Er du en av de foreldrene som stadig maser på barna om å slutte å leke med maten?

Vifter du med pekefingeren når poden later som om potetene er båter og ketsjupen er hav?

Kanskje skal du slakke av litt på reglene. For se hvor fantastisk kunstverket til slutt kan bli!

Den britiske fotografen Carl Warner har de siste 20 årene stort sett jobbet i reklamebransjen. For ti år siden begynte han å komponere landskaper av matvarer, som han fotograferer i sitt studio i London. Komposisjonene fotograferes lag for lag, og settes til slutt sammen til ett bilde.

Foodscapes

De fleste bildene har samme komposisjon som tradisjonelle landskapsbilder, slik at de ved første øyekast skal ligne et vanlig landskapsfotografi.

food art

JULESTEMNING: En julelandsby må selvfølgelig lages av kjeks og kaker. © FOTO: Carl Warner

Matvarene som brukes, varierer etter motivet. Til julelandsbyen har Warner brukt kjeks og kaker, kystlandskapet er laget av fisk og skalldyr.

SJØMAT: Hva annet kan et hav være laget av, enn fisk? © FOTO: Carl Warner

Skal det være en tur i en campingloff? Ifølge Warner selv er det beste med kunsten hans det lille øyeblikket da seeren oppdager at bildet er laget av mat.

food art

PÅ LOFFEN: Et stort, øde landskap med brød, musli og løk. © FOTO: Carl Warner

=

JULEMAT: La barna leke med maten, så lager de kanskje julepynt av den. © FOTO: Lana Glass

Warner har etter hvert fått mye oppmerksomhet for sine utrolige "foodscapes", som han kaller kunstverkene. I fjor ga han ut boka "Carl Warner's Food Landscapes" , og til våren gir han ut barneboka "A World of Food".

Du kan se flere av hans fantastiske matbilder her.

La barna leke

Carl Warners matkunst er kanskje i overkant ambisiøs for de fleste av oss. Men hvis du vil lage morsom mat med ungene finnes det mange fine nettsider med inspirasjon, tips og gode råd.

Ungene kan for eksempel lage en julenisse av paprika og kinakål. Eller et juletre av ost og oliven.

Amerikanske Lana Glass driver nettstedet EdibleCraftsOnline, der hun gir trinnvise råd om hvordan man kan gjøre maten mer spennende for barn - og hvordan barna kan leke med maten på en kreativ måte selv. Enkelt og gøy. Og kanskje det får ungene til å spise mer frukt og grønt også?

=

IKKE SÅ SURE: Blidere enn sitt rykte, i hvert fall denne gjengen. © FOTO: Saxton Freymann

Mat med personlighet

Saxton Freymann er en amerikansk kunstner som lager morsomme figurer av frukt, grønnsaker og brød. Han har gitt ut flere bøker med bilder av matkunst sammen med Joost Elffers, blant annet "Dog Food", "Baby Food" og "Fast Food". Kanskje hans blide sitroner eller sinna rundstykke er en ide til neste gang du skal ha barnebursdag?

food art

FÅREKÅL: Blomkål som breker. © FOTO: Saxton Freymann

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!