Det er ikke alle feriedager som går av seg selv. Ofte trenger både barn og foreldre litt inspirasjon når de skal finne på noe annet enn å ta turen til nærmeste lekeplass.

Nettstedet Parents.com har laget en liste med åtte morsomme utendørstips til barna:

1. Teselskap

La barna invitere kosedyr, dukker, kjæledyr og eventuelle nabobarn til piknik eller teselskap i hagen eller bakgården. Sett fram bord, stoler, barnevennlig servise, duk og servietter. Barna kan pynte selv og servere enkle retter som saft, boller, muffins, kjeks og frukt.

Prøv noen av disse oppskriftene:

20 muffins av samme oppskrift

Spekeskinke med vannmelon

Fruktspyd

Pølsespyd

2. Hinderløype til kjæledyret

Har dere eller naboen rotte, kanin, hund eller andre kjæledyr som barna er fortrolige med? Barna kan lage hinderløype av planker, pinner, tau og rør - og kanskje lære kjæledyret noen nye triks. På forhånd må de selvsagt lage premierosetter av muffinsformer eller glanspapir og seierspall av vaskebaljer som er snudd opp-ned. Husk at det er de voksnes ansvar at både dyra og barna er like hele og like glade når leken er ferdig. Det går selvsagt an å lage hinderløype til mennesker også...

3. Eventyrhus

Foreslå for barna at de lager et eventyrhus eller fantasihus av det de finner ute i naturen, altså et morsomt alternativ til den tradisjonelle bondegården. Passende materialer er for eksempel, pinner, mose, blomster, blader, steiner og kongler. Det går jo an å supplere med litt lim, teip, papp, ståltråd og hyssing.

4. Tegn paradis

En eske kritt, gjerne i flere farger, kan føre med seg mye billig moro. Hjelp barna med å tegne paradis på asfalten. Hva med å bytte ut dem tradisjonelle paradisformen med paradis formet som biler, fisker, sommerfugler eller annet morsomt design? Barna kan lage nye regler og teste dem ut på resten av familien. Kritt kan også brukes til mye annet. Bare fantasien setter grenser.

5. Utendørskino

Heng opp et hvitt laken på en husvegg i skyggen. Lei en projektor og vis film utendørs. Sett fram tepper, puter eller campingstoler - og selvsagt snacks og god drikke. Vil garantert bli en hit i nabolaget, og barna får en hyggelig avslutning på sommerkvelden.

Les mer: Oppskrift på sunn snacks

6. Lag huske av bildekk

En klassiker til glede for nye generasjoner, men sørg for at barnas sikkerhet blir ivaretatt. Følg disse tipsene:

  • Bruk et gammelt dekk. Vask det grundig og bruk drill til å lage hull i bunnen av dekket, slik at regnvann kan renne ut.
  • Finn et solid tre med kraftige grener. Velg en gren formet som en "L". Det bør være forholdsvis mykt underlag under der huska skal henge.
  • Dekk trerøttende rundt stammen med bark eller flis. Dette beskytter både treet og barna.
  • Bruk en nylontau til å montere huska. Mål hvor mye du trenger, men legg til det du trenger for å få festet huska.
  • Fest huska med dobbelknute både rundt grenen og dekket. Bruk båtmannsknop.
  • Fest en bit av en gummislange mellom tauet og treet, slik at tauet ikke ryker når det gnisser mot grenen huska er festet i.
  • Test huska selv med din egen vekt før barna får lov til å prøve.
  • Få med hele familien og naboer på noen runder med "sisten/har'n/tikken" i en eller annen variant eller leker som "boksen går" og "gi et lite vink".

7. Lek sisten

Få med hele familien og naboene på noen runder med har'n/sisten/tikken eller Boksen går. Barn i alle aldre elsker å løpe rundt å bli jaktet på.

8. Olympiske naboleker

Ta initiativ til å arrangere "olympiske naboleker". Barna kan stå for planleggingen. Dere kan for eksempel konkurrere i potetløp eller sekkeløp. Et annet morsomt tips er å dele deltakerne inn inn i par og bruke et skjerf til å binde bena samme, slik at hvert par får tre ben til sammen - altså et trebensløp. Lag også natursti og del inn i lag på tvers familier.

Hva er dine tips til morsomme uteleker? Skriv i kommentarfeltet under.

Flere aktiviteter:

Tips til morsomme barneleker

Tips til en aktiv helg med barna

Norges Speiderforbunds database med uteaktiviteter.

Danske FDFs databasen med uteleker.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!