BARN som skjærer tenner

Derfor gnisser barnet ditt tenner i søvne

At barnet skjærer tenner er i de fleste tilfeller helt normalt.

BARN SOM SKJÆRER TENNER: Har du et barn som gnisser tenner i søvne? I de fleste tilfeller er det ikke grunn til bekymring - da skyldes gnissingen oftest overgangen fra melketenner til permanente tenner. Foto: Gettyimages.com.
BARN SOM SKJÆRER TENNER: Har du et barn som gnisser tenner i søvne? I de fleste tilfeller er det ikke grunn til bekymring - da skyldes gnissingen oftest overgangen fra melketenner til permanente tenner. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Har du opplevd at seksåringen gnisser tenner om natten?Tanngnissing er nært knyttet til stress og psykisk anspenthet, men i motsetning til hos voksne er tanngnissing hos barn helt normalt - og nødvendig.

- Det er vanlig at barn gnisser tenner, spesielt i slutten av melketannfasen og i begynnelsen av perioden med nye tenner. Mange foreldre blir bekymret når barnet gnisser tenner i søvne, men det er ingen grunn til bekymring, sier professor i oral helsevitenskap og spesialist i klinisk bittfysiologi ved Högskolan i Jönköping, Tomas Magnusson.

Positivt at barn skjærer tenner

Han forteller at tanngnissing er bra når barna mister melketennene, og at de som regel slutter å skjære tenner når de permanente seksårsjekslene kommer.

- Foreldre kan ta det helt med ro og ha is i magen. Dersom tanngnissingen fortsetter i 14-15 årsalderen er det imidlertid lurt å følge med på utviklingen og eventuelt starte behandling med tannskinne, sier Magnusson.

Les også: Slik vokser melketennene

Melketennene kan slites ned

Postdoktor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, Tove Wigen, er enig i at tanngnissing hos barn er vanlig. Hun forklarer at barnet ofte slutter å skjære tenner på egenhånd, gjerne i forbindelse med at de nye tennene bryter frem.

- Det kan høres ille ut, men er helt ufarlig. Så lenge barnet har melketenner er det liten grunn til bekymring, og vi gjør sjeldent noe med det. Skulle vanen med å skjære tenner vedvare eller starte når barnet har fått de permanente tennene, bør tannlegen finne årsaken til at barnet skjærer tenner. Da kan vi sette inn tiltak for å begrense slitasje på de nye tennene, sier Wigen.

Hun legger til at melketennene til barn som skjærer tenner ofte kan være helt nedslitte før de felles.

Les også: Mistenker du at barnet ditt er traumatisert?

Kan skyldes bittfeil

Fagleder hos Colosseum i Stavanger, Kjetil Nilsen Kaland, forklarer at mange barn skjærer tenner om natten i oppveksten. Hvor ofte og hvor alvorlig tanngnissingen er, vil ifølge faglederen variere fra barn til barn.

- Jeg er ikke helt enig i at tanngnissingen opphører spontant, da det i stor grad også forekommer tanngnissing hos voksne. Lydene og slitasjen forsvinner naturlig nok når melketennene felles, men det sees jo også tanngnissing hos unge voksne, og det vil være nærliggende å tro at dette er noe de drar med seg fra barndommen, sier Kaland.

Han mener at det er fornuftig å undersøke tannstillingen til barnet for å finne ut om det er bittfeil som forårsaker gnissingen.

- Du vil kunne merke det på gnisselyder og du kan se slitasjespor på barnets tenner. Tannskjæring skader tannsubstansen og kan føre til tap av feste rundt tennene, sier Kaland.

Ifølge tannlegen er det vanskelig å si noe om årsakssammenhengen hvorvidt gjelder tanngnissing.

- Noen mener det skyldes stress og dårlig søvnmønster, men så kommer det evinnelige spørsmålet om hva som kom først; høna eller egget? Det som er sikkert er at gnissing fører til dårlig søvn og at dårlig søvn fører til økt gnissing. I mine øyne har gnissing mye med tannstilling og bittforhold å gjøre, sier Kaland.

Les også: Dette er den vanligste årsaken til dårlig ånde hos barn

Kjeveleddsdysfunksjon

Han forklarer at feil størrelsesforhold mellom kjevene fører til noe tannleger kaller tvangsføring. I søvne vil man gjerne motvirke denne unaturlige posisjonen til underkjeven - dette kan føre til gnissing. Et annet resultat av dette kan være tilstanden TMD, eller kjeveleddsdysfunksjon, som også kan ramme barn ned i 4-5 årsalder, ifølge tannlegen.

- Mitt råd er å kontakte en tannlege som har kunnskap om gnissing/TMD, for å søke råd. Be gjerne også om en kjeveortopedisk konsultasjon for å tidlig kunne kartlegge om det er behov for kjeveortopedisk behandling, sier Kaland.

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2012, og sist oppdatert 30/05 2017.

Les også