Hvor godt tåler vinterposene vask?

Endringer i dimensjon, farge, fyllmateriale og reflekser ble vurdert etter tre vask. Krymping i lengde og bredde ble målt (før/etter vask). Fargeendring ble bedømt. Øvrige endringer, som ujevnt fordelt dun, nupping, loing eller løse deler ble også vurdert.

Er posene brannfarlige?

Alle lag i posen (ytterstoff, fyll og innerstoff) ble testet for antennelighet. Tre ulike grensetider ble brukt: 1, 3, og 5 sekunder. Kravet til at prøven bedømmes som «antent», er at den fortsetter å brenne minst 5 sekunder etter at apparatets antennelsesflamme er slukket. I tillegg ble antennelsestiden bestemt for kun ytterstoff (testet separat) og kun innerstoff, for å få en indikasjon på hvor lett antennelig disse stoffene er i seg selv.

Hvor vannavstøtende er posene?

Vannavstøtende evne ble målt før og etter vask. Stoffprøvene ble montert i en prøveholder i 45 graders vinkel. 250 ml deionisert vann ble tømt i en trakt og rant så ned over prøvene i ca. 30 sekunder.

Hvor god isolasjonsevne har posene?

Isolasjonsevne ble bedømt med utgangspunkt i fiber- og fyllinnhold samt tykkelse. Tykkelsen av produktene er målt på minst fem forskjellige steder på posenes overdel og underdel (ryggparti/bakside). Tre ulike belastninger ble brukt ved målingene.

Brukervurdering

Brukervurderingen er foretatt av forbrukerjournalist Elisabet Høye. På grunn av mangelfull merking på flere av posene, valgte vi å se bort fra hvor miljøvennlige og giftfrie produktene vurderes å være.

Karakterer

Testresultatene er målt på en skala fra 1 til 100, hvor 100 er best. I totalkarakteren er antennelighet og varmeisolasjon vektlagt med 20 prosent hver. Endringer etter vask er vektlagt 15 prosent, vannavstøtende evne 15 prosent, dimensjonsendring 10 prosent og fargeendring 5 prosent. Brukervurderingen er vektlagt med 15 prosent. Karakterene fra laboratorietesten er foreslått av SIFO.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!