Veps

STOR SLEKT: Bare i Norge har vi 8000 forskjellige vepsearter. © FOTO: iStock

ELEKTRISK INSEKTSSMEKKER

ELEKTRISK INSEKTSSMEKKER: Fluesmekker som går på batteri. Insekter som kommer i berøring med smekkeren, dør av elektrisk støt. © FOTO: Petter Berg / HM Foto

Dovne, innpåslitne veps som stikker, kan ødelegge de beste måltider på terrassen eller i hagen. Ifølge insektsforsker Frode Ødegaard fra NINA, Norsk institutt for naturforskning, er det ekstra mange veps på Østlandet i år.

- Legekontorene rapporterer om flere vepsestikk enn vanlig, sier Ødegaard.

Vepsen vinner

Når middagen inntas ute i slutten av august, får man sjelden spise i fred.

Vepsen setter seg gjerne oppi maten, og surrer forventningsfullt og sløvt rundt middagsgjestene. Når desserten kommer på bordet, blir det ofte så ille at man resignerer og smyger inn, istedenfor å nyte en siste rest av sommer ute i det fri.

Elsker fett og sukker

- Vepsepopulasjonen er på topp om høsten. På denne tiden av året går vepsebolene i oppløsning. Siden vepsen ikke har noe hjem lenger, søker den ut for å finne mat. Sukker og fett er favorittkosten til de små rovdyrene, forteller insektsforsker Ødegaard.

Temperaturfallet i august gjør at vepsen blir sløvere og dermed ikke flyr unna like fort.

Enkelt å lage vepsefelle

Med enkle grep kan du lage en vepsefelle som holder de stripete plageåndene på avstand:

  • Alt du trenger er en tom brus- eller saftflaske
  • Skjær flasken i to. Legg noe søtt i bunnen av flasken, for eksempel ublandet saft eller brus
  • Sett den avskårne flasketuten opp ned i den avskårne flasken - som på bildet

Det virker!

Sett flasken noen meter fra der dere sitter. Hvis innholdet i flasken er søtt nok, vil vepsen foretrekke det fremfor middagen deres. Vepsen summer først rundt flasken, og kryper deretter ned i tuten.

Selv om den fint kommer seg ned i flasken, klarer den ikke å komme ut.

- Ha litt såpe i sukkervannet. Såpen bryter overflatehinnen, slik at vepsen drukner med en gang. Det kan også duge å sette en skål med sukkervann på den siden av huset hvor dere ikke spiser, sier Ødegaard.

Andre vepsefeller

Det finnes også andre virkemidler for å bekjempe innpåslitne veps.

Du kan kjøpe en elektrisk fluesmekker eller en insektfelle, som ved hjelp av lys, varme og ampuller avgir menneskeduft. Fellen tiltrekker seg, ifølge markedsføringen, mygg og andre insekter innenfor et område på hele 500 kvadratmeter.

Dette gjør du hvis vepsen stikker:

Vanlig lokal reaksjon:

Det er vanlig at man hovner litt omkring stikket, det blir rødt og varmt og svir. Dersom det er liten reaksjon, kan man behandle det selv hjemme. Kjøl ned stikkstedet med en isbit eller en fuktig klut. Fjern insektbrodden hvis den sitter igjen i huden. Om reaksjonen brer seg utover huden i et større område enn et par centimeter, kan man trenge legevurdering.

Alvorlig allergisk reaksjon:

Dersom en får en generell reaksjon i kroppen etter et insektstikk, trenger en legehjelp øyeblikkelig. Iblant kan det være nødvendig å ringe medisinsk nødhjelp på tlf. 113.

Tegn på alvorlig reaksjon kan være blekhet, kaldsvette, besvimelse, uvelhet, kvalme, magesmerter, pustevansker, utslett eller hevelse i lepper/tunge/hals og utslett eller hevelse i hele kroppen.

Kontakt lege umiddelbart dersom du har tegn til alvorlig allergisk reaksjon.

Kontakt lege umiddelbart ved stikk i munnhule/hals/luftveier.

Legg pasienten ned med bena høyt.

Dersom du har tilgang til allergitabletter, kan du ta en slik tablett.

Kilde: Legevakten Oslo

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!