Tenk hvis en glo fra en sigarett eller fra et bål havner oppi barnevogna. Dette har skjedd før, og det kan skje med ditt barn.

Derfor er brannsikkerhet en viktig faktor når Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, tester vognposer sammen med Foreldre & Barn.

Les hele Foreldre & Barn-testen av vognposer her,

- At fem av de seks posene i testen begynner å brenne etter tre sekunder, viser at brannsikkerheten på vognposene ikke er bra, sier tekstilingeniør Sara Almgren.

- Hvis du er så uheldig å få en glo oppi barnevogna, rekker du knapt å reagere.

Brannprøver

Et mål ved laboratorietester er å sjekke egenskaper ved produktene som vi forbrukere vanskelig kan bedømme på egen hånd.

Sara Almgren går vitenskapelig til verks når SIFO tester hvordan vognposer reagerer på ild. Almgren har sydd brannprøver av hver pose hvor det er viktig at alle lag er med: ytterstoff, fôr og fyllmateriale. Disse brannprøvene monteres i brannkammeret på testlaboratoriet.

ALDRI SÅ SIKKERT: Med unntak av Voksi Urban (t.v.) er alle vognposene i vår lab-test mindre brannsikre enn de burde være. © Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Knapt tre sekunder etter at en prøve av vognposen Holly fra Odenwälder BabyNest blir utsatt for en antenningsflamme, begynner prøven å brenne. Flammen brer seg fort. Etter hvert drypper det brennende biter. Snart er vognpose-prøven forvandlet til en forvridd, liten kullbit.

Urban vinner

Testvinneren, Voksi Urban, er den eneste av posene i vår test som ikke begynner å brenne etter tre sekunder. Heller ikke etter fem sekunder hadde Voksi Urban-prøven tatt fyr.

Dårligst i branntesten er de to vognposene fra Odenwälder (Holly og Lammy) og posen fra EasyGrow.

- De ble raskt antent. Lav antennelsestid kombinert med smelting og drypping, er ikke bra, sier Sara Almgren.

Les hele Foreldre & Barn-testen av vognposer her, og få vite hvilke poser som er gode - eller dårlige - på varmeisolasjon, vannavstøtende evne, bruksegenskaper og ikke minst endringer etter vask.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!