- Toåringer kan gjøre husarbeid

- Jo fortere barn blir selvhjulpne, dess bedre er det for barn og voksne, sier barnepsykolog Berit Waal.

MOTIVERT: Små barn trenger ikke penger som motivasjon. Det foradnrer seg når de blir eldre.
MOTIVERT: Små barn trenger ikke penger som motivasjon. Det foradnrer seg når de blir eldre. Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert
TIDLIG: - Jeg tror vaner med å ta ansvar og hjelpe til er viktig å starte med tidlig, slik at det blir naturlig for barna, sier Mimi Bjerkestrand.
TIDLIG: - Jeg tror vaner med å ta ansvar og hjelpe til er viktig å starte med tidlig, slik at det blir naturlig for barna, sier Mimi Bjerkestrand. Foto: FOTO: Utdanningsforbundet
OPPVASK: Kan gjøres av de minste
OPPVASK: Kan gjøres av de minste Foto: FOTO: Istockphoto
Jo mer oppgavene blir knyttet til press, kritikk og krav, dess større er risikoen for at man opplever sabotasje og negativitet.

Hun syntes det bør være en selvfølge at barn hjelper til hjemme, ellers gjør man dem en bjørnetjeneste.

- Det er flere personer som bor i samme hus, og da bør alle ta i et tak. Man må tenke over hva barn kan gjøre uten foreldrenes hjelp, sier Waal til klikk.no.

Les også: Må hjelpe til hjemme

Start tidlig

Mimi Bjerkestrand, leder for seksjon barnehage i Utdanningsforbundet, mener barn bør hjelpe til hjemme for å lære å ta ansvar.

- Jeg tror vaner med å ta ansvar og hjelpe til er viktig å starte med tidlig, slik at det blir naturlig for barna. Min erfaring som førskolelærer er at barn helt nede i ett-to årsalderen hjelper til, blant annet med å holde orden på egne leker, bære ut koppen sin og så videre. Dette kan de også gjøre hjemme. Etter hvert som de blir eldre blir omfanget av oppgavene større og barna kan både hjelpe til med matlaging og husvask, sier Bjerkestrand til klikk.no.

- Hvorfor er det viktig?

- Barna lærer å bli mer ansvarsbevisste som personer. Det å ta ansvar for fellesskapet og hjelpe til er en naturlig del av oppdragelsen. Det er også viktig for at man skal utvikle empatiske evner. Barn må lære at det ikke bare handler om deres egne behov, man må ta hensyn til andre også, sier hun.

Les også: Her er storbyen barna digger

Unngå press og kritikk

Ifølge barnepsykolog Waal er det viktig å være klar over at jo mer oppgavene blir knyttet til press, kritikk og krav, jo større er risikoen for at man opplever sabotasje og negativitet. Positiv belønning og bekreftelse gjør barn mer selvstendige og de hjelper mer til.

- Få til en hyggelig dialog. Presser, maser og kjefter man får man bare mer sabotasje og trass.

Positiv belønning og bekreftelse gjør barn mer selvstendige og de hjelper de mer til. Det hjelper ikke med straff, kritikk og irettesettelser.

Les også: Sex mens man ammer

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også