Solen har en positiv effekt på helsen vår, men for mye sterk sol kan også være farlig, spesielt for små barn. Det er derfor viktig å beskytte barna, for dermed å minske risikoen for hudkreft i voksen alder. Solkrem er én måte å beskytte mot farlige UV-stråler, badetøy med innebygd solbeskyttelse er en annen. Men er UV-klær like bra som solkrem?

- Det kan nok være at produsentene lover noe høyere UV-beskyttelse enn det som plagget i virkeligheten har, men klærne gir nok likevel minst like god beskyttelse som vi kan klare å få ved å smøre barna med solkrem, sier Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen.

UV-klær har mange fordeler, skal vi tro Mona Stensrud.

Diskusjonen om barn kan bruke foreldrenes solkrem går også på våre nettsider.

Enklere enn å smøre

- For mange vil det nok være enklere å ta på UV-tøy enn å smøre aktive småbarn med solkrem. En fordel er også at klærne gir en jevnere, mer synlig beskyttelse. Med solkrem er det jo fort gjort å smøre for tynt eller glemme noen områder, så barna likevel blir solbrent. Dessuten må vi gjenta smøring med solkrem, spesielt hvis barna bader og svetter.

Hudlege og redaktør for Huddoktor.no, Cato Mørk, går også god for UV-klær.

- Det er like bra som solkrem. Og mye enklere å ta på, sier han.

=

Beskytt barna mot sola, og husk ta pauser i skyggen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Istock

Trenger ikke både solkrem og UV-klær

Men selv med UV-klær på er det naturligvis viktig å bruke solkrem på bar hud, og uansett type beskyttelse er det lureste du gjør å ta noen pauser fra de sterkeste strålene.

- Det kan også være greit å vite at fargerike "vanlige" klær beskytter bedre enn lyse. Men når barna bader, beskytter UV-klær bedre enn for eksempel en vanlig t-skjorte, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen.

UV-klær gir altså like god beskyttelse som solkrem, så solkrem under UV-drakta er ikke nødvendig. Selv ikke i syden.

- Man trenger ikke smøre under UV-klærne, men ikke glem å smøre hender og føtter, sier hudlege Cato Mørk.

Ta pauser fra sola

Bruker barna UV-solhatter, holder det ikke med en caps. Bremmen må være bred.

- Dessuten må man ikke glemme å være i skyggen. Her kommer bare halvparten av UVA-strålene igjennom. Men det vil si at det fremdeles er igjen 50 prosent av UVA - stråler i skyggen. Så solkrem eller UV-klær er også nødvendig også i skyggen.

Les mer:

Solkremtest

Alt om barn og solkrem

Slik blir barna trygge i sola

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!