Høstferie med barn

Dette er bedre enn Syden!

Sultne kuer, trollører og boller på bålet. Opplevelsene står i kø hvis dere tar høstferien i Huldreheimen.

BRA FOR BARNA: Ferie i fjellet er både mer sosialt og bedre for helsa enn å dra til Syden.
BRA FOR BARNA: Ferie i fjellet er både mer sosialt og bedre for helsa enn å dra til Syden. Foto: FOTO: DNT
Sist oppdatert

Kuene fulgte etter oss, forklarer Ludvig (3) opprømt.

- Ja, vi lagde pannekaker, og det lukta kuene. De kom, og jeg fikk klappe en, forklarer storesøster Saga (6).

Søskenparet er akkurat ferdige med frokosten på Liomseter i Huldreheimen, et fjellområde mellom Valdres og Gudbrandsdalen. Sammen med mormor Johanne Torgersen, «Mimmi», deltar de på en tredagers fjelltur i regi av Barnas Turlag, en av mange foreninger som arrangerer spennende naturaktiviteter for barn.

FELLES FROKOST: Ludvig (3) og søsteren Saga (6) lader opp batteriene med frokost på Liomseter.
FELLES FROKOST: Ludvig (3) og søsteren Saga (6) lader opp batteriene med frokost på Liomseter. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

10 TURTIPS

Sørg for en god start: Pakk matpakke, gjør klar termoser og sekk før du kler på barnet. Forbered barna på turen kvelden før eller ved frokostbordet.

Selg inn turideen til barna: Vær entusiastisk og tro mot prosjektet. Bestem gjerne rammene for turen, men la barna være med å bestemme og planlegge litt.

Ta med sunn mat og drikke: Brød med pålegg, frukt, vann og varm drikke er det beste, men små premier som pastiller og sjokolade hjelper ekstra godt på humøret.

Fortell barna om dagens mål: Bestem om målet med turen er å være ute og leke eller å komme fram til et spesielt sted eller en topp. Barn liker forutsigbarhet.

Vær med på leken: Tull med barna. Prat sammen om smått og stort.

Gi ros: Sett ord på de positive turopplevelsene både på turen og etterpå. Skryt av barna mens andre hører det.

Barnevennlig tempo: La barna gå først og bestemme hvor fort dere skal gå. Det er mer motiverende å ligge i tet enn å halse etter i baktroppen.

Reisefølge: La gjerne barna ha med en venn på turen, da går det meste mye lettere.

Kle dere etter vær- og føreforhold: Vindtette og vanntette, bevegelsesvennlige klær er viktig. Det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt.

Mestringsglede: Sørg for at barna lykkes på turen. Det vi mestrer, vil vi gjerne gjenta.

Kilde: DNT

Treffer andre barn

- Det er flott å være med på denne turen fordi det er så mange andre barn å leke med. Jeg vil så gjerne at barnebarna mine skal bli glade i fjellet. Den interessen må bygges fra de er små, mener Mimmi.

Mens Mimmi smører høye matpakker, forbereder Saga og Ludvig seg på en lang dag i fjellheimen.

- Vi skal over sju fjell i dag. I går gikk vi over bare ett. Er du sikker på at du er i god nok form? Vi går langt, altså, advarer Saga.

På barnas premisser

I virkeligheten går turen verken over sju eller ett fjell, men i retning Brattelifjellet.

- Hvor langt vi kommer, avhenger helt av hva barna føler for, forklarer Torgeir Nergaard Berg. Han er leder i Barnas Turlag og en av to guider på årets tur i Huldreheimen.

- Det er viktig å legge opp turen på barnas premisser. Man bør ta det med ro, hygge seg underveis og ikke tenke på hvor langt man går. I dag har vi med små barn i bæremeis, og da må turen tilpasses, sier han.

Fra forumet: - Idiotisk å reise på ferie med baby

Nærkontakt med storfe

Klokken ni møtes voksne og barn på tunet utenfor Liomseter. Snart bærer det nedover grusveien med kuer til venstre og høyre, med frisk luft i lungene, med barn løpende på kryss og tvers eller godt festet i voksenhender.

Ingrid (1,5) er turens yngste deltaker. Hun sitter i en bæresele på mammas rygg og sier «muuu» til kuene så mamma og pappa må le høyt.

- Ingrid synes det er kjedelig å vente. Men når vi først går, så trives hun godt, forteller mamma Charlotte Gaertner.

- Hun er glad i fart, smetter pappa Heiko inn.

Bra for motorikken

Lenger framme trasker Guro (4) sammen med mamma Line Sletner. Storebror Eskil på 5 1/2 har forlengst løpt i forveien.

