- Lærevansker kan forebygges med riktig lek og samhandling allerede på spedbarnsstadiet, sier spesialpedagog Elin Natås.

Snakk om former og farger

Det finnes et hav av leker som babyen ikke har behov for, men også mange svært lærerike.

- En ringpyramide eller en puttekasse med klosser lærer barnet å forstå farge, form, plass og størrelse. Det er viktig å bruke disse begrepene når man snakker med barna. Si "kan du gi meg den klossen med rød farge, firkantet form og stor størrelse", ikke bare "kan du gi meg den klossen", anbefaler Natås.

- Barn med lærevansker mangler ofte forståelse av en del grunnleggende begreper, for eksempel form, farge, plass og størrelse. Ved å leke med barnet kan vi lære dem disse begrepene, og tilrettelegge for god språkutvikling og analytisk tenkning, sier Natås.

Nedenfor får du tips til morsomme og lærerike aktiviteter i det første leveåret.

Les også: Smarte leker for litt større barn

Aldri for tidlig å leke

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal leke med babyen. Og kanskje deltar de for halvhjertet. Den verdifulle blikkontakten med barnet går tapt om man samtidig prøver å lese e-post eller snakke i mobilen.

- Legg deg ned på gulvet og la barnet bruke deg som lekestativ, råder Nina Misvær, helsesøster og forfatter av Den store boken om barnet.

- Allerede når babyen er noen uker gammel, kan dere gjøre morsomme ting sammen.

Kan bli overstimulert

De første ukene har en baby særlig behov for blikkontakt og fysisk kontakt. Men etter hvert vil den også få glede av å utforske verden rundt seg samt av leker som kosebamser og klosser.

Mange babyer i dag har kassevis med leker. Nina Misvær tror det kan være lurt å ikke ha alle lekene framme hele tiden, men bare noen om gangen.

- Bytt dem ut innimellom. Da slipper barnet å gå lei. Det kan også være lurt å ha lekene i en hylle som er tilgjengelig for barnet, i stedet for å gjemme dem i en kasse, råder Misvær.

Samtidig er det viktig å være klar over at de minste babyene fort kan bli overstimulert.

Stress hemmer utviklingen

- Man må skjønne når babyen trenger en pause. Da snur hun hodet bort og unngår blikkontakt, sier Elin Natås.

- Leker med mye lys, høy lyd og mange bevegelser kan bidra til å overstimulere barna. Dette skaper stress, og blir det for mye stresshormoner i barnet, kan det hemme utviklingen, advarer spesialpedagogen.

Les også:

10 tips som gjør babyen din smart.

Disse barna vil alle være venn med.

Begavede barn er ofte deprimerte.

BARNETS UTVIKLING OG LEKENE SOM PASSER - MÅNED FOR MÅNED:

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!