Barn og julegaver

Julaften uten stress

Med barn i huset, er det vanskelig å rekke alt på julaften. Her er ekspertenes tips til en vellykket feiring.

TÅLMODIGHETSPRØVE: For noen tar det meningsløst lang tid før gaveutdelingen begynner.
TÅLMODIGHETSPRØVE: For noen tar det meningsløst lang tid før gaveutdelingen begynner. Foto: Valeriy Lebedev Colourbox.com
Sist oppdatert

Mor vil se Sølvguttene. Farfar vil lese juleevangeliet. Mormor vil tenne lys på graven. Far vil bygge snølykt. 6-åringen maser konstant om hvor lenge det er til pakkene skal åpnes. Og som alltid: Før julen ringer inn, skal hele hurven i kirken.

Ta et valg

- Det er lurt å ta et valg: hvordan vil du at julaften skal være for deg og dine barn? Snakk sammen om forventningene til feiringen, sier psykolog Grethe Strand Rolfsen til Foreldre & Barn.

- Ikke legg for mange planer, og ikke forvent at ting skal skje i én bestemt rekkefølge. Det er lett å bli amper hvis planen går i vasken, påpeker familieterapeut Frode Thuen.

Les mer: Slik stresser du mindre i lag med barna

Samhold og ro

Både Frode Thuen og Grethe Strand Rolfsen liker ideen om å la gaveseansen gå over flere dager.

- For meg skal julaften handle om samhold og å roe ned. Om noen velger å åpne gaver tidlig på dagen - når ungene er mest oppmerksomme - høres det bra ut. Selv har har vi hatt god erfaring med å åpne gaver tidlig første juledag, sier Grethe Strand Rolfsen.

- Hvis ungene blir slitne av gavene og ikke orker mer, virker det hele mot sin hensikt, sier Frode Thuen.

Gaver etter frokost

Det fortelles om mange ulike pakketradisjoner på Barnimagen.com:

HENDENE FULLE: - Vi gjør barna våre en bjørnetjeneste om vi gir dem for mange gaver, mener professor Frode Thuen.
HENDENE FULLE: - Vi gjør barna våre en bjørnetjeneste om vi gir dem for mange gaver, mener professor Frode Thuen. Foto: Sinar 2 Colourbox.com

- Etter frokost får de velge en gave under treet. (...) Etter en time eller to, litt etter hvor urolige de er, får de åpne en til. Og sånn holder vi på fram til det er tomt for gaver eller vi skal spise middag. (...) Det er mindre mas og mer kos når de får åpne litt etter hvert, så får de tid til å leke med de nye tingene også.

- Vi spiser i to-tiden, og begynner på gavene så snart vi er ferdige. Gjerne før 16. Vi går ikke i kirken, har rett og slett ikke tid. Vi åpner en og en gave, går på rundgang. (...) Er gjerne ikke ferdig med gavene før midnatt med vår metode.

- Vi voksne venter med gavene våre, vi hjelper ungene.

- Begrens gavene

Nordmenn bruker stadig mer penger på julegaver, viser statistikken. Med storfamilien samlet på julaften, kan plassen rundt julegrana bli knapp.

- Vi gjør småbarna en bjørnetjeneste om vi gir dem for mange gaver. De mister evnen til å glede seg over det de får, mener Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen i Bergen.

Ta det rolig

Stressnivået er gjerne høyt nok allerede, etter en adventstid mettet med gaveshopping, julebord, storrengjøring, kirkekonserter, småkakebaking, juletrepynting og et utall arrangementer for store og små.

Gjør man ikke da lurt i å roe ned tempoet på julaften?

- Julaften er barnas dag. Prøv å ta barnets perspektiv og pass på at det ikke blir overfylt av inntrykk, sier trebarnsmor Strand Rolfsen, som jobber i Bufetat og daglig gir råd til familier om hvordan de skal få hverdag og ferie til å fungere best mulig.

Livlig debatt

På forumet vårt, Barnimagen.com , går debatten livlig om hvordan folk feirer jul med småbarn i huset. Variantene er mange, men de fleste er enige om at barnas behov og ønsker skal gå først:

- Hensynet til de minste blir satt foran tradisjonen.

- Vi drøyer dagluren og fremskynder middagen litt og minimerer tiden ved middagsbordet. (...) Jula er til for barna så vi voksne skal tilpasse tradisjonene til barna og ikke omvendt.

OVERVELDENDE: Mange barn får lov til å være lenger oppe enn vanlig på julaften.
OVERVELDENDE: Mange barn får lov til å være lenger oppe enn vanlig på julaften. Foto: Colourbox.com

- (...) Vi har startet vår tradisjon med å pakke opp pakkene til barna samt pakkene fra barna til oss etter kirken og før middagen. Da er barnas spenning dempet og de er harmoniske og tålmodige under middagen.

Gode tradisjoner

- Det er bra å holde på juletradisjonene, mener familieterapeut Frode Thuen.

- Barn som kommer fra familier med tradisjoner, ønsker å ivareta og videreføre dem. Barn liker tradisjoner. Dette gir dem forutsigbarhet og gjenkjennelse, og skaper kontinuitet.

- Det viktigste er null alkohol rundt barna.

Mykere regime i jula

For de minste kan julaften være en overveldende opplevelse. Noen barn får lov til å være oppe så lenge de vil, andre må legge seg til vanlig tid. På Barn i magen skrives det:

- Ungene får legge seg når de vil. (...) Vi har i det hele tatt senkede skuldre og lavt stressnivå alle sammen, ungene blir naturlig nok ganske turbo en stund, men det roer seg og alle har en koselig stund.

- Tror ungen min skal få åpne litt pakker hele dagen. Hun er så liten at jeg tror ikke hun skjønner så mye av dette. (...) Ønsker at hun skal legge seg til vanlig tid fordi ellers går det galt.

Ingen dårlig samvittighet

- Som foreldre er dere eksperter på deres egne barn, sier Thuen.

- Noen barn er enklere å regulere enn andre i forhold til søvn. Ha en hovedplan med rom for improvisasjon!

- Ikke ha dårlig samvittighet om ungene legger seg litt sent, hvis de tåler det, sier Strand Rolfsen.

- Men velger du å la barna være lenge oppe, og leggingen blir så vanskelig at kvelden får en lei avslutning, må du stå for dette valget. Ned med skuldrene - og opp med nærværet!

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Odin (10) hoppet over en klasse.

13 ting å gjøre i jula

Hvor mye alkohol drikker du med barna?

Ikke alle barn gleder seg til jul

BARNAS DAG: - Prøv å ta barnets perspektiv på julaften, sier psykolog Grethe Strand Rolfsen.
BARNAS DAG: - Prøv å ta barnets perspektiv på julaften, sier psykolog Grethe Strand Rolfsen. Foto: Colourbox.com

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også