Swerea IV F i Sverige/ Mölndal har, i regi av Testfakta, testet 10 av sesongens nye vinterdresser til barn på oppdrag fra Foreldre & Barn.

Testen omfatter fire hovedmomenter:

  • Vanntetthet
  • vindtetthet
  • slitasje
  • pusteevne

Dressenes funksjonsevne er testet i henhold til europeisk standard, SS-EN ISO.

I magasinutgaven av Foreldre & Barn nr. 10 2009 er karakterene i testen gitt fra 1 til 5, der 5 er best.

For å kunne presentere et tilsvarende karaktersett i Klikk.nos presentasjon, er poengene regnet om til vårt 6-poengsystem.

Skalaen går fra 0 til 6, der 6 er best.

Dette ble testet:

Vanntetthet:

Før vanntetthetstesten ble samtlige dresser vasket og tørket tre ganger (vaskeanvisningen til hver enkelt dress ble fulgt). Vanntettheten er testet i henhold til SS-EN 20 811:1992.

Tre til fem prøvebiter ble tatt ut fra forskjellige områder på dressene (avhengig av materialets utforming og ulike materialer på hver dress). Prøvebitene ble belastet med et vanntrykk som økte jevnt fra null til ti meter.

Vindtetthet:

Luft ble sugd gjennom alle lagene av dressens materiale. Deretter ble det målt hvor mye luft som slapp igjennom. Testmetode SS-EN ISO 9237:1995.

Slitestyrke:

Slitestyrke ble testet ved hjelp av sandpapir i en spesialsentrifuge i to intervaller. I første intervall opp til 1000 omdreininger og i andre intervall fra 2000 til 5000 omdreininger.

Etter 5000 omdreininger ble tekstilene undersøkt og vurdert. Testmetode SS-EN 530:1995.

Karakterer ble gitt ut fra hvor slitt dressen ble.

Karakter 1 er gitt der materialet ble ødelagt, karakter 2 innebærer at materialet ble tynnslitt flere steder og forandret farge, karakter 3 innebærer litt slitt, nupper og fargeforandring og karakter 4 innebærer at materialet kun er litt påvirket av slitasjetesten.

Pusteevne:

Pusteevnen ble testet gjennom å måle hvor mye vanndamp som passerer gjennom dressen under en gitt tidsperiode. Testmetode SS-EN ISO 15496-2004.

I hvert delmoment fikk dressene karakterer fra 1 til 5, der 5 er best.

For å kunne presentere et tilsvarende karaktersett i Klikk.nos presentasjon, er poengene regnet om til vårt 6-poengsystem.

Skalaen går fra 0 til 6, der 6 er best.

I totalkarakteren ervanntetthet vektlagt med 50 prosent, vindtetthet med 10 prosent og slitestyrke og pusteevne med 20 prosent hver.

I delkarakteren for vanntetthet er buksedelens tetthet vektlagt med 70 prosent og jakkedelens tetthet med 30 prosent.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!