på kvalitet, i tillegg til at det er blitt mer riktig å si at man viser ansvar med det man kjøper.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!