Vi fortsetter å undergrave barndommen, og gjør barn til mini-voksne

Mobiltelefonen Firefly er designet for barn ned til fire år. Den selger godt i Irland, og mot slutten av året skal telefonen slippes på det britiske markedet.

Telefonen som leveres i en rosa og en blå utgave koster rundt 900 norske kroner, og har til nå blitt solgt i 7000 eksemplarer i Irland, ifølge Daily Mail.

Den britiske interesseorganisasjonen for foreldre, Parents Outloud, er slett ikke glade for produktet.

- Vi fortsetter å undergrave barndommen, og gjør barn til mini-voksne. Unnskyldningen for å selge den er fordi det skal øke sikkerheten, men i realiteten er det for å sikre regnskapet til produsenten, sier Margaret Morrisey i Parents Outloud til Daily Mail.

Hva syns du om mobiler rettet mot fireåringer? Del din mening i kommentarfeltet under!

Direktelinje til foreldrene

Den originale utgaven av mobiltelefonen har bare fem knapper. To av knappene kan programmeres med telefonnumrene til mor og far, slik at barnet ikke trenger å huske nummerne for å ringe foreldrene. Vel å merke passer det godt for barn med tradisjonelle familieforhold.

Firefly-mobilen kan lagre opptil 20 programmerte telefonnumre, og de enkleste modellene kan ikke brukes til annet enn å ringe med.

Telefonen kan også programmeres til å avvise telefonnumre som ringer til den, dersom de ikke ligger lagret i telefonen. Firefly har en egen nødanrops-knapp, som kan fjernes.

Den irske selgeren opplyser at telefonen kan settes opp akkurat slik foreldrene ønsker den, og at det hele beskyttes med en pinkode.

Firefly: Les mer om produktet her (ekstern lenke, engelsk)

I tillegg til den helt enkle utgaven av telefonen, finnes det også mer avanserte versjoner for de litt eldre barna. Firefly selger også en rekke tilleggsutstyr, og har mange ulike deksler å velge mellom.

Barnemobilen har vært i salg i USA siden 2003, da selskapet bak ble etablert. I 2005 gjennomførte CNet en test av telefonen, og gir den ikke særlig god omtale når det kommer til kvalitet.

Trebarnsmor skaffet seg rettighetene

Det er en trebarnsmor som har skaffet seg rettighetene til å selge mobiltelefonen i Irland og Storbritannia.

En akutt krise førte henne til å se etter en barnevennlig mobiltelefon.

- I 2006 var datteren vår på dagsleir da hun fikk stiv nakk og utslett, klassisk symptom på hjernehinnebetennelse. Ingen kontaktet oss for å si at hun var syk, men da vi kom og hentet henne så hun veldig syk ut og vi dro til sykehuset. Heldigvis var det ikke noe farlig, sier Frances Crean til Times Online.

Etter hendelsen fant trebarnsmoren Firefly-telefonen i USA, og sørget for å sikre seg agenturet.

Barneombudet har tillit til at foreldre selv kan vurderer når barn trenger og har nytte av en mobiltelefon

FIREFLY: Rosa telefon for små jenter. En knapp ringer til mor, og en knapp til far. Finnes også i mer avanserte utgaver. © Foto: Firefly

- Vi er bekymret

I Storbritannia har femti prosent av alle barn under ti år egen mobiltelefon.

Tallene for Norge er ikke langt unna de britiske. Klikk.no skrev i fjor sommer at antallet mobilbrukere i alderen seks til ni år har økt dramatisk. Da hadde 40 prosent av alle i denne aldersgruppen egen mobiltelefon.

Nestleder i Barneombudet, Knut Haanes, sa til Klikk.no i fjor at foreldre selv må få bestemme når det er greit å gi barn egen mobiltelefon.

- Barneombudet har tillit til at foreldre selv kan vurderer når barn trenger og har nytte av en mobiltelefon.

Presidenten i Irlands nasjonale foreldreråd er ikke helt overbevist om at denne typen løsninger er bra.

- Å markedsføre en telefon mot en fireåring gjør oss bekymret. Det gir oss grunn til å stille spørsmål ved hvor foreldreansvaret er på vei, sier Aine Lynch.

Lynch mener foreldre og lærere må ta ansvar for barn, slik at de ikke trenger å kontaktes på mobiltelefon.

Barneskolebarn bør ikke ha mobil

Britiske myndigheter har gjennomført forskning på mobiltrygghet, og lederen av undersøkelsene mener at barnskolebarn ikke bør ha mobiltelefon i det hele tatt.

Professor Lawrie Challis mener foreldre bør oppmuntre eldre barn til å sende tekstmeldinger fremfor å ringe, fordi bruk av meldingsfunksjonen utsetter barna for lavere strålingsnivåer.

Foreldre i Storbritannia blir rådet til å ikke gi mobiltelefoner til barn under 16 år, og forhandlere av telefoner har inngått en avtale om at de ikke får markedsføre spesielt mot barn under denne alderen.

I Frankrike er rådene strengere. Her ønsker myndighetene forbud mot å selge mobiltelefoner til barn under seks år, og forby reklame for telefoner rettet mot barn under 12 år.

I Norge er det ikke tillatt å markedsføre produkter direkte mot barn.

Les også:

Følg barnet ditt på Google

Stadig yngre mobilbarn

Jente (10) filmet seg med mobilen

Barns mobiler bør stråle mindre

Er det ok å gi mobiltelefon til småbarn? Del dine synspunkter i kommentarfeltet.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!