Reise med barn

Ta med bilstol på flyet

Det beste for små barn, mener Trygg Trafikk. Sjekk tipsene til utenlandsferien.

BILSTOL PÅ FLYET: Du kan ta med deg barnas bilstol inn på flyet mot at du betaler vanlig barnebillett, også for de aller minste.
BILSTOL PÅ FLYET: Du kan ta med deg barnas bilstol inn på flyet mot at du betaler vanlig barnebillett, også for de aller minste. Foto: FOTO: iStockphoto
Sist oppdatert

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Utenlandsferie med barn er noe helt annet enn utenlandsferie uten barn.

Les mer: Tips for reise med barn

Trygg i trafikken

I Norge er det nå stort fokus på at barn under 4 år skal sitte bakovervendt i bilen, men utenfor Norden er dette langt fra en selvfølge.

Bestiller du leiebil med barnesete til 1-åringen i utlandet, er det stor sannsynlighet for at det skal festes forovervendt.

- Hvert år får vi mange henvendelser om dette. De store bilutleiefirmaene pleier å ha skikkelige og solide barneseter, men de er ofte forovervendte, sier Elen Zickfeldt, prosjektleder for Barn i bil i Trygg Trafikk.

Bilstol på flyet

DRIKKE: Gi barna nok drikke i varmen, men unngå springvann.
DRIKKE: Gi barna nok drikke i varmen, men unngå springvann. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Beskytt barnet mot sola

* Barn under ett år skal ikke være i sola.

* Større barn bør ta pauser fra sola, særlig mellom klokka 12 og 15.

* Smør barna ofte med solkrem, minst faktor 15.

* Lette klær er bra som solbeskyttelse. Klær med farger beskytter bedre enn hvite klær.

* Du kan eventuelt kjøpe egne UV-klær.

* Velg en solhatt som også beskytter nakken og ørene

* Prøv å få barna til å godta solbriller.

* Husk parasoll til vogna.

Kilde: Kreftforeningen

Dessverre er det ikke uproblematisk å ta med egen bilstol når du skal ut å fly, særlig ikke siden det er så viktig å unngå at setet blir utsatt for harde støt.

- Sender du barnesetet som bagasje på flyet, kan ikke flyselskapet garantere at setet blir sendt forsvarlig, sier Zickfeldt.

Hun mener man burde kunne avlevere bilstolen ved gaten, slik at det kan plasseres trygt under turen, enten i lasterommet etter at all annen bagasje er plassert, eller i selve kabinen, om det er plass.

- Ikke egnet for flytransport

Nå er det slik at både SAS og Norwegian ser på bilstoler som all annen spesialbagasje. De må derfor tåle vanlig bagasjehåndtering, noe bilstoler ikke alltid gjør.

Norwegian tar følgende forbehold på sine nettsider:

"Barnevogner og barneseter er i utgangspunktet ikke egnet for flytransport. (...) Norwegian dekker kun skader på slikt utstyr hvis det er tilstrekkelig emballert i hard emballasje og emballasjen er skadet. (...) Du er selv ansvarlig for å pakke skjørt utstyr på en slik måte at det tåler normal bagasjehåndtering."

Sitte i bilstolen på flyet

Zickfeldt mener det aller beste er om de minste barna sitter i bilstolen sin inne på flyet.

- I USA anbefaler man at de yngste sitter i eget babysete under flyturen, og det synes jeg man burde sørge for her også. Det er egentlig svært underlig at spedbarn og de yngste barna plasseres i en stropp festet til foreldrenes topunktsbelte. De vil jo fungere som foreldrenes airbag, sier hun.

I Norge er det vanlig praksis å ha barn under 2 år på fanget under flyturen, men betaler du vanlig barnebillett, også for babyen, er det fullt mulig å ha med en godkjent bilstol som barnet kan sitte i om bord. Det regnes som sikkert og gjør kanskje flyturen mer behagelig for foreldrene...