- Det er fint for barnas motorikk å være i bevegelse i terreng. Når vi går med barna, er vi flinke til å ta pauser og utforske naturen. Det skal være en god opplevelse å gå tur, sier Line.

Matpakke i eventyrskogen

«Jeg fant, jeg fant», sier Askeladden i eventyrene. Det gjør også Saga.

Hun plukker stadig opp nye saker som hun viser fram til gruppa. En sopplignende gjenstand som minner om trollører får mange til å undre seg.

BARNA KLAPPER KUENE: Se, så søte! Møtet med kuene er et høydepunkt på turen.
BARNA KLAPPER KUENE: Se, så søte! Møtet med kuene er et høydepunkt på turen. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Etter flere små pauser og kryssing av en elv, bestemmer turleder Torgeir seg for å snu.

- La oss gå tilbake og spise matpakke i den lille eventyrskogen vi nettopp gikk forbi, foreslår han.

At det fortsatt er langt til Brattelifjellet, er ikke så farlig. Snart sitter klynger med familier og spiser brødskiver på myk skogbunn. Marianne Vestnes, turens andre turguide, leker med barna.

Lett å få venner

VÅTE BEIN: Mimmi tømmer Sagas gummistøvler. Mange timers lek i elva gir våte barn.
VÅTE BEIN: Mimmi tømmer Sagas gummistøvler. Mange timers lek i elva gir våte barn. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

- Det er fint å se hvor fort barna blir venner. For bare to dager siden kjente ingen hverandre. Jeg glemmer aldri da et barn spurte meg: Har du sett bestevennen min? Hva heter han da? spurte jeg. Nei, det vet jeg ikke, svarte barnet tilbake. Det synes jeg var nydelig sagt. Det sier mye om disse turene, sier Marianne.

Hun er sikker på at voksne har noe å lære av å gå tur med barn.

- Barn legger for eksempel ikke merke til været. Hvis du spør i morgen hva de husker best fra turen, er det dyrene og bålet og elva de husker, ikke været. De er også veldig flinke til å glede seg over små ting som vi voksne går rett forbi.

Sopp, blomster og dyr

Maria (5) og pappa Pål Kaupang har samlet tørr bark til bålet underveis på turen. Pål er lærer og turguide i DNT og turens selvutnevnte bålsjef. Sammen med Maria legger han ved i en ring og tørre kvister og bark i midten.

- Det er kjempefint å være på tur med Maria. Hun er motivert til å gå selv. Det hjelper å se etter de røde T-ene, sier han.

Maria viser fram fjellpasset hun har fått av Barnas Turlag. I det kan hun notere spennende ting hun får øye på, som sopp, blomster og dyr.

- Jeg går tur med barnehagen min på fredager, forklarer 5-åringen.

Boller på bålet

Barneaktiviteter i høstferien

Fjellet er ekstra vakkert om høsten. Turistforeningen (DNT) arrangerer aktiviteter for barn på utvalgte hytter i høstferien. Aktivitetene varierer med barnas alder, og består av alt fra små toppturer til lek i bekker, maling ute og matlaging inne.

Alle hyttene som har aktivitetsledere, er velegnet for barnefamilier. Fast opphold bestilles gjennom hyttene.

Fondsbu, Jotunheimen: Fra og med 2.10 til og med 8.10

Rondvassbu, Rondane: Fra og med 1.10 til og med 4.10

Gjendesheim, Jotunheimen: Fra og med 5.10 til og med 8.10

Nyttig på nett: Barnesteder.no har Norges største samling av steder, arrangementer og aktiviteter for barn. Enklere blir det ikke å finne på noe med barna!

Snart brenner bålet og Marianne tar fram en bøtte med bolledeig av sekken.

- Deigen er fra 123-bolledeig. Det er jo usunt, men veldig populært og enkelt å tilberede. Jeg har også med syltetøy, sier turlederen.

Voksne og barn snurrer deig rundt lange pinner. Etter å ha gomlet i seg småbrente boller, leker barna i elva. I flere timer står de i det grunne vannet, mens de voksne overvåker på avstand. Det er ingen som vet hva de leker, bare at de er konsentrerte og fornøyde. Og etter hvert kliss våte. Gummistøvler fylles med vann, og foreldre vrir vannet ut av rennende sokker og buksebein.

- Se, jeg er gammel, sier Ludvig til Mimmi, og viser fram to skrukkete føtter.

- Ja, du har fått gamle bein i vannet, ler Mimmi.

- Det er derfor man blir gammel. Jeg badet hjemme hos Mimmi og da blei jeg gammel på henda, forklarer Ludvig.

Det enkle er ofte ...

