Elisabeth Gerhardsen

BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen. © FOTO: Privat

- Et barn under seks år takler ikke mer enn fire gaver. Deretter river de bare av papiret av den ene gaven etter den andre, uten å ense hva som er i. Jeg har sett barn sparke julegavene rundt fordi de ikke har orket mer, sier psykoterapeut Dorte Bærentzen til det danske magasinet Vores Børn. Hun jobber som familie-, barn - og parterapeut, og mener familien bør å gå sammen for å kjøpe større, men færre gaver.

Vanskelig å tallfeste

- En annen idé er å gi barnet en gave om morgenen og kanskje også om ettermiddagen. Da har barnet noe å leke med, og får tiden til å gå, mener Dorte Bærentzen.

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen synes det er vanskelig å tallfeste hvor mange gaver som er nok, men at det kanskje er nok med to til tre gaver av gangen til de helt yngste.

- Små barn ikke klarer ofte ikke å forholde seg mange gaver på én gang. Når barnets konsentrasjon er borte, er det nok. En 2 - 3 åring vil sikkert slå seg til ro med tre-fire gaver, så kan man heller ha de andre i bakhånd.

- Barn har ofte fokus på den første gaven, og liker å bruke tid på å pakke opp. Da er det dumt at vi voksne har det travelt, fordi det er 22 andre gaver å pakke opp. Da er det bedre å heller begrense antallet gaver.

Hun mener også det er lurt at gavene fra de som er i rommet åpnes først. De voksne er ivrige etter å gi, og barnet vil i tillegg forstå koblingen mellom gaven og giver. Og hun synes det er en god idé om å gå sammen for å kjøpe gaver.

Julegaver

UNDER TREET: Når barnet mister fokus og ser ut som det jobber på samlebånd, er det nok julegaver. © FOTO: Colorbox

Spre gavene - unngå gaverusen

Å spre gavene til flere selskaper kan også være lurt, hvis familien er stor.

- Det er ikke alltid nødvendig å holde strengt på julekvelden som eneste gaveåpningstid. Hver familie må finne ut av hva som passer for dem. Ved å spare noen gaver til romjula, kan man unngå gaverusen for de helt minste.

En "secret santa"-løsning der man trekker lodd om hvem som gir gave til hvem, synes hun passer best for voksne.

- Det er fint om barna også ser at voksne får gaver. Det har de godt av å se at det ikke bare er barn som får gaver.

Individuelle forskjeller

Psykolog Peder Kjøs synes det er veldig rart å si at fire gaver til barna er nok.

- Her er det individuelle forskjeller. Noen mister interessen etter noen få gaver, mens andre barn takler massevis. Det er uansett lett å se når det er nok. Når fokuset flyr og det ikke lenger er noen interesse for presangene, når barnet bare kaster seg over neste gave.

Han råder derfor foreldre til å se hvordan barna forholder seg til gavene på julaften. Det kan bli for overveldende. Når det ser ut som de jobber på samlebånd, er det kanskje nok.

Peder Kjøs anbefaler også å gå sammen om større gaver til barna.

- Ski og Nintendo DS er fint, men samtidig er det fint med noen små gaver som de minste kan kose seg med. Duplo, for eksempel.

Psykologen er imidlertid ikke for å spre gavene utover jula.

Peder Kjøs

PSYKOLOG: Peder Kjøs. © Foto: Pax forlag

Bør bare være én julaften

- Dette er ofte et tema i skilsmissefamilier, der foreldrene ønsker å ha gleden av å se barnet åpne gaven. Helt forståelig, men for barna er det bedre å slippe i en situasjon der de skal innfri foreldrenes forventninger. For barna er det best med én julaften.

En "secret santa"-løsning synes han også blir veldig rar.

- Det blir veldig merkelig hvis jeg for eksempel blir trukket ut til å ikke gi gave til nevøen min. Da lager man et problem av noen som ikke bør være et problem, sier psykologen.

Les mer:

Julegaver til barna som du selv vil ha

Slik får du englebarn

Tradisjonsrike navn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!