Les mer: Slik overlever du bilturen

Trygg barnemat

Drikker barnet ditt morsmelkerstatning, kan du regne med å få kjøpt det du trenger i landet du reiser til, særlig Nan fra Nestlé. Husk å bruke vann fra flaske når du tilbereder melka.

- Dersom du ammer, har du alltid steril og ferdig preparert melk tilgjengelig. Det er derfor ingen grunn til å slutte nå om du skal på sydenferie i sommer, sier ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Rikshospitalet.

- Sjekk skrukorken

Barn som drikker kumelk, kan trygt fortsette med det på utelandsferie. Melka skal være pasteurisert, og noen er faktisk så mye varmebehandlet at de oppbevares i romtemperatur.

Ellers bør du følge vanlige råd om å bare gi barna vann fra flaske.

- Sjekk at skrukorken ikke har vært åpnet. Noen prøver å tjene penger på å fylle springvann på flasker, sier Landaas.

Hun mener imidlertid det er helt greit å la barna pusse tennene i springvannet.

Mer sukker i grøten

Babygrøt kan det være en fordel å ha med hjemmefra.

- Min erfaring er at det er mer sukker enn vi er vant til i grøten man kjøper i utlandet, sier Landaas.

Mat på glass er det derimot ingen grunn til å ta med. De er hygieniske og smaker omtrent som hjemme.

Kjeks med c-vitaminer

Selv om det skal komme et felles EU-regelverk om at det ikke er lov til å tilsette vitaminer i usunn mat, er det fortsatt slik at du i flere land får kjøpt for eksempel barnekjeks tilsatt c-vitaminer.

Ikke la deg lure. Selv om vitaminer er sunt, er kjeksene fulle av sukker. Det er mye bedre å gi barnet et halvt glass med appelsinjuice, råder ernæringsfysiologen.

Ellers bør du følge vanlige råd for å unngå matforgiftning. Gi barna godt gjennomstekt kjøtt. Vær forsiktig med salater, og unngå softis, kremkaker og isbiter.

Les mer: Til syden med baby

Trygge medisiner

Bruker barnet ditt reseptbelagte medisiner for kroniske sykdommer, for eksempel astma eller epilepsi, bør du absolutt sørge for å ta med disse medisinene på ferie til utlandet.

MEDISINER: Du kan stole på at du får kjøpt vanlige reseptfrie medisiner i de fleste europeiske land.
MEDISINER: Du kan stole på at du får kjøpt vanlige reseptfrie medisiner i de fleste europeiske land. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Andre tips

* Sjekk ut hvor nærmeste lege og sykehus befinner seg.

* Antibakterielle servietter gjør det lettere å beskytte seg mot en fremmed bakteriekultur.

* Trill tryggere med refleks på vogna. Det blir tidlig mørkt i Syden.

* Ha med myggnetting til vogna.

- Sørg også for å ta med en liste fra legen over hvilke medisiner barnet trenger, i tilfelle det blir nødvendig med legebesøk, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk.

Se etter virkestoffet

Vanlige reseptfrie medikamenter, som smertestillende, kan du i Europa stort sett kjøpe trygt på apotekene. Medikamentene har ofte andre navn, så se etter virkestoffet du er på jakt etter.

- Paracetamol heter paracetamol også i Spania, sier Hortemo.

Han mener det kan være en fordel å styre unna legemidler med flere ulike virkestoffer. Slike blandingspreparater er mye brukt i flere land.

Ikke kjøp reseptfri antibiotika

Noe som også er vanlig i mange land, er å gi antibiotika ved det minste tegn til infeksjon.

- Derfor har de i land som Spania et større problem med at bakteriene blir resistente mot antibiotika, og de må derfor gi mer bredspektret antibiotika, sier Hortemo.

Han vil likevel oppfordre folk til å følge legens anbefaling når det gjelder antibiotika. Ikke kjøp reseptfri antibiotika på apoteket, selv om det er fullt mulig mange steder.

Les mer: Dette skal i reiseapoteket

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også