BALANSEKUNST: Å gå i fjellet gir langt bedre motorisk trening enn å løpe rundt på en sandstrand i Syden.
BALANSEKUNST: Å gå i fjellet gir langt bedre motorisk trening enn å løpe rundt på en sandstrand i Syden. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Marion Børresen og Mihailo Jankov har tatt med barna Isidor (5,5) og Milla (2,5) på fjellturen i Huldreheimen. På spørsmål om familien har gått mye på tur, kommer det kontant fra pappa Mihailo:

- Veldig mye. Hele tiden, det er sånn det føles for meg, i hvert fall.

Mihailo er fra Serbia og ikke vant til norsk friluftsliv. Han synes slett ikke Liomseter er et idyllisk friluftsparadis.

- Jeg er ikke så glad i utedo og ville nok heller bodd mer komfortabelt. Jeg er veldig glad i Haukeliseter i Telemark. Samtidig ser jeg at det er bra for barna med ulike erfaringer, sier han.

FRIR TIL FANTASIEN: Det er mye gøy å finne på tur. Saga lager trollører av rare sopper.
FRIR TIL FANTASIEN: Det er mye gøy å finne på tur. Saga lager trollører av rare sopper. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Bedre enn sydentur for barna

- Isidor pleier normalt å stoppe opp etter hundre meter og vil ikke gå lenger. Men nå som han har andre barn å leke med, synes han det er gøy å gå, forteller mamma Marion.

Fjorårets sommerferie tilbragte familien ved en deilig strand i Syden. Likevel angrer de ikke på at de prioriterte den norske fjellheimen i år.

- Jeg tror barna liker seg bedre på fjellet. Det var for varmt i Syden. Vi måtte smøre dem hele tiden så de ikke skulle bli solbrente, sier Marion.

Slitne og trøtte i seng

En varm dusj, tre retters middag, tannpuss og eventyrstund. Det er det som venter barn og voksne etter sju timer utendørs.

På rommet til Mimmi, Saga og Ludvig er det god stemning. Her sover de godt i køyesenga. Selv om de aldri fikk besteget sju fjell, er barna slitne.

- Det var mye slitsommere å gå tur i dag enn i går. Fordi jeg var sliten i beina. Det morsomste på turen var å plaske i vannet. Det som også var morsomt, det var at vi fikk pinnebrød. Det smakte bollebrød, forteller Saga.

- Det morsomste for meg var å sove i den øverste senga. Jeg likte ikke pinnebrød, men jeg fikk en lang sjokolade og en rund sjokolade, smiler Ludvig.

Trenger ikke dra langt

Ikke alle foreldre har råd til å være med på arrangerte fjellturer, og ikke alle barn har friluftsforeldre.

LESESTUND: Før leggetid leser turiguide Marianne Vestnes eventyr for barna i peisestua.
LESESTUND: Før leggetid leser turiguide Marianne Vestnes eventyr for barna i peisestua. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Leder i Barnas Turlag, Torgeir Nergaard Berg, vil gjerne påpeke at lokallagene rundt om i Norge arrangerer dagsturer og tilbyr lokale aktiviteter.

- Vi oppfordrer alle foreldre til å gjøre hyggelige ting med barna ute på egen hånd. Kontakt oss gjerne for turforslag, oppfordrer han.

Skogen er også bra

Pakk lett i barnesekken

Barn synes det er stas å bære sin egen sekk.

  • Sekken bør være så lett som mulig, gjerne med bare saft og matpakke. Er barnet under 8 år, bør sekken veie maks én tidel av barnets vekt.
  • Sokke- og votteskift bør ligge i en plastpose i sekken, slik at det holder seg tørt.
  • Sørg for at sekken er god å bære med skikkelige reimer og seler.

Kilde: Ut.no

Samfunnsforsker Margrete Skår ved Norsk institutt for naturforskning, minner om alle mulighetene som ligger i hverdagen.

- Barn er flinke til å utforske naturen der de er, hvis de bare får ro og tid. Egenskapen barn har til å gjøre naturen til deres egen, er helt unik. De skaper små steder ut fra egne erfaringer og fantasi, og stedene blir annerledes enn slik vi voksne ser på dem og bruker dem, sier forskeren.

Selv om mange i Norge bor i nærheten av skog og mark, tilbringer flere og flere barn fritiden innendørs eller i organisert idrett.

- Følg gjerne barna til skogen og trekk deg litt unna. Å leke i nærmiljøet er kanskje ikke like spennende som en fjelltur, men gir avkobling og fornøyde barn og voksne, mener Skår.

Les også:

Høstferieaktiviteter landet rundt

TAKK FOR I DAG: Ludvig pusser tenner i utevasken. Snart er det tid for god natt.
TAKK FOR I DAG: Ludvig pusser tenner i utevasken. Snart er det tid for god natt. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Dette kan dere OGSÅ gjøre i høstferien

Inneleker som gjør de minste litt smartere

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også