Slik blir gutta interessert i bøker

* Gi guttene opplevelser som bekrefter at lesing kan være til glede og nytte for dem også

* Ikke la lesing være en aktivitet som må konkurrere med andre aktiviteter og dermed bli mulig å velge bort

* Gi reelle litteraturvalg helt fra tidlig lesing

* Vær åpen for at barna selv kan velge hva de vil lese. La dine ønsker komme i annen rekke

- Gutter trenger mannlige rollemodeller som kan ivareta gutters leseinteresser, sier leseforsker Trude Hoel ved Universitetet i Stavanger.

Hun oppfordrer kvinner til å sette seg inn i hva gutter er opptatt av, og være bevisste når de velger litteratur.

- Tar man utgangspunkt i gutters interesser er det enklere å få dem til å like å bli lest for, mener Hoel.

Bøker er en viktig kilde til opplevelser, kunnskap og underholdning, samtidig som de er en viktig ressurs i barnas språkutvikling.

På barnas premisser

Trude Hoel reiser rundt til barnehager i hele Norge og holder kurs om språkstimulering gjennom leseaktiviteter. Hun hører ofte voksne beklage seg over barn, særlig gutter, som ikke vil sitte i ro under lesestunder.

- Voksne kan ikke forvente at barn opptrer som et voksent publikum. Det gjør de ikke. Hvis barna vil tegne, bygge lego eller legge puslespill mens de blir lest for, så la dem gjøre det. Det betyr ikke det at de ikke hører etter, sier Hoel.

- Men det bør ikke være valgfritt om gutter skal delta i lesestunder eller ikke. Da velger gutter gjerne vekk lesing til fordel for andre aktiviteter. La heller valget stå mellom ulike bøker. Da føler barna at de selv får medvirke til hva som skal leses, anbefaler Hoel.

bøker og gutter

LES HVA DE VIL: " Flinke " mødre må ikke bestemme at gutter skal lese bøker de ikke er interessert i. © FOTO: Colourbox

Derfor er det viktig at gutter blir gode lesere

* Lesing fører til bedre språk og kulturforståelse

* Gjennom lesing blir barn introdusert for skriftspråk

* Vær bevisst på at det vi voksne gjør er med på å etablere forskjeller. Les for barn av begge kjønn hver dag, fra de blir født. Selv før de har språk selv kan de peke ut bilder

Finn riktige bøker

Forfatter Arne Svingen mener at gutter og jenter fint kan lese de samme bøkene. Men det aller viktigste for å få gutter til å lese mer er å finne bøker som fenger dem.

- Det er et enormt utvalg av bøker for barn, også typiske guttebøker. Det finnes ikke riktig eller gal litteratur. Noen bøker fungerer for noen, men ikke for andre. Foreldre må ta seg tid til å finne bøker som barna interesserer seg for. Og når barna først har funnet bøker de liker, må foreldrene tåle å lese dem om igjen og om igjen med samme entusiasme, sier Svingen.

Han får støtte av forfatterkollega Widar Aspeli.

- For at barn skal bli gode lesere må de leses for, enkelt og greit. Men det krever også at de som velger bøkene orienterer seg i det mangfoldet som finnes av barnelitteratur. Foreldrene kan ikke velge det de selv liker. Hvis barnet vil høre om vampyrer, så må de voksne lese en bok om vampyrer.

Aspeli anbefaler foreldre som synes det er vanskelig å finne gode bøker å søke hjelp på biblioteket.

- Jeg er overbevist om at hvert barn kan finne en god bok der hver dag, hele året!

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!