Bør vi utsette barna våre for practical jokes? En amerikansk talkshow-vert ba foreldre pakke inn og gi barna luregaver, og deretter skulle de filme reaksjonene når barna pakket opp gavene. Filmsnuttene ble lagt ut på You Tube.

Mens noen barn gråt fortvilet, ble irriterte eller åpenbart skjønte at dorullen de fikk var en tullegave, var det andre som tappert prøvde å vise glede over en overmoden banan.

- Ikke morsomt

Barnehumor er vanskelig. Mens bæsjehumor og annen kroppslig humor er sikre og uskyldige vinnere i alle aldre, er såkalte practical jokes noe du bør være svært forsiktig med, mener psykologene.

- Dette er ikke morsomt, sier Willy-Tore Mørch, professor og ekspert i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Ødelagte forventninger

Han har ikke sett videosnuttene, men mener helt klart at barn ikke bør lures på denne måten.

- Barn har forventinger om at de skal finne noe de liker når de pakker opp en gave. De forstår ikke slik humor. Det er ikke bra for dem.

Heller ikke tenåringen

Voksne har en helt annen livserfaring og kunnskap om humor som barn ikke har. Practical jokes bør derfor forbeholdes voksne.

- Jeg ville ikke gjort dette mot en 14-åring heller, sier Mørch.

Han anbefaler heller foreldre å finne på en annen form for familieunderholdning på julaften. Å gjemme bort julegaver slik at barna må lete etter dem, en slags skattejakt, er et mye bedre alternativ, mener professoren.

Barna kan trenes opp

Også barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener det er dårlig gjort å utsette små barn for practical jokes.

- Barn under skolealder har sjelden evnen til å tåle slike spøker, sier Gerhardsen, som selv har sett noen av klippene på You Tube.

- Noen unger trenes opp til å tåle mer spøk enn andre, men det bør gjøres muntlig, som for eksempel ved at du spøker med barnet og sier: "Kanskje du ønsker deg en banan?"

Psykologen har sett foreldre gjøre noe liknende mot barn i skolealder, men da på en snillere måte, ved å gi barnet en kjedelig gave først, og så den gaven han eller hun ønsker seg mest av alt.

practical jokes

UTAKKNEMLIG UNGE? Mulig det, men løsningen er uansett ikke å lure ham med tullegaver. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Bør ikke legges på nettet

Gerhardsen reagerer aller mest på at foreldrene legger ut videosnuttene på You Tube, at de driter ut ungen og viser fram barnas skuffelse og sinne på internett.

- Har foreldrene virkelig glede av det? Det er en humor som skurrer, sier Gerhardsen.

Hun understreker at hun heller ikke ville lagt ut en slik video om det var voksne mennesker som ble lurt.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!