Sikkerhet

Det er mulig å fremprovosere et velt med alle disse pulkene i forbindelse med for eksempel kryssing ned bakker i løs snø, eller for høy hastighet gjerne kombinert med at barnet sitter oppreist i pulken.

Det er derfor viktig at en velger terreng med omhu og at en viser forsiktighet og avpasser farten. Spesielt på hard underlag er det viktig å være klar over at barnet blir utsatt for slag om pulken kjører over ujevnheter i terrenget og farten er høy.

I utforkjøringer og i vanskelig terreng kan det derfor være lurt å legge ned barnet for maksimal beskyttelse og for å få et så lavt tyngdepunkt som mulig.

Det er lurt å være to som går sammen slik at en kan gå bak og ha kontakt med barnet og ansvar for å sjekke underveis.

Alle pulkene i denne testen har også en slepeline som kan trekkes ut bak og brukes til hjelp i skrått terreng eller "bremsehjelp" i nedoverbakkene.

Kulde

Små barn klarer ikke å kontrollere, eller justere kroppstemperaturen som en voksen. Er de små nok klarer de heller ikke å si ifra om at de fryser eller er for varme.

Som en tommelfingerregel kan en si at barn under seks måneder ikke bør være med ut i pulk. Er de syke eller har dårlig helse bør dette også tas med i betraktning. Er temperaturen under minus ti grader bør en heller ikke ta med barn i pulk.

Husk at temperaturen kan endres i løpet av dagen, ikke press grensene. Sjekk barnet ofte underveis, også på beina.

Selv om alle disse pulkene har cirka 1,5 centimeter isolasjonsmatte/liggeunderlag i bunnen, bør en legge inn et ekstra underlag i tillegg. Skjær til slik at det passer godt i ryggen og selene. Bruk gjerne et saueskinn i tillegg også.

Det beste er å bruke en hel pose. Det finnes ulike typer, og har dere en til bruk i vogn på vinteren kan denne gjerne brukes i pulken også. Ellers må klær tilpasses temperatur. Sko tas av når barnet legges i pulken.

Et tips fra en i testteamet, er å bruke en slik temperaturmåler som viser temperaturen både inne og ute. Fest denne på utsiden av pulken og legg sensoren for utetemperaturen inne i posen til barnet i fotenden. På denne måten har du kontroll på både utetemperaturen og temperaturen inne i posen. Dette er smart, men dette utelukker ikke at en fortsatt må sjekke barnet med jevne mellomrom. Om barnet ligger med våt bleie virker selvsagt også dette inn på komfort og kuldetoleranse.

Sterkt lys og sol

Snø reflekterer sollyset og gjør det nødvendig at barnet bruker solbriller og solkrem, selv om for eksempel skjerm og stormtrekk beskytter noe.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!