Noen runder på løpesykkelen gir småbarna bedre balanse. Mange slipper dermed støttehjul når de avanserer til tohjulssykkel med pedaler.

Løpesykler snart overalt

Løpesyklene har de siste årene tatt Europa med storm. I Tyskland og Danmark er løpesykkelen et velkjent innslag i gatebildet.

I år kommer tohjulingene uten pedaler susende inn på det norske barnemarkedet også. Løpesykkelen blir også kalt balansesykkel og gåsykkel.

Den nye trendsykkelen er nå å finne i så å si alle store sportsbutikker og lekebutikker.

Gir bedre balanse

Det kan være en utfordring å finne rett sykkel til rett alder.

Det som skiller balansesykkelen fra en vanlig sykkel er at den ikke har pedaler. Dermed må barnet selv finne balansen, og bruke beina til å få opp farten. En ypperlig måte å lære å sykle på - uten støttehjul.

Løpesykkel

LØPENDE POLITI: Små politimenn lærer fortere å sykle med løpesykkel. © FOTO: Kidsa.no

Ved å starte sykkelkarrieren med løpesykkel styrkes barnets balanseevne og koordinasjon, mener fysioterapeuter.

Lærer å sykle uten hjelp

- Løpesykkel er en flott måte å motivere barna til å få bedre balanse på, sier fysioterapeut og mamma til to, Susanne Kristiansen.

Susanne er tysk, og begge hennes gutter har lært seg å sykle på løpesykkel før "gammeldags" tohjulssykkel. Sønnen Linus var kun halvannet år da han debuterte på løpesykkelen.

Blogg om løpesykkel: - Plutselig kunne datteren vår sykle

Løpesykkel fra 2 til 4 år

Nettstedet Kidsa.no merker nå stor etterspørsel etter løpesykler. Trendsyklene passer for små barn mellom 2 og 4 år, og de små trenger ingen sykkeltrening for å komme i gang.

- De er blitt så populære fordi barnet får balansetrening fra første tur. Det er ingen forstyrrende pedaler for beina, og barnet holder sitt eget tempo med å ta fart med beina.

Barna lærer å sykle ved å trille og sparke fra med begge beina samtidig. De finner balansen med en gang

Når barnet har fått kontroll over balansesykkelen, er steget over til vanlig sykkel mye enklere. Mange trenger ikke støttehjul, sier Thomas Tverback, daglig leder hos Kidsa.no.

Tradisjon for trehjulssykkel

Leketøyskjeden Sprell, som har flere butikker i Oslo, har allerede bestilt flere løpesykler fordi etterspørselen har vært så stor. Daglig får kjeden inn ivrige foreldre som ønsker å kjøpe løpesykkel til barnet sitt.

Sprell-gründer Hege Arnesen tror at det har tatt noen år før trenden med løpesykler er nådd Norge, fordi nordmenn er konservative når de velger sykler til barna.

- Vi har en sterk tradisjon her i landet som sier at alle barn skal begynne å sykle på trehjulssykkel, før de avanserer til tohjulssykkel med støttehjul og etter hvert tar av støttehjulene, sier Arnesen.

Lærer å sykle med løpesykkel

LÆRER Å SYKLE MED LØPESYKKEL: - Løpesykkel er en flott måte å motivere barna til å få bedre balanse på, sier fysioterapeut og mamma til to, Susanne Kristiansen. © FOTO: Susanne Kristiansen

Nå har mange foreldre sett at barna får mye bedre balanse ved å "sykle" på løpesykkel.

Hyller løpesykkelen

- Løpesykkel er nettopp den treningen barna trenger for å lære seg å sykle. De lærer seg å sykle ved å trille mer og mer og sparke fra med begge beina samtidig. De finner balansen med en gang, sier sykkelreparatør Einar Bowitz.

Han har drevet sykkelverkstedet Den rustne eike i 27 år. Han er uttalt motstander av støttehjul, og mener at norske foreldre syr for mange puter under armene til barna sine.

- Barna lærer ikke å sykle hvis de ikke får gå på trynet en gang eller to.

Han mener at barna ikke trenger støttehjul, men det betinger at en av foreldrene går bak sykkelen med for eksempel et kosteskaft festet til bagasjen.

- Slik kan de gå etter sykkelen til barnet har funnet balansen og kan sykle, sier Bowitz.

Feil teknikk med støttehjul

Ulempen med støttehjul er at barna lærer feil balanseteknikk. Siden de kan lene seg ubegrenset til siden uten å velte, blir barnet ofte sittende skjevt på sykkelen.

Resultatet blir at barnet lener seg i gal retning når det svinger, og når støttehjulene tas av, må balansen læres opp på nytt.

- Kort periode med støttehjul er ok

DBS best i test

FRARÅDER STØTTEHJUL: Sykkeleksperter fraråder nå utstrakt bruk av støttehjul for å lære barn å sykle. © FOTO: Svein-Erik Tøraasen

- Bruk av støttehjul kan være lurt helt i starten av lærefasen, men de bør tas av etter en kort periode. Sett setet på sykkelen så lavt som mulig, dette gir barnet ekstra kontroll, råder fagkonsulent Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening.

På oppdrag fra Foreldre & Barn har Fagervold gått gjennom 12 av markedets mest solgte sykler til de minste barna.

Kan bygges om

Vi har sjekket prisen på løpesykler og funnet priser fra 349 til nærmere 1300 kroner, avhengig av materiale, kvalitet, design og tilleggsutstyr. Biltema har en av de rimeligste variantene. Løpesykler med bremser og støtte er også litt dyrere enn dem uten.

Kidsa.no har en sykkel som kan bygges om til tre forskjellige balansesykler hvor første steg er med to hjul bak, som en trehjulssykkel, og deretter ulike høyder.

Anbefaler løpesykler av metall

Løpesykkel

LØPESYKKEL AV METALL: Skal løpesykkelen stå mye ute, er det en fordel med metallramme. © FOTO: Spotlight/Sprell

Leketøykjeden Sprell importerer løpesykler fra Tyskland, produsert i metall.

- I utlandet er syklene i tre veldig populære. I Norge står ofte syklene mye utendørs, og treverket tåler ikke så mye vann som annet materiale, sier Hege Arnesen.

Butikken regner med å selge et hundretall løpesykler i løpet av den første sesongen.

Ta av pedalene

Hvis du allerede har gått til innkjøp av en vanlig barnesykkel, kan den enkelt omgjøres til løpesykkel ved å skru av pedalene og eventuelle støttehjul.

Går du med planer om å kjøpe sykkel, men synes det blir vel råflott med to sykler, kan du be om å få sykkelen levert uten pedaler. Da har du en enkel løpesykkel, som blir til en vanlig sykkel idet barnet er klart for det.

Det eneste du må passe på, er at sykkelen er liten nok:

Barnet må nå ned i bakken med hele fotflaten når hun eller han sitter på setet.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!