Foreldre som drikker for mye

Så mye kan du drikke sammen med barna

– Ikke noe i det hele tatt, ifølge Kari Randen, daglig leder i kampanjen Av-og-til.

MENER DE TÅLER LITT: Eva Sigurdardottir og John Jensen fra Danmark (og Island) mener det er stor forskjell på hva de to kan drikke med barna Jon (5) (med ryggen til) og Alma (6) i nærheten, uten at det gjør noe. Eva mener hun kan tåle to alkoholenheter, mens John kan tåle fem. Bildet er tatt i forbindelse med en undersøkelse MMI har gjort for Alkokutt.
MENER DE TÅLER LITT: Eva Sigurdardottir og John Jensen fra Danmark (og Island) mener det er stor forskjell på hva de to kan drikke med barna Jon (5) (med ryggen til) og Alma (6) i nærheten, uten at det gjør noe. Eva mener hun kan tåle to alkoholenheter, mens John kan tåle fem. Bildet er tatt i forbindelse med en undersøkelse MMI har gjort for Alkokutt. Foto: FOTO: Heiko Junge / SCANPIX
Sist oppdatert
ØLBOKS: Spennende for barn på en måte.
ØLBOKS: Spennende for barn på en måte. Foto: FOTO: Scanpix
Det kan imidlertid være nyttig og bra for barn at alkohol kan nytes i begrensede mengder av voksne uten at de blir ubehagelige

Av-og-til arbeider for å skape forståelse for at noen definerte situasjoner bør være alkoholfrie soner, deriblant samvær med barn og unge.

- Foreldrene opptrer ikke lenger som stabile voksne når de drikker alkohol. Som voksne har vi ansvar for å passe på at barna føler seg trygge. Det er ikke barna selv som skal måtte si fra, sier Randen.

Derfor er alkohol vanskelig å snakke om

- Vi er redde for å bli oppfattet som at vi stiller kritiske spørsmål ved den andres oppdragelse og foreldreskap. Men jeg mener at når flere familier skal være sammen, bør man snakke om alkoholbruken også, slik man snakker om barnas leggetid, hva man skal ha til middag og så videre, sier hun.

Les også: Høysesong for rennenese

- Mange vil mene at foreldre godt kan drikke øl til maten uten at barn har vondt av det. Er det ikke bra at barn ser voksne som drikker med måte, uten å bli fulle?

- Vi vet at barn merker voksnes forandring tidligere enn vi voksne selv tror. Det er ingen god idé å skulle «lære» barn en god alkoholkultur. Vi vet for eksempel at ungdom som får alkohol hjemme, drikker mer enn andre. I det minste synes jeg at foreldre av og til kan unngå alkohol i sosiale sammenhenger, for å vise barn at det går an å ha det hyggelig uten å drikke.

Små barn klarer ikke å tolke adferden din

- Små barn har mindre forutsetninger enn store barn for å tolke foreldrenes endrede adferd. Små barn er dessuten mer avhengige av foreldrene sine, noe som tilsier enda større forsiktighet. Og det er vanskelig å skulle definere når barna er store nok eller små nok. Da er det enklere å forholde seg til en tydelig norm om ikke å drikke sammen med barna.

Les også: Sverige - Et babymekka

- Kan være OK, sier barneombudet

Det kan være bra for barn at alkohol nytes i begrensede mengder uten at det blir ubehagelig, sier barneombud Reidar Hjermann.

- Alkohol er et lovlig produkt, og voksne som bruker alkohol med måte kan også gjøre dette hvis det er barn tilstede, under visse forutsetninger. Hvis en drikker mer enn litt kan det dog bli et problem. Barn synes det er ubehagelig at voksne som de kjenner endrer atferd. Dessuten er det et sikkerhetsproblem hvis voksne som er beruset skal håndtere små barn. Det er derfor en god regel å aldri være synlig beruset sammen med barn. Det kan imidlertid være nyttig og bra for barn at alkohol kan nytes i begrensede mengder av voksne uten at de blir ubehagelige,sier Hjermann.

Les også: Barneombudet skriver for Foreldre & Barn

- Hva bør foreldre tenke på når de drikker med barn tilstede?

- At det ikke er sikkert at alle som er i selskapet er like gode på å ha et forstandig forhold til alkoholbruk. Det hjelper bare litt at mor og far er edru i juleselskapet hvis onkel Tor er full og grenseoverskridende overfor barna som er tilstede. Hvis voksne med kjente alkoholproblemer inviteres i et selskap der barn er tilstede, bør derfor ikke alkohol serveres, sier han.

Les også: Gravid? Kutt alkohol

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også