Scones Turmat fra Foreldre og barn=

En god idé å begynne med scones. © Foto: Erik Hannemann

Frokost

- Pappa, har du bakt?, spurte den trøtte gutten og virket oppriktig imponert.

Det har jeg. Å stille til frokost med nybakte varer gjør alltid inntrykk.

Gjærbakst tar mange timer å lage, men scones (med bakepulver) er gjort på få minutter. Har du målt og veid alt dagen i forveien er det enda enklere. En god klikk med rømme og litt syltetøy på varme scones er en god start på en lang turdag.

Det tar ikke lang tid før vi trekker fram sjokoladen. © Foto: Erik Hannemann

Første rast

Vi hadde ikke hatt ski på beina i mer enn fem minutter før pjokken slo med stavene i snøen: - Nå orker jeg ikke mer, og forlangte dagens første rastepause. Da trakk far første ess fra anorakken: hjemmelaget godteri . Nærmere bestemt en tolags oppfinnelse av sjokolade og nougat med karamelliserte nøtter.

Turmat fra Foreldre og barn=

Kakaoen blir morsom når vi bruker skibrenneren. © Foto: Erik Hannemann

Første motbakke

Det varte fram til første motbakke. Noen tapre forsøk med fiskebeinsteknikk senere var det tid for andre ess: kakao, selvsagt, men c-momentet kommer når jeg legger på appelsinmarengs, drar frem skibrenneren og lager en marshmellowsaktig topping ingen har sett maken til. Ah, det er moro å være pappahelt!

Turmat fra Foreldre og barn=

Lag pannekaker, stek epler, dryss på kanel og sukker. © Foto: Erik Hannemann

Pannekakepause

Noen bakker senere er det endelig tid for "ordentlig" rast. Pannekakerøra har jeg på termos og på mitt primusapparat funker det veldig bra. De serverer jeg med epler, kanel og melis . Enkelt og populært.

Turmat fra Foreldre og barn=

Langkokt oksekjøtt er det vanskelig å slå. © Foto: Erik Hannemann

Turmat fra Foreldre og barn=

Så enkelt kan det være å lage dessert... © Foto: Erik Hannemann

Middagen er klar

Så bærer det hjemover. I det vi kommer inn døra lukter vi pappas fjerde ess. I ovnen som jeg har satt på under 100 grader er det nemlig en gryte med oksekjøtt i terninger i en deilig tomatsaus. Den kan serveres med pasta, ris, bønner, linser eller bare brød. Det blir bare bedre med litt revet ost og sitronskall til de voksne.

- Hei! Jeg vil også ha sitronskall.

OK, for de som våger altså.

Pappas siste ess

Pappa har ett siste ess. Det handler om en av de enkleste dessertene som finnes . Oppskriften går sånn: ha bær på en ildfast form, legg på butterdeig og sett den i ovnen. Det var pappas siste ess.

- Det blir jo fem ess?! Ja, pappa har juksa. Han brukte nemlig en time på kjøkkenet kvelden i forveien. Og det er de gangene det blir mest velykket. Og de gangene pappa får mest ros. Takk.

Erik Hannemann

Scones

Scones går veldig fort å lage. Fra du begynner å blande mel og vann til du tar nybakte scones ut av ovnen trenger det ikke ta mer enn 20 minutter.

Ingredienser:

8 dl hvetemel

2 ss bakepulver

1 ts salt, eller mindre

250 g smør

1 ts muskat, revet

2 dl melk

1,5 dl fløte

Høyde (px): Bredde (px):
Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!