Tenåringens utvikling:

Bli med barna på Facebook

Stein Erik Ulvund har skrevet om tenåringens utvikling, og mener barn under 16 år bør følges på sosiale nettsteder.

GIVENDE: Er barnet ditt under 16 og får opprette egen profil på et  nettsamfunn, bør du også gjøre det. Be om at dere er venner på nettet. Det vil hjelpe barna å utvikle en nettetikette samtidig som du blir bedre kjent med barnet ditt.
GIVENDE: Er barnet ditt under 16 og får opprette egen profil på et nettsamfunn, bør du også gjøre det. Be om at dere er venner på nettet. Det vil hjelpe barna å utvikle en nettetikette samtidig som du blir bedre kjent med barnet ditt. Foto: Foto: Istockphoto
Sist oppdatert
BOK OM TENÅRINGER: Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk og forfatter av den populære bokserien Forstå barnet ditt. Femte og siste utgave, Forstå barnet ditt: 12-16, ble lansert for to uker siden og er allerede en bestselger.
BOK OM TENÅRINGER: Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk og forfatter av den populære bokserien Forstå barnet ditt. Femte og siste utgave, Forstå barnet ditt: 12-16, ble lansert for to uker siden og er allerede en bestselger. Foto: Foto: Cappelen Damm
AVHENGIGHETSSKAPENDE: WoW er laget på en måte som gjør at man lett blir avhengig og isolerer seg fra omverdenen.
AVHENGIGHETSSKAPENDE: WoW er laget på en måte som gjør at man lett blir avhengig og isolerer seg fra omverdenen. Foto: Foto: worldofwarcraft.com

Med jevne mellomrom har professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund (56) utgitt bøker som skal hjelpe oss å forstå barna våre i "Forstå barnet ditt"-serien.

Mange av dem er utkommet som en av mange publikasjoner om barn, men da den siste boken i serien, Forstå barnet ditt: 12-16 kom for to uker siden, ble det bok-kaos og utsolgte butikker.

For det finnes strengt tatt ikke mange bøker som går inn på hvordan tenåringer utvikler seg, eller gir svar på når det er ok å overnatte hos kjæresten, hvordan man skal snakke om vennesex, hjemme alene-fester eller hva man skal gjøre hvis tenåringen skulker for å spille dataspill.

WoW

Ungdommer er lett påvirkelige, og flere og flere oppsøker nå barne- og ungdomspsykiatrien for å få hjelp med data-avhengigheten sin.

- Enkelte spill og nettsteder er ekstremt avhengighetsskapende, og disse bør man være oppmerksomme på. Onlinespillet World of Warcraft (WoW) er ett av dem. Personer som er blitt avhengige skulker skolen, spiser ved dataen og dropper venner for å spille. Det ligger litt i spillets natur. Fordi du spiller live med mennesker over hele verden, blir de andre sittende og vente på deg imens du ordner andre ting eller sover, sier Ulvund.

Les også: Dataspill gjør barna voldelige

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OMFATTENDE: Problemene onlinespillet World of Warcraft kan føre med seg er så omfattende at begge de to største animerte seriene, The Simpsons og South Park, har tatt opp temaet i sine episoder.
OMFATTENDE: Problemene onlinespillet World of Warcraft kan føre med seg er så omfattende at begge de to største animerte seriene, The Simpsons og South Park, har tatt opp temaet i sine episoder. Foto: Foto: thesimpsons.com

Faceoholikere

Tegn på at tenåringen er hekta

  1. Tenåringen har en intens følelse av velvære når hun/han er på nett
  2. Greier i økende grad ikke å løsrive seg fra pc-en
  3. Neglisjerer familie og venner
  4. Har ikke tid til å spise med familien/spiser ved pc-en
  5. Blir irritabel når han/hun sitter ved pc-en
  6. Lyver om hvor lenge hun/han har vært på nett
  7. Slutter å gjøre lekser

Mange blir også avhengige av å være inne på den sosiale nettportalen Facebook der man kan følge med på hva venner gjør, bla i fotoalbumene deres og chatte.

I det siste har barn helt ned i 12-årsalderen fått lov til å lage seg profiler og bevege seg på nettet - uten nevneverdig oppfølging fra foreldre.

Samtidig leser vi om folk som mister jobben på grunn av Facebook-bruk, og om arbeidsplasser som forbyr de ansatte å besøke nettstedet i arbeidstiden, og ungdommer er som kjent ikke mindre påvirkelige enn voksne.

Sosial døråpner

Ulvund mener likevel det er feil å nekte barn og ungdom å bruke disse nettstedene.

- Nekter man dem det, kan man isolere dem fra det sosiale livet. Ungdom uten venner kan bruke nettet til å delta sosialt og føle tilhørighet. Nettet skal ikke erstatte normal omgang med venner, men for dem som synes det er vanskelig å forholde seg til andre direkte kan nettet være en fin døråpner for å innlede kontakt med andre, sier Ulvund.

Han støtter den svenske ungdomseksperten Linda Ulfsdotter som sier at foreldre som skaffer seg egne Facebook-profiler har større forutsetning for å sette seg inn i barnas liv og levnad.

Ikke spionere!

Det kan være fristende å spore barnas bevegelser på nettet eller lese en sms av ren nysgjerrighet. Det blir helt feil, mener Ulvund.

- Da spionerer man på barna sine. En sms er like privat som et brev, og skal kun leses av den som mottar den. Det er bare to grunner til å åpne tenåringens sms; hvis man har mistanker om ulovlige handlinger som for eksempel nasking i butikker, eller at tenåringen driver med narkotika. Men da er det ekstremt viktig at man forteller at man har gjort det, ellers oppfattes det som et stort tillitsbrudd. Det gjør nettsporing også. Foreldre har ikke noe med å sjekke hvilke nettsteder tenåringen oppsøker, sier professoren, som understreker at det er en vesensforskjell mellom oppfølging og observasjon, og spionasje.

- Man må skille mellom overvåking og det å bry seg.

Barn må følges

Ved å ha en egen Facebook-profil kan man lære barna nettvett og gi dem en forståelse av at sosiale etikette også gjelder på nettet. Det er 13-årsgrense for å opprette profil på Facebook, men Ulvund synes ikke barn under 16 år bør ha profiler på nettsamfunn - uten at de blir fulgt opp av foreldrene.

Tenåringer og data:

  1. Dagens ungdom er den første nettgenerasjonen og har aldri opplevd noe annet
  2. 70 % har pc på rommet 50 % har pc med internett på rommet
  3. Gutter bruker litt lenger tid på pc enn jenter
  4. Skoleflinke elever med høyt utdannede foreldre bruker pc mest til skolearbeid, research og mail
  5. Skolesvake elever med lavt utdannede foreldre bruker pc mest til spill
  6. Barn på 12-13 år er daglige brukere av data
  7. 9 av 10 bruker prateprogrammer
  8. Yngre barn bruker prateprogrammer mer enn eldre
  9. Kripos har utviklet en rød knapp-ordning der man kan sende bekymringsmeldinger direkte

Ulvunds nettvettregler

  1. Fortell aldri noen på nett hvor du bor, telefonnummer eller bankkortopplysninger
  2. Ikke send bilde av deg selv
  3. Passordet er ditt. Ikke gi det til din beste venn engang
  4. Avtal aldri å møte noen du har møtt på nett uten godkjenning av foreldre/lærer
  5. Ikke bli værende i chatterom hvis noen sier/gjør noe du føler er ubehagelig
  6. Svar aldri på frekk/grov/uanstendig e-post eller melding
  7. Ikke gi deg ut for å være noen annen
  8. Husk at hvis noen tilbyr deg noe som virker for godt til å være sant, er det det.

Kilder: Stein Erik Ulvund, Forstå barnet ditt: 12-16, Redd Barna

- På mange nettsamfunn må barna akseptere deg som venn før du får tilgang til informasjonen som ligger der. Hvis barna ikke vil at du skal ha tilgang til deres profil, og de er under 16 år, kan man ikke tvinge dem til å "adde" deg. Da er det bedre å snakke sammen om nett og nettvett, og om forsiktighet på nettet.

Brett spekter

I «Forstå barnet ditt: 12-16» har Ulvund favnet bredt innholdsmessig. I boken får du hjelp med tema som sex, mote, rus og data, noe som har stilt særskilte krav til forfatteren.

- Dette er den boken som har vært vanskeligst å skrive, sier forfatteren og firebarnspappaen.

- Jeg har prøvd det meste som står i boka, bortsett fra det ulovlige, legger han til, og sier han har skrevet i en positiv tone.

- Ingen skal sitte igjen med en følelse av at de har gjort alt galt, tvert imot vil de se at de har vært en god mor eller far for tenåringen sin.

Selger varmt

Opplaget på 6.500 eksemplarer er halvert etter bare to uker i salg, og redaktør Lise Galaasen i forlaget Cappelen Damm har ingen tro på at opplaget holder ut året.

- Vi forventer et opptrykk, for denne boken har vært etterspurt i flere år, og nå endelig er den her. I tillegg er Ulvund kjent fra God Morgen Norge og mange andre medier, og det er skrevet veldig lite om dette fra før.

- Hvorfor det, tror du?

- Det har jeg også lurt på. Det er et vanskelig felt, så det kan være man ikke har fått noen norske forfattere til å ta det for seg. I tillegg passer den utenlandske litteraturen på området dårlig i Norge, for det er store forskjeller blant annet i skolesystem, sier Galaasen. Forstå barnet ditt: 12-16 år er hovedbok i Bokklubben Barn denne måneden.

Les også:

Tenåringer blir gravide av tv-sex

Verdens største nerder

Internett i lomma

